И за билки

instalaciata.jpg

 

малка технологична линия още >>>  

Какво предлагам?

     

И варка и преварка наведнъж

50l_bilki_2019_obshto_otgore.jpg

 

Най-многофункционалната, най-новата, най-енергоспестяващата и все НАЙ-системата ми засега. Подробности от тук

На Ваш казан

th-24164734502-356x1000.jpgКогато имате хубав меден казан, поръчайте от мен само колона за него. ПОВЕЧЕ>>>   

При избор на система

2_kol_2017.jpg   Преди да поръчвате система за добив на етерични масла от етерични култури и билки, Ви препоръчвам да прочетете тези мои бележки: ...натисни за продължение >>>

Малки и професионални

60l_dest_2022.jpgПоради голямото им

търсене ги разработих

на база иноксови

качествени

ресторантски тенджери

с капсуловано дъно...  Продължава тук>>>

а за още по-малки - вижте и тази ми статия>>>

Най-новото от мен!

50_bilki_2015Last.jpg

За малкия и домашен бизнес: МОДУЛНА! рафинерия за добив на етерични масла от билки, рози и т.н.. Продължава >>>

Система за обогатяване и фракциониране

Мини спирт завод, както го наричат руснаците. 

650l.jpg

2 колонки вместо една.

30l_2col_2024.jpgВече си стана цяла линия. 30-литрови казанчета с две колони. Немска идея. Към цялата статия >>>

Автоматика и при дестилацията

meri2023.jpgАвтоматично следене и реакция на промяната на алкохолния градус по време на варката с помощта на оптрон и подходящ водач на спиртомера, прекалибриран за целта. Към текста >>>

Какво е Писториус?

000212.jpgТарелка или леща на Писториус

Има място и днес. Вижте сами >>>    

Само аксесоари

pistorius_me2.jpgДобавки, които все може да потрябват. Написал съм кога и за какво даже. А може и по ваша заявка, разбира се ... продължава>>>
Добавки и аксесоари за дестилация и ректификация Печат
Когато вече сте собственик на система за дестилация и/или ректификация или просто искате да опитате по-различен режим на дестилация на помощ могат да ви дойдат някои от следните ми идеи:
1. Резервни и/или по-мощни хладници.
Аз по принцип преоразмерявам хладниците си, но има някои бързаци, които все искат някак си всичко да стане по-бързо. При добивът на качествен алкохол това е просто недопустимо, но да речем при някои билки е допустимо малко прегряване, въпреки, че и това води до промяна на клетъчния им състав. Все пак, единственият начин да се ускори процесът на дестилация е да се увеличи нагряването. А увеличи ли се нагряването отсреща трябва да се постави и по-мощен хладник. Мога да изработвам и само хладници, ако ми се каже обема на казана и с какво се нагрява той.
pistorius_me2.jpg
2. Подобряване на дестилацията чрез поставяне на отделен въздушен дефлегматор тип Писториус. 
Какво е писториус аз тук в сайта си съм описал . Там в статията ми има и повече снимки на мои разработки писториус или ако искате алембиков шлем го наречете. Тук (в ляво първата снимка)  показвам все пак друга моя идея, вече и със стъклена колба, за да се вижда кога процесът ще е готов да 'тръгне', а в дясно и пак стъклен но за малки съдове. 
staklo_dest1.jpg
Тази добавка е нужна най-вече за стари казани с т.нар. лули. Добавката, както написах, играе ролята на въздушен дефлегматор и концентрира парите преди да ги подаде на лулата. Резултатът е по-високоградусен алкохол и по-наситени хидрозоли при билките. Като ми се каже или снима какъв е капакът на казана, обемът му и диаметъра на 'лулата' мога да предложа подходящо решение за алембик/писториус.
3. Малки помпички.
pompicka.jpg
За различните случаи може да е по-подходяща тип фонтанна, за други случаи високотемпературни тип за кафемашина (снимката в дясно). С такава помпичка можете поставите по-голям съд със студена вода и вместо от водопровода и в канала да 'въртите' водата от този по-голям съд. Можете да връщате хидрозола обратно в казана и да си оставяте само маслото, ако това е целта на занятието и т.н.
4. Прибори за непрекъснато мерене на изтичащия алкохол (втората снимка в ляво).
meri_staklo.jpg
Ако ми се каже диаметъра на вашия спиртомер мога да изработя прибора и без спиртомера, ако не, аз включвам винаги и спиртомер до 90 алк. градуса и то и със скала за температурна корекция.
5. Медни добавки.
med_za_kolona.jpg
Аз винаги в моите колони поставям такива медни филтри на пътя на парите и то на подходящо място, но ако просто искате да подобрите ваша иноксова колона може да ви предложа и само такава медна 'гъба'. Изцяло моя идея са (с) и ето тези медни пружини. Поставят се в преходните силиконови маркучи. Така хем не позволяват маркучът да се прегъне, хем пак парите все пак минават през чиста мед.
med_pruzini.jpg
6. Силиконови свързващи маркучета.
silic.jpg
Купувам само високотемпературен и то за хранителни цели силикон за моите си проекти. Силиконът при повишаване на температурата затяга, добре прилепва към иноксовите тръби и бързо се надява и разкача след това.
7. Активни филтри
За маниаците на тема чист алкохол. А активни защото ги правя от пластове не само активен въглен а и бентонит за винарството и промити стерилизирани бентонитови камъчета за по-едра фракция. Големината също зависи от големината на куба ви (казана).    
8. Екстрактор на Сокслет или съд за добив на джин.
sokslet1.jpg
Какво е екстрактор на Сокслет тук също съм описвал . Защо е хубаво да се има като добавка е ясно. Потрябва ти 'лимончело' - слагаш лимоните и... готово. Потрябва ти изтънчен орехов вкус - слагаш начукани орехи и пак готово. Само идеи и желание да имаш. Само да отбележа, че 'кошничката' за любителите на джина всъщност е много по-прост пак екстрактор. 
 

Най-новият ми СуперРеактор

4v1_2019_obshto1.jpgСпоред мен, засега и в света няма такова универсално решение за домашна употреба . С новото ми творение от Вас остават идеите. Експериментирайте! Инструментът ми Ви дава всякакви възможности.

Още за малкия ХВК бизнес

transportna_lenta6.jpg

 Какво е ХВК? Ами старо съкращение за хранително вкусовите ни едно време комбинати. А сега аз предлагам най-новата си иновация за дребния и семеен бизнес от хранително-вкусовия бранш. Повече инф.>>>

Още услуги от мен

30-литров съд от 'Лидъл' 

Нови технологични решения

МикроРефлукс

 

2col_2020_1.jpg Изваряване и под налягане и микро-колонка от тук >>>

А какво дава 2колонното решение Вижте от тук >>> 

последни мои идеи

35l_2020_staklo_inox3.jpg 35-литров дестилатор, флор. съд, измерител и др. Подробно >>>

И пак оригинално

kana1.jpgВече и малките са като големите - с възможности >>>

Време е и за комбоУреди

3in1_3.jpg

 

 

kofa_van.jpg

   кликни всяка снимка за статия    

Пак иновация!

za_led.jpg

Как да елиминираме студената вода? Ами с лед!

 За пръв път хладник за лед! Четете от тук >>>

 А за парогенератор с непрекъснато (истински) действие. Повече от тук >>>

За душата и живота

Вижте и проектът ми за над 60-годишните , за релакс на село, за душата, храната и т.н. Опитвам се да поддържам и страницата си в Гугъл А ако искате реално и сериозно да обсъдим проблем, да потърсим решение - това ми е мястото за дискусии. Имам и видеоканал в Rumble Там напр. можете да видите как работят мои парогенератори с непрекъснато действие

Налични на склад към април 2022г.

ot_sklad1.gif

За повече информация от тук  или от тук

Все системи правени от мен

Колона с термометър
Колона с термометър


100 литрови
100 литрови


Само казана
Само казана


10 литров
10 литров


50 литрова за билки
50 литрова за билки


190 литров
190 литров


60 литров дестилатор
60 литров дестилатор


100-литров
100-литров


Друг 190 литров
Друг 190 литров