И за билки

instalaciata.jpg

 

малка технологична линия още >>>  

Какво предлагам?

     

И варка и преварка наведнъж

50l_bilki_2019_obshto_otgore.jpg

 

Най-многофункционалната, най-новата, най-енергоспестяващата и все НАЙ-системата ми засега. Подробности от тук

На Ваш казан

th-24164734502-356x1000.jpgКогато имате хубав меден казан, поръчайте от мен само колона за него. ПОВЕЧЕ>>>   

При избор на система

2_kol_2017.jpg   Преди да поръчвате система за добив на етерични масла от етерични култури и билки, Ви препоръчвам да прочетете тези мои бележки: ...натисни за продължение >>>

Малки и професионални

60l_dest_2022.jpgПоради голямото им

търсене ги разработих

на база иноксови

качествени

ресторантски тенджери

с капсуловано дъно...  Продължава тук>>>

а за още по-малки - вижте и тази ми статия>>>

Най-новото от мен!

50_bilki_2015Last.jpg

За малкия и домашен бизнес: МОДУЛНА! рафинерия за добив на етерични масла от билки, рози и т.н.. Продължава >>>

Система за обогатяване и фракциониране

Мини спирт завод, както го наричат руснаците. 

650l.jpg

2 колонки вместо една.

30l_2col_2024.jpgВече си стана цяла линия. 30-литрови казанчета с две колони. Немска идея. Към цялата статия >>>

Автоматика и при дестилацията

meri2023.jpgАвтоматично следене и реакция на промяната на алкохолния градус по време на варката с помощта на оптрон и подходящ водач на спиртомера, прекалибриран за целта. Към текста >>>

Какво е Писториус?

000212.jpgТарелка или леща на Писториус

Има място и днес. Вижте сами >>>    

Само аксесоари

pistorius_me2.jpgДобавки, които все може да потрябват. Написал съм кога и за какво даже. А може и по ваша заявка, разбира се ... продължава>>>
Добавки и аксесоари за дестилация и ректификация Печат
Когато вече сте собственик на система за дестилация и/или ректификация или просто искате да опитате по-различен режим на дестилация на помощ могат да ви дойдат някои от следните ми идеи:
1. Резервни и/или по-мощни хладници.
Аз по принцип преоразмерявам хладниците си, но има някои бързаци, които все искат някак си всичко да стане по-бързо. При добивът на качествен алкохол това е просто недопустимо, но да речем при някои билки е допустимо малко прегряване, въпреки, че и това води до промяна на клетъчния им състав. Все пак, единственият начин да се ускори процесът на дестилация е да се увеличи нагряването. А увеличи ли се нагряването отсреща трябва да се постави и по-мощен хладник. Мога да изработвам и само хладници, ако ми се каже обема на казана и с какво се нагрява той.
pistorius_me2.jpg
2. Подобряване на дестилацията чрез поставяне на отделен въздушен дефлегматор тип Писториус. 
Какво е писториус аз тук в сайта си съм описал . Там в статията ми има и повече снимки на мои разработки писториус или ако искате алембиков шлем го наречете. Тук (в ляво първата снимка)  показвам все пак друга моя идея, вече и със стъклена колба, за да се вижда кога процесът ще е готов да 'тръгне', а в дясно и пак стъклен но за малки съдове. 
staklo_dest1.jpg
Тази добавка е нужна най-вече за стари казани с т.нар. лули. Добавката, както написах, играе ролята на въздушен дефлегматор и концентрира парите преди да ги подаде на лулата. Резултатът е по-високоградусен алкохол и по-наситени хидрозоли при билките. Като ми се каже или снима какъв е капакът на казана, обемът му и диаметъра на 'лулата' мога да предложа подходящо решение за алембик/писториус.
3. Малки помпички.
pompicka.jpg
За различните случаи може да е по-подходяща тип фонтанна, за други случаи високотемпературни тип за кафемашина (снимката в дясно). С такава помпичка можете поставите по-голям съд със студена вода и вместо от водопровода и в канала да 'въртите' водата от този по-голям съд. Можете да връщате хидрозола обратно в казана и да си оставяте само маслото, ако това е целта на занятието и т.н.
4. Прибори за непрекъснато мерене на изтичащия алкохол (втората снимка в ляво).
meri_staklo.jpg
Ако ми се каже диаметъра на вашия спиртомер мога да изработя прибора и без спиртомера, ако не, аз включвам винаги и спиртомер до 90 алк. градуса и то и със скала за температурна корекция.
5. Медни добавки.
med_za_kolona.jpg
Аз винаги в моите колони поставям такива медни филтри на пътя на парите и то на подходящо място, но ако просто искате да подобрите ваша иноксова колона може да ви предложа и само такава медна 'гъба'. Изцяло моя идея са (с) и ето тези медни пружини. Поставят се в преходните силиконови маркучи. Така хем не позволяват маркучът да се прегъне, хем пак парите все пак минават през чиста мед.
med_pruzini.jpg
6. Силиконови свързващи маркучета.
silic.jpg
Купувам само високотемпературен и то за хранителни цели силикон за моите си проекти. Силиконът при повишаване на температурата затяга, добре прилепва към иноксовите тръби и бързо се надява и разкача след това.
7. Активни филтри
За маниаците на тема чист алкохол. А активни защото ги правя от пластове не само активен въглен а и бентонит за винарството и промити стерилизирани бентонитови камъчета за по-едра фракция. Големината също зависи от големината на куба ви (казана).    
8. Екстрактор на Сокслет или съд за добив на джин.
sokslet1.jpg
Какво е екстрактор на Сокслет тук също съм описвал . Защо е хубаво да се има като добавка е ясно. Потрябва ти 'лимончело' - слагаш лимоните и... готово. Потрябва ти изтънчен орехов вкус - слагаш начукани орехи и пак готово. Само идеи и желание да имаш. Само да отбележа, че 'кошничката' за любителите на джина всъщност е много по-прост пак екстрактор. 
 

Най-новият ми СуперРеактор

4v1_2019_obshto1.jpgСпоред мен, засега и в света няма такова универсално решение за домашна употреба . С новото ми творение от Вас остават идеите. Експериментирайте! Инструментът ми Ви дава всякакви възможности.

Още за малкия ХВК бизнес

transportna_lenta6.jpg

 Какво е ХВК? Ами старо съкращение за хранително вкусовите ни едно време комбинати. А сега аз предлагам най-новата си иновация за дребния и семеен бизнес от хранително-вкусовия бранш. Повече инф.>>>

Още услуги от мен

30-литров съд от 'Лидъл' 

Нови технологични решения

МикроРефлукс

 

2col_2020_1.jpg Изваряване и под налягане и микро-колонка от тук >>>

А какво дава 2колонното решение Вижте от тук >>> 

последни мои идеи

35l_2020_staklo_inox3.jpg 35-литров дестилатор, флор. съд, измерител и др. Подробно >>>

И пак оригинално

kana1.jpgВече и малките са като големите - с възможности >>>

Време е и за комбоУреди

3in1_3.jpg

 

 

kofa_van.jpg

   кликни всяка снимка за статия    

Пак иновация!

za_led.jpg

Как да елиминираме студената вода? Ами с лед!

 За пръв път хладник за лед! Четете от тук >>>

 А за парогенератор с непрекъснато (истински) действие. Повече от тук >>>

За душата и живота

Вижте и проектът ми за над 60-годишните , за релакс на село, за душата, храната и т.н. Опитвам се да поддържам и страницата си в Гугъл А ако искате реално и сериозно да обсъдим проблем, да потърсим решение - това ми е мястото за дискусии. Имам и видеоканал в Rumble Там напр. можете да видите как работят мои парогенератори с непрекъснато действие

Налични на склад към април 2022г.

ot_sklad1.gif

За повече информация от тук  или от тук

Все системи правени от мен

60 литров дестилатор
60 литров дестилатор


Колона с термометър
Колона с термометър


Друг 190 литров
Друг 190 литров


10 литров
10 литров


100-литров
100-литров


100 литрови
100 литрови


Само казана
Само казана


190 литров
190 литров


50 литрова за билки
50 литрова за билки