И за билки

instalaciata.jpg

 

малка технологична линия още >>>  

Какво предлагам?

     

И варка и преварка наведнъж

50l_bilki_2019_obshto_otgore.jpg

 

Най-многофункционалната, най-новата, най-енергоспестяващата и все НАЙ-системата ми засега. Подробности от тук

На Ваш казан

th-24164734502-356x1000.jpgКогато имате хубав меден казан, поръчайте от мен само колона за него. ПОВЕЧЕ>>>   

При избор на система

2_kol_2017.jpg   Преди да поръчвате система за добив на етерични масла от етерични култури и билки, Ви препоръчвам да прочетете тези мои бележки: ...натисни за продължение >>>

Малки и професионални

60l_dest_2022.jpgПоради голямото им

търсене ги разработих

на база иноксови

качествени

ресторантски тенджери

с капсуловано дъно...  Продължава тук>>>

а за още по-малки - вижте и тази ми статия>>>

Най-новото от мен!

50_bilki_2015Last.jpg

За малкия и домашен бизнес: МОДУЛНА! рафинерия за добив на етерични масла от билки, рози и т.н.. Продължава >>>

Система за обогатяване и фракциониране

Мини спирт завод, както го наричат руснаците. 

650l.jpg

2 колонки вместо една.

30l_2col_2024.jpgВече си стана цяла линия. 30-литрови казанчета с две колони. Немска идея. Към цялата статия >>>

Автоматика и при дестилацията

meri2023.jpgАвтоматично следене и реакция на промяната на алкохолния градус по време на варката с помощта на оптрон и подходящ водач на спиртомера, прекалибриран за целта. Към текста >>>

Какво е Писториус?

000212.jpgТарелка или леща на Писториус

Има място и днес. Вижте сами >>>    

Само аксесоари

pistorius_me2.jpgДобавки, които все може да потрябват. Написал съм кога и за какво даже. А може и по ваша заявка, разбира се ... продължава>>>
Как доработвам? Печат
1. 35-литров дестилатор
35l_2020_staklo_inox2.jpg
Дестилаторът е на база качествена иноксова турска тенджера с обем 24 литра и стъклен капак от т.нар. аерогрилове, на който съм демонтирал електрическата част. Получилият се широк отвор съм затворил със силиконова форма за печене с подходящ диаметър, залепена с високотемпературен силикон като купичка. Защо така съм затворил капака? 
35l_2020_staklo_inox3.jpg
Ами за да може в купичката да се налива, ако е необходимо малко студена вода. Не съм затворил точно затова с иноксова да речем купичка, за да не е много силен първоначалния ефект на връщане на кондензат по дъното и, и също така и да не се затопля пък бързо водата в купичката и да се губи ефекта на 'дефлегмация'. Всичко това има смисъл само при дестилация на алкохол. При билки не трябва да се налива вода.
Затварянето на казанчето става с просто поставяне на стъкления капак по ръба на тенджерата. Поставените от мен високотемпературни и меки уплътнители не пропускат пари и без някакви натягания, защото стъкленият капак леко влиза в ръба на тенджерата и запъва. Тъй като е от система за печене, капакът издържа на високи температури и е от дебело стъкло за да не се счупва лесно. Защо такова решение? Ами стъклото позволява да се вижда какво става в съда, кога завира, дали не е останал без вода и т.н.
Системата е с инсталиран терморегулатор, позволяващ автоматична поддръжка на исканата температура на варката. Опционно добавям и мой ел. котлон, преработен с цел да се управлява от терморегулатора или моя системка 'щепсел-контакт', в която да включите вашият котлон и която спира и пуска ел. ток според това достигната ли е зададената температура или не. 
Цена на показаната без опции конфигурация е 250 лв.
2. 4-литров иноксов дестилатор за билки
chai_bilki1.jpg
Дестилаторът е на база иноксов чайник, на който е увеличен обемът с подходяща по форма (тип тарелка на Писториус) почти сфера за поставяне на билката на пара. 
kapacka_burkan.jpg
На практика е реализирана вече иноксова аналогична на снимката на ето тази лабораторна платформа от стъкло за добив на хидрозоли от билки. 
staklen_dest.jpg
Просто моята е по надеждна от стъклената. И с малко по-голям обем, за да не е все пак опитна дестилация. При желание, вместо металната капачка над писториуса мога да го окомплектовам със стъклена от буркан за стерилизация, на който му махам (отрязвам) дъното, както се вижда на снимката в дясно.  Цена 80 лв.
3. И стерилизатор и дестилатор
Позната моя, майка на две деца ми подари нейния 'Тефал бейби хоум' стерилизатор за бебешки шишета. Естествено, реших, че щом е стерилизатор, работещ с пара, няма как да не стане малък битов дестилатор. 
tefal_new.jpg
Мощност на оригиналния му вграден ел. нагревател 800 вата. Събира спокойно 1 литър вода. Кипва само след 10 минути.
Всъщност само му оформих отгоре извод за извеждане на парите и за връзка с хладника (кондензора).
tefal_zareden1.jpg
Реших все пак да го изпробвам и се оказа, че има защо. Нищо, че тефал мислел за всичко, се оказа, че начинът на затваряне е ефектен на вид и може би върши работа като за стерилизатор, защото при стерилизацията изпускането на пара навън от капака е само досадно овлажняване на помещението, но при дестилация на билки това изпускане си е чиста загуба. 
За да реша проблема с изпускането на пари от страни аз можех, естествено да монтирам планки и да сложа винтове с перчати гайки, който да стягат, но реших, че ще разваля пък дизайна.
Затова ми хрумна пак 'женско' решение. 
tefal_raboti1.jpg
Просто взех един дамски колан от корсаж и... добавих корсаж на тефала. Дамският корсаж вместо ластик служи само за да притисне високотемпературните уплътнители от двата края на капака, откъдето всъщност тефала изпуска пари. Нарочно сложих уплътнители с по-голям диаметър, за да изглежда тефала малко като дамски бюст.
Ако на някой му хареса идеята ми, предлагам я само за 80 лв. По този линк можете да си изтеглите и видео как реално работи системката. Прилагам видеото, защото тефалът няма терморегулатор и като закипи много, да речем след 15 мин. все пак уплътнителите макар и незначително изпуска по малко пари. Видеото е за доказателство, че изпускането е незначително, т.е. колкото да ароматизира помещението. 
Внимание: Така доработения ми тефал е и готов парогенератор за индивидуални сауни. Опционно пък мога да го комплектовам и с фуниевидна добавка и за ползване и като мощен инхалатор, напарващ и цялото лице. Цена 70 лв. Състояние - употребяван.
4. Нечуплив флорентински съд
Отново бебешките принадлежности в служба на дестилацията. Малко само пипнато бебешко пласмасово шише вече е станало при мен малък флорентински съд (сепаратор) на етерично масло от флорална вода. 
flor_plast.jpg
Както виждате, само съм добавил чисти маркучета така, че да се получи исканият ефект при флорентинските съдове. А, да и фунийка отгоре за да се влива свободно от хладника дестилата. Белият отвор с вътрешната резба може да се ползва за сензор на термометър, за тези, които желаят да контролират и температурата на изходящия дестилат. (В някои случаи това е важно). Предлагам тази си идея само за 30 лв.
meri_staklo.jpg
5. Малък уред за непрекъснато измерване на алкохолния градус по време на варка. Комплектовал съм го с руски стъклен спиртомер, измерващ до 96 алкохолни градуса. Цена заедно със спиртомера 25 лв.
6. Компресор и вакуум-помпа
За целите на вакуумната дестилация вакуум-помпата не трябва да е роторна и още повече маслена. Трябва да си е бутална с цилиндър и то чист цилиндър и клапани. А този тип вакуум-помпи са скъпи. Даже много скъпи. 
За да си реша проблема с комплектацията при поръчка на система за дестилация под вакуум, аз реших да ползвам идеята на руснаците. 
Те отдавна преработват работещи компресори от хладилници. Много често при дефект я на подгряващия нагревател, я на пусковото реле, я изгоряла стартерна намотка, я при изтекъл фреон,да речем, разните надвили си на масрафа лелки просто изхвърлят целия хладилник.
vac_komp_otzad.jpg
Ето от такъв хладилник на моя позната, аз взех компресора с надежда че е само изтекъл фреона или скапано пусковото реле. Но се оказа, че направо е изгоряла стартерната намотка, т.е. няма спасение за ремонт, освен пренавиване на целия статор, но това е голяма играчка и едва ли някой ще си играе да брои колко са били навивките на някакъв си модел да речем снайге.
Затова, след като вече го бях отворил и извадил от маслената му баня, аз просто изхвърлих целия статор, а ротора оставих (пак по идея на руснаците) за маховик. И за да не си играя да му търся двигател, аз монтирах на оста след маховика обикновен малък патронник от бормашина. На снимките в ляво и дясно мисля че се вижда как съм го направил. Така машината може да се задвижва и от вашата си бормашина или винтоверт. А ако винтоверта е и на 12 волта сте и енергонезависими от мрежата.
Промих и прочистих компресора от остатъците от хладилен агент и му изведох маркуче и за вакуум-помпа. Така вече имате 2 в 1. И компресор и вакуум-помпа.
Не си мислете, че това е играчка.
vac_komp_nagore.jpg
 
Руснаците са показали в мрежата подробно видеоръководство как от такъв бутален компресор от хладилник (с два цилидъра като този) дори бензиново двигателче са направили! Е, те сами предупреждават, че такова двигателче дълги години няма да издържи, но не заради цилиндрите или коляно-мотовилката, а заради клапаните. Защото при нормален компресор и вакуум-машина клапаните не се прегряват (няма вътрешно горене) и както си знаете компресорите работят с години в хладилниците.
Пак в мрежата има и подробни ръководства как от такъв компресор можете да направите мощна (да речем 15 атмосфери налягане или да речем - 2 вакуум) профи система с просто добавяне на як метален цилиндър с пресостат или подходящи здрави външни обратни клапани.
За нуждите на дестилацията под вакуум или за готвене в тенджера вместо под налягане - под вакуум, такива доработки не са необходими. Е, обратни клапанчета е добре да се монтират, но те за такива цели са евтини.
Предлагам така преработения и пак да повторя ПОЧИСТЕН и смазан САМО ОТВЪН компресор/вакуум-помпа на цена от 120 лв. Естествено, че компресорът е работил, т.е. състояние - употребяван.
Опционно мога да монтирам и прост вакууммер и измерител на налягане от автомобилно да речем компресорче. За още по 20лв за всеки изход, т.е. + 40 лв.  
 

Най-новият ми СуперРеактор

4v1_2019_obshto1.jpgСпоред мен, засега и в света няма такова универсално решение за домашна употреба . С новото ми творение от Вас остават идеите. Експериментирайте! Инструментът ми Ви дава всякакви възможности.

Още за малкия ХВК бизнес

transportna_lenta6.jpg

 Какво е ХВК? Ами старо съкращение за хранително вкусовите ни едно време комбинати. А сега аз предлагам най-новата си иновация за дребния и семеен бизнес от хранително-вкусовия бранш. Повече инф.>>>

Още услуги от мен

30-литров съд от 'Лидъл' 

Нови технологични решения

МикроРефлукс

 

2col_2020_1.jpg Изваряване и под налягане и микро-колонка от тук >>>

А какво дава 2колонното решение Вижте от тук >>> 

последни мои идеи

35l_2020_staklo_inox3.jpg 35-литров дестилатор, флор. съд, измерител и др. Подробно >>>

И пак оригинално

kana1.jpgВече и малките са като големите - с възможности >>>

Време е и за комбоУреди

3in1_3.jpg

 

 

kofa_van.jpg

   кликни всяка снимка за статия    

Пак иновация!

za_led.jpg

Как да елиминираме студената вода? Ами с лед!

 За пръв път хладник за лед! Четете от тук >>>

 А за парогенератор с непрекъснато (истински) действие. Повече от тук >>>

За душата и живота

Вижте и проектът ми за над 60-годишните , за релакс на село, за душата, храната и т.н. Опитвам се да поддържам и страницата си в Гугъл А ако искате реално и сериозно да обсъдим проблем, да потърсим решение - това ми е мястото за дискусии. Имам и видеоканал в Rumble Там напр. можете да видите как работят мои парогенератори с непрекъснато действие

Налични на склад към април 2022г.

ot_sklad1.gif

За повече информация от тук  или от тук

Все системи правени от мен

10 литров
10 литров


100 литрови
100 литрови


60 литров дестилатор
60 литров дестилатор


100-литров
100-литров


50 литрова за билки
50 литрова за билки


Само казана
Само казана


190 литров
190 литров


Друг 190 литров
Друг 190 литров


Колона с термометър
Колона с термометър