И за билки

instalaciata.jpg

 

малка технологична линия още >>>  

Какво предлагам?

     

И варка и преварка наведнъж

50l_bilki_2019_obshto_otgore.jpg

 

Най-многофункционалната, най-новата, най-енергоспестяващата и все НАЙ-системата ми засега. Подробности от тук

На Ваш казан

th-24164734502-356x1000.jpgКогато имате хубав меден казан, поръчайте от мен само колона за него. ПОВЕЧЕ>>>   

При избор на система

2_kol_2017.jpg   Преди да поръчвате система за добив на етерични масла от етерични култури и билки, Ви препоръчвам да прочетете тези мои бележки: ...натисни за продължение >>>

Малки и професионални

60l_dest_2022.jpgПоради голямото им

търсене ги разработих

на база иноксови

качествени

ресторантски тенджери

с капсуловано дъно...  Продължава тук>>>

а за още по-малки - вижте и тази ми статия>>>

Най-новото от мен!

50_bilki_2015Last.jpg

За малкия и домашен бизнес: МОДУЛНА! рафинерия за добив на етерични масла от билки, рози и т.н.. Продължава >>>

Система за обогатяване и фракциониране

Мини спирт завод, както го наричат руснаците. 

650l.jpg

2 колонки вместо една.

30l_2col_2024.jpgВече си стана цяла линия. 30-литрови казанчета с две колони. Немска идея. Към цялата статия >>>

Автоматика и при дестилацията

meri2023.jpgАвтоматично следене и реакция на промяната на алкохолния градус по време на варката с помощта на оптрон и подходящ водач на спиртомера, прекалибриран за целта. Към текста >>>

Какво е Писториус?

000212.jpgТарелка или леща на Писториус

Има място и днес. Вижте сами >>>    

Само аксесоари

pistorius_me2.jpgДобавки, които все може да потрябват. Написал съм кога и за какво даже. А може и по ваша заявка, разбира се ... продължава>>>
Тарелка или леща на Писториус Печат
000212.jpg
През 1817г. немецът Йохан Писториус измисля и патентова т.нар. тарелка на Писториус, с което за пръв път въвежда дефлегматора в историята на добива на алкохол.
Всъщност, тарелката (някои и казват леща заради формата) е допълнителен кондензор с въздушно охлаждане (По натам ще обясня и за водното охлаждане и за проблемите при писториусите).
Впоследствие тарелката търпи доработки под формата на 'какво има вътре' и се използва и до ден днешен в по-простите системи.
Защо все още и се използва и се и произвежда и се и продава?
Защото без каквато и да е преработка на казана Ви може да се добави писториус. И защото върши работа и без вода. Каква всъщност работа върши? Ами както при ректификационната колона, част от парите кондензират по по-голямата повърхност на тарелката и се връщат в казана. При това излитат само леките (на етиловия алкохол при основната фаза на варката) пари, а тези на вредните по-тежки фракции остават в казана заради по-хладния режим от тарелката. Затова и руснаците я наричат подсилваща тарелка. Защото дава и по-високоградусов алкохол. Е, не чак като ректификационните колони.
Тарелките до скоро са се правили изцяло от мед, но вече се правят и от инокс заради лекотата и чистотата. 
download.jpg
На снимката в дясно се вижда как един руснак си е добавил свой писториус от инокс. Мисля, че това са сдвоени купички (у нас някои им казват шолички).
Сега за водата:
Аз отдавна на малките си дестилатори добавях дефлегматор както Писториус. Просто монтирах двойна термокупа и пусках парите да минават от казана през тази двойна термокупа между пространството на съда, който се използва и външния реализиращ термоса съд. А в самия съд, който иначе ползваме, описвах в ръководствата си как клиентът да налее студена вода.
Да, ама повечето мрънкаха, че се забавял процесът, че докато не се затоплела водата нищо не излизало и т.н. Т.е. те не искаха да разберат, че нищо не излиза, защото парите в началото се 'завъртат' обратно от студа и така се обогатяват. Е, реших да не се хабя, а всеки да си отделя метиловия алкохол сам и да си пази температурата, за да не набута и тежки фракции и да ме пита ама защо първо беше бистра а после помътня.
Та, в тарелката на Писториус може и на началната картинка се вижда и как и Писториус го е правел това с подаването на вода. Който разбира или поне усеща процеса, сам ще реши колко и с каква температура да е водата.
10linza3-479x511.jpg
Най-простия начин да се добавя и вода в писториуса е, като самата леща се изработи така, че все едно долната чиния да е малко по-голяма от горната. Т.е. все едно капакът малко да хлътва и в пространството образувано от хлътването да се налива вода. Мисля, че ясно се вижда какво описвам от приложената снимка.
pistorius_me.jpg
Накрая, ето снимка и на мой писториус за да речем 30-50 литров дестилатор. (Забелязах, че най ми търсят такива). А какво има вътре? Еее, хайде да се помъчи малко и конкуренцията. Иначе е изцяло от мед. Просто долната част е от хромирана мед.
Иначе мога направя Писториус и за Вас. Стига да ми кажете обема на куба (казана) Ви, за да предложа подходящ размер на тарелката и съответно технологично решение (по-плоска и по-широка) или по-тумбеста или от две тумбести форми. Цените, както се вижда от сайта ми не са ми високи.  

 

Най-новият ми СуперРеактор

4v1_2019_obshto1.jpgСпоред мен, засега и в света няма такова универсално решение за домашна употреба . С новото ми творение от Вас остават идеите. Експериментирайте! Инструментът ми Ви дава всякакви възможности.

Още за малкия ХВК бизнес

transportna_lenta6.jpg

 Какво е ХВК? Ами старо съкращение за хранително вкусовите ни едно време комбинати. А сега аз предлагам най-новата си иновация за дребния и семеен бизнес от хранително-вкусовия бранш. Повече инф.>>>

Още услуги от мен

30-литров съд от 'Лидъл' 

Нови технологични решения

МикроРефлукс

 

2col_2020_1.jpg Изваряване и под налягане и микро-колонка от тук >>>

А какво дава 2колонното решение Вижте от тук >>> 

последни мои идеи

35l_2020_staklo_inox3.jpg 35-литров дестилатор, флор. съд, измерител и др. Подробно >>>

И пак оригинално

kana1.jpgВече и малките са като големите - с възможности >>>

Време е и за комбоУреди

3in1_3.jpg

 

 

kofa_van.jpg

   кликни всяка снимка за статия    

Пак иновация!

za_led.jpg

Как да елиминираме студената вода? Ами с лед!

 За пръв път хладник за лед! Четете от тук >>>

 А за парогенератор с непрекъснато (истински) действие. Повече от тук >>>

За душата и живота

Вижте и проектът ми за над 60-годишните , за релакс на село, за душата, храната и т.н. Опитвам се да поддържам и страницата си в Гугъл А ако искате реално и сериозно да обсъдим проблем, да потърсим решение - това ми е мястото за дискусии. Имам и видеоканал в Rumble Там напр. можете да видите как работят мои парогенератори с непрекъснато действие

Налични на склад към април 2022г.

ot_sklad1.gif

За повече информация от тук  или от тук

Все системи правени от мен

Колона с термометър
Колона с термометър


50 литрова за билки
50 литрова за билки


Само казана
Само казана


190 литров
190 литров


100-литров
100-литров


Друг 190 литров
Друг 190 литров


10 литров
10 литров


60 литров дестилатор
60 литров дестилатор


100 литрови
100 литрови