И за билки

instalaciata.jpg

 

малка технологична линия още >>>  

Какво предлагам?

     

И варка и преварка наведнъж

50l_bilki_2019_obshto_otgore.jpg

 

Най-многофункционалната, най-новата, най-енергоспестяващата и все НАЙ-системата ми засега. Подробности от тук

При избор на система

2_kol_2017.jpg   Преди да поръчвате система за добив на етерични масла от етерични култури и билки, Ви препоръчвам да прочетете тези мои бележки: ...натисни за продължение >>>

30-40 литрови професионални

30l_dest_cyal.jpgПоради голямото им

търсене ги разработих

на база иноксови

качествени

ресторантски тенджери

с капсуловано дъно...  

Виж целия текст>>>

Най-новото от мен!

50_bilki_2015Last.jpg

За малкия и домашен бизнес: МОДУЛНА! рафинерия за добив на етерични масла от билки, рози и т.н.. Продължава >>>

Парогенератор

За целите на дестилацията на билки трябва парогенератор. Защото са малко билките, които се поддават само на водно-парова дестилация.
Парогенератор трябва и за качествената подготовка на джибрите. Особено ако са на база зърнени култури.
Парогенератор трябва и за бързо измиване, обезмирисяване и дезинфекция на системите за дестилация. Продължава >>>

Система за обогатяване и фракциониране

След дълго ровене из американски и руски сайтове и след внимателен прочит на учебника за студентите от УХТ Пловдив на Марин Маринов, аз проектирах, конструирах и произведох уникална за сега у нас система.
На практика сведох технологията на големите производители на спирт до малкия бизнес.  Създадох мини спирт завод, както го наричат руснаците.  Технологията се базира на т.нар. колона с непрекъснато действие (continuous still). 

650l.jpg

Малките домашни

10l_bilki.jpg За едно семейство, syst_zaredena.jpgза само лечение или козме тични цели или просто за здраво словни, чисти и собствени напитки. Към цялата статия >>>
Единствената универсална дестилационна система Печат
'Тайно и полека народът порасте с няколко века' бил написал навремето Вазов.
Доло-горе така стана и с моите проекти. Над 10 години вече ги правя. И твърдя, че с всеки пореден проект си правя изводи и подобрявам я технология, я конструктивно решение.
Ако го питаш някого за уравнение на Бернули или изобщо за динамика на флуиди, няма да може нищо да ти каже. Но ще ти продава казани за изваряване на буркани и ще твърди, че това са модерни системи за добив я на етерични масла, я на биоетанол.
И понеже и пазарът ни е т.нар. 'праиз сензитив', т.е. търси се все евтиното, затова и гледам да са ми и евтини технологичните ми решения които съм търсил. И съм намирал до сега. Има и още един важен инженерен принцип. Сега мръсниците от САЩ проектират всичко за еднократна употреба. Т.е. да го хвърлиш набързо и да купуваш друго. Освен това си изпочупиха главите да измислят все нови и нови видове глави на винтовете, само и само да не можеш да развиеш лесно. Докато съвестния конструктор прави детайлите и модулите заменяеми. Затова навремето даже имаше и стандартизация. А не купиш нещо от някого и си вързан вече за него. Затова и моите системи гледам да проектирам колкото може повече от универсални, широкопроизвеждани модули и елементи. При малко опит дето се казва утре и вие сами да си отремонтирате дребни проблеми.
Но има и едно правило на Паркинсон. Че ако създадеш една дебилоустойчива система, то само дебили с нея и ще работят. Не можете да си представите какви простотии съм видял от т.нар. ни нови 'мениджъри'. На отвор с диаметър 6мм (отворът за връзка с атмосферата на колоните ми) един, като си загубил моята си капачка беше издялал един чеп от дърво повече приличащ на садило за пипер за градината, отколкото за нещо за запушване на 6 (шест само) милиметров отвор. И тоя ми идва с джип и ми дрънка велики работи. И естествено, той за нищо не е виновен, просто 'нищо не става' и 'отвсякъде тече'. Типичен нов 'бизнесмен'. Дай му 'европроекти' и други 'схеми' и 'далавери'. Като ги видя тези и чуя такива реплики и ми става одма ясно с какви с две леви ръце, но с огромно самочувствие си имам работа.
Това е България днес.
Но понеже съм от тези, които не се предават, аз гледам някак си да вървя напред.
4v1_2019_obshto1.jpg
След като създадох ред малки сиситеми за добив на етерични масла на база две колони (единствен у нас, предлагащ и кохобационна и дестилационна колона и механизъм за управление на потоците на парите), след като създадох и първия екстрактор на Сокслет за бита и след като създадох и системите за двойна преварка с автоматика , аз, естествено, стигнах до извода, че всичко това лесно може да бъде имплантирано в една универсална суперсистема.
И така се роди идеята ми за наистина уникална и многопрофилна дестилационна система за дома и малкия бизнес.
Става дума за система, която едновременно прави и двойна преварка при добив на алкохол и е и екстрактор на Сокслет и е и система за добив на биоетанол и е и система за добив на флорални води и етерични масла от етерично-маслени култури.
ТАКАВА НЯМА ЗА СЕГА В СВЕТА!
Аз вече бях правил система за едновременно двойна преварка на джибрите до чист и качествен алкохол. И я бях описал тук. (Вижте текста ми за 50-литровата ми система).
Сега вече направих и 100-литрова такава система. Но, вместо обикновен хладник, който да се заустява от първата колона вътре в малкия съд за втора преварка, аз направих комбиниран хладник, който да е хем екстрактор на Сокслет, хем прав хладник. Т.е., да повторя, че вътре има и малък съд за двойната преварка, но вече с отделно и регулируемо от отделен терморегулатор доподгряване.
hlad_extract_cyal1.jpg
 Както се вижда на снимката в дясно, ако няма да се екстрахира нищо от падащия от хладника високоградусов алкохолен екстракционен агент, то просто се заустява хладникът като прав хладник (изходът на дъното). Ако се постави в съда за екстракция дрога или корени или там напр. индийско орехче, то се заустява изходът на на екстрактора (изходът от у-коляното на сокслета), а изходът на правия хладник се затапва. Елегантно решение, нали?
hlad_extract_gore.jpg
Сложната на пръв поглед система от три крана служи както за процеса на екстракция, така и за регулация на отношението кохобация/дестилация при добив на флорални води и/или етерични масла. Просто се затварят едни кранове и се отварят други при различните операции и това е. Стърчащите шпилки на снимката в ляво са за свързване към крепежната рейка, на която като се свържат и двете колони и комбинирания хладник-екстрактор се получава устойчива система от модулите и елементите.
Ако се търси не добив на алкохолно питие а биоетанол, то тогава се добавя опционна приставка в която се насипва дехидратиращият алкохолните пари безопасен в хранително отношение химикал. Какъв е той си запазвам правото да информирам само реалните си купувачи.
Когато ще се изваряват билки, а не джибри, към иначе дренажния отвор на казана се скача системата ми от обикновен парогенератор и модул за доподгяване и доизсушаване на получената пара, каквито се виждат на другите ми статии и снимки.
А вместо ректификационната колона се монтира кохобационната колона, която е със същия отвор и механизъм за монтаж (срязана същата кафеварка от инокс). Маха се предпазната капачка от инокс вътре, предпазваща нагревателите от загар от гъсти джибри, слага се иноксовата подложка за да са билките над парата, свързва се вътре и пароразпръсквателят. Може да се демонтира (на две неръждаеми шпилки се крепи само) и малкият съд горе за двойната преварка за да има повече обем за билката. Свързват се изходите от колоните чрез високотемпературните силиконови медицински маркучи към регулиращите кранове, затварят се едни кранове отварят се други и ... това е. Вече имате система за добив на флорални води и етерични масла.  Както се вижда наистина вече 5 в 1 (Двойна преварка, екстракция по Сокслет, добив на биоетанол, добив на флорални води и етерични масла и ректификация и дестилация за питеен алкохол).
 

Най-новият ми СуперРеактор

4v1_2019_obshto1.jpgСпоред мен, засега и в света няма такова универсално решение за домашна употреба . С новото ми творение от Вас остават идеите. Експериментирайте! Инструментът ми Ви дава всякакви възможности.

Още за малкия ХВК бизнес

transportna_lenta6.jpg

 Какво е ХВК? Ами старо съкращение за хранително вкусовите ни едно време комбинати. А сега аз предлагам най-новата си иновация за дребния и семеен бизнес от хранително-вкусовия бранш. Повече инф.>>>

Още услуги от мен

30-литров съд от 'Лидъл'

 

30l_cial.jpg
 

 

Как го доработвам до автоматичен дестилатор? >>>   

Нови технологични решения

kana_rekt_obshto_otgore.jpgРектификация и в кухнята

И се вижда как става. Повече от тук>>>  

Как да мерим:


meri_2017.jpg
Ето един полезен за казанджиите уред моя разработка... Още >>>
В този ми проект съм публикувал и времева диаграма на процеса на дестилация на алкохол. ... Още >>>

Време е и за комбоУреди

3in1_3.jpg

 

 

kofa_van.jpg

   кликни всяка снимка за статия    

За душата и живота

Вижте и проектът ми за над 60-годишните , за релакса на село, за душата, храната и т.н.

200 и 300 литрови системи

Как от един 160-литров казан и един алпака леген (30-литров) правя 190 литров съд и как от два 160-литрови правя един 300?

200_2017_obshto.jpg      200_minispirt.jpg

 

Все системи правени от мен

100 литрови
100 литрови


60 литров дестилатор
60 литров дестилатор


50 литрова за билки
50 литрова за билки


100-литров
100-литров


Само казана
Само казана


190 литров
190 литров


Друг 190 литров
Друг 190 литров


Колона с термометър
Колона с термометър


10 литров
10 литров