И за билки

instalaciata.jpg

 

малка технологична линия още >>>  

Какво предлагам?

     

И варка и преварка наведнъж

50l_bilki_2019_obshto_otgore.jpg

 

Най-многофункционалната, най-новата, най-енергоспестяващата и все НАЙ-системата ми засега. Подробности от тук

На Ваш казан

th-24164734502-356x1000.jpgКогато имате хубав меден казан, поръчайте от мен само колона за него. ПОВЕЧЕ>>>   

При избор на система

2_kol_2017.jpg   Преди да поръчвате система за добив на етерични масла от етерични култури и билки, Ви препоръчвам да прочетете тези мои бележки: ...натисни за продължение >>>

Малки и професионални

60l_dest_2022.jpgПоради голямото им

търсене ги разработих

на база иноксови

качествени

ресторантски тенджери

с капсуловано дъно...  Продължава тук>>>

а за още по-малки - вижте и тази ми статия>>>

Най-новото от мен!

50_bilki_2015Last.jpg

За малкия и домашен бизнес: МОДУЛНА! рафинерия за добив на етерични масла от билки, рози и т.н.. Продължава >>>

Система за обогатяване и фракциониране

Мини спирт завод, както го наричат руснаците. 

650l.jpg

2 колонки вместо една.

30l_2col_2024.jpgВече си стана цяла линия. 30-литрови казанчета с две колони. Немска идея. Към цялата статия >>>

Автоматика и при дестилацията

meri2023.jpgАвтоматично следене и реакция на промяната на алкохолния градус по време на варката с помощта на оптрон и подходящ водач на спиртомера, прекалибриран за целта. Към текста >>>

Какво е Писториус?

000212.jpgТарелка или леща на Писториус

Има място и днес. Вижте сами >>>    

Само аксесоари

pistorius_me2.jpgДобавки, които все може да потрябват. Написал съм кога и за какво даже. А може и по ваша заявка, разбира се ... продължава>>>
Единствената универсална дестилационна система Печат
'Тайно и полека народът порасте с няколко века' бил написал навремето Вазов.
Доло-горе така стана и с моите проекти. Над 10 години вече ги правя. И твърдя, че с всеки пореден проект си правя изводи и подобрявам я технология, я конструктивно решение.
Ако го питаш някого за уравнение на Бернули или изобщо за динамика на флуиди, няма да може нищо да ти каже. Но ще ти продава казани за изваряване на буркани и ще твърди, че това са модерни системи за добив я на етерични масла, я на биоетанол.
И понеже и пазарът ни е т.нар. 'праиз сензитив', т.е. търси се все евтиното, затова и гледам да са ми и евтини технологичните ми решения които съм търсил. И съм намирал до сега. Има и още един важен инженерен принцип. Сега мръсниците от САЩ проектират всичко за еднократна употреба. Т.е. да го хвърлиш набързо и да купуваш друго. Освен това си изпочупиха главите да измислят все нови и нови видове глави на винтовете, само и само да не можеш да развиеш лесно. Докато съвестния конструктор прави детайлите и модулите заменяеми. Затова навремето даже имаше и стандартизация. А не купиш нещо от някого и си вързан вече за него. Затова и моите системи гледам да проектирам колкото може повече от универсални, широкопроизвеждани модули и елементи. При малко опит дето се казва утре и вие сами да си отремонтирате дребни проблеми.
Но има и едно правило на Паркинсон. Че ако създадеш една дебилоустойчива система, то само дебили с нея и ще работят. Не можете да си представите какви простотии съм видял от т.нар. ни нови 'мениджъри'. На отвор с диаметър 6мм (отворът за връзка с атмосферата на колоните ми) един, като си загубил моята си капачка беше издялал един чеп от дърво повече приличащ на садило за пипер за градината, отколкото за нещо за запушване на 6 (шест само) милиметров отвор. И тоя ми идва с джип и ми дрънка велики работи. И естествено, той за нищо не е виновен, просто 'нищо не става' и 'отвсякъде тече'. Типичен нов 'бизнесмен'. Дай му 'европроекти' и други 'схеми' и 'далавери'. Като ги видя тези и чуя такива реплики и ми става одма ясно с какви с две леви ръце, но с огромно самочувствие си имам работа.
Това е България днес.
Но понеже съм от тези, които не се предават, аз гледам някак си да вървя напред.
4v1_2019_obshto1.jpg
След като създадох ред малки сиситеми за добив на етерични масла на база две колони (единствен у нас, предлагащ и кохобационна и дестилационна колона и механизъм за управление на потоците на парите), след като създадох и първия екстрактор на Сокслет за бита и след като създадох и системите за двойна преварка с автоматика , аз, естествено, стигнах до извода, че всичко това лесно може да бъде имплантирано в една универсална суперсистема.
И така се роди идеята ми за наистина уникална и многопрофилна дестилационна система за дома и малкия бизнес.
Става дума за система, която едновременно прави и двойна преварка при добив на алкохол и е и екстрактор на Сокслет и е и система за добив на биоетанол и е и система за добив на флорални води и етерични масла от етерично-маслени култури.
ТАКАВА НЯМА ЗА СЕГА В СВЕТА!
Аз вече бях правил система за едновременно двойна преварка на джибрите до чист и качествен алкохол. И я бях описал тук. (Вижте текста ми за 50-литровата ми система).
Сега вече направих и 100-литрова такава система. Но, вместо обикновен хладник, който да се заустява от първата колона вътре в малкия съд за втора преварка, аз направих комбиниран хладник, който да е хем екстрактор на Сокслет, хем прав хладник. Т.е., да повторя, че вътре има и малък съд за двойната преварка, но вече с отделно и регулируемо от отделен терморегулатор доподгряване.
hlad_extract_cyal1.jpg
 Както се вижда на снимката в дясно, ако няма да се екстрахира нищо от падащия от хладника високоградусов алкохолен екстракционен агент, то просто се заустява хладникът като прав хладник (изходът на дъното). Ако се постави в съда за екстракция дрога или корени или там напр. индийско орехче, то се заустява изходът на на екстрактора (изходът от у-коляното на сокслета), а изходът на правия хладник се затапва. Елегантно решение, нали?
hlad_extract_gore.jpg
Сложната на пръв поглед система от три крана служи както за процеса на екстракция, така и за регулация на отношението кохобация/дестилация при добив на флорални води и/или етерични масла. Просто се затварят едни кранове и се отварят други при различните операции и това е. Стърчащите шпилки на снимката в ляво са за свързване към крепежната рейка, на която като се свържат и двете колони и комбинирания хладник-екстрактор се получава устойчива система от модулите и елементите.
Ако се търси не добив на алкохолно питие а биоетанол, то тогава се добавя опционна приставка в която се насипва дехидратиращият алкохолните пари безопасен в хранително отношение химикал. Какъв е той си запазвам правото да информирам само реалните си купувачи.
Когато ще се изваряват билки, а не джибри, към иначе дренажния отвор на казана се скача системата ми от обикновен парогенератор и модул за доподгяване и доизсушаване на получената пара, каквито се виждат на другите ми статии и снимки.
А вместо ректификационната колона се монтира кохобационната колона, която е със същия отвор и механизъм за монтаж (срязана същата кафеварка от инокс). Маха се предпазната капачка от инокс вътре, предпазваща нагревателите от загар от гъсти джибри, слага се иноксовата подложка за да са билките над парата, свързва се вътре и пароразпръсквателят. Може да се демонтира (на две неръждаеми шпилки се крепи само) и малкият съд горе за двойната преварка за да има повече обем за билката. Свързват се изходите от колоните чрез високотемпературните силиконови медицински маркучи към регулиращите кранове, затварят се едни кранове отварят се други и ... това е. Вече имате система за добив на флорални води и етерични масла.  Както се вижда наистина вече 5 в 1 (Двойна преварка, екстракция по Сокслет, добив на биоетанол, добив на флорални води и етерични масла и ректификация и дестилация за питеен алкохол).
 

Най-новият ми СуперРеактор

4v1_2019_obshto1.jpgСпоред мен, засега и в света няма такова универсално решение за домашна употреба . С новото ми творение от Вас остават идеите. Експериментирайте! Инструментът ми Ви дава всякакви възможности.

Още за малкия ХВК бизнес

transportna_lenta6.jpg

 Какво е ХВК? Ами старо съкращение за хранително вкусовите ни едно време комбинати. А сега аз предлагам най-новата си иновация за дребния и семеен бизнес от хранително-вкусовия бранш. Повече инф.>>>

Още услуги от мен

30-литров съд от 'Лидъл' 

Нови технологични решения

МикроРефлукс

 

2col_2020_1.jpg Изваряване и под налягане и микро-колонка от тук >>>

А какво дава 2колонното решение Вижте от тук >>> 

последни мои идеи

35l_2020_staklo_inox3.jpg 35-литров дестилатор, флор. съд, измерител и др. Подробно >>>

И пак оригинално

kana1.jpgВече и малките са като големите - с възможности >>>

Време е и за комбоУреди

3in1_3.jpg

 

 

kofa_van.jpg

   кликни всяка снимка за статия    

Пак иновация!

za_led.jpg

Как да елиминираме студената вода? Ами с лед!

 За пръв път хладник за лед! Четете от тук >>>

 А за парогенератор с непрекъснато (истински) действие. Повече от тук >>>

За душата и живота

Вижте и проектът ми за над 60-годишните , за релакс на село, за душата, храната и т.н. Опитвам се да поддържам и страницата си в Гугъл А ако искате реално и сериозно да обсъдим проблем, да потърсим решение - това ми е мястото за дискусии. Имам и видеоканал в Rumble Там напр. можете да видите как работят мои парогенератори с непрекъснато действие

Налични на склад към април 2022г.

ot_sklad1.gif

За повече информация от тук  или от тук

Все системи правени от мен

100-литров
100-литров


10 литров
10 литров


Друг 190 литров
Друг 190 литров


60 литров дестилатор
60 литров дестилатор


50 литрова за билки
50 литрова за билки


Само казана
Само казана


100 литрови
100 литрови


Колона с термометър
Колона с термометър


190 литров
190 литров