И за билки

instalaciata.jpg

 

малка технологична линия още >>>  

Какво предлагам?

     

И варка и преварка наведнъж

50l_bilki_2019_obshto_otgore.jpg

 

Най-многофункционалната, най-новата, най-енергоспестяващата и все НАЙ-системата ми засега. Подробности от тук

При избор на система

2_kol_2017.jpg   Преди да поръчвате система за добив на етерични масла от етерични култури и билки, Ви препоръчвам да прочетете тези мои бележки: ...натисни за продължение >>>

30-40 литрови професионални

30l_dest_cyal.jpgПоради голямото им

търсене ги разработих

на база иноксови

качествени

ресторантски тенджери

с капсуловано дъно...  

Виж целия текст>>>

Най-новото от мен!

50_bilki_2015Last.jpg

За малкия и домашен бизнес: МОДУЛНА! рафинерия за добив на етерични масла от билки, рози и т.н.. Продължава >>>

Парогенератор

За целите на дестилацията на билки трябва парогенератор. Защото са малко билките, които се поддават само на водно-парова дестилация.
Парогенератор трябва и за качествената подготовка на джибрите. Особено ако са на база зърнени култури.
Парогенератор трябва и за бързо измиване, обезмирисяване и дезинфекция на системите за дестилация. Продължава >>>

Система за обогатяване и фракциониране

След дълго ровене из американски и руски сайтове и след внимателен прочит на учебника за студентите от УХТ Пловдив на Марин Маринов, аз проектирах, конструирах и произведох уникална за сега у нас система.
На практика сведох технологията на големите производители на спирт до малкия бизнес.  Създадох мини спирт завод, както го наричат руснаците.  Технологията се базира на т.нар. колона с непрекъснато действие (continuous still). 

650l.jpg

Малките домашни

10l_bilki.jpg За едно семейство, syst_zaredena.jpgза само лечение или козме тични цели или просто за здраво словни, чисти и собствени напитки. Към цялата статия >>>
Дестилация под вакуум Печат
Отдавна потенциални клиенти са ми искали инсталация за дестилация под вакуум. Трудности много и затова едва ли някой ще оцени какво аз съм направил в този си проект. 
Защото да направиш една инсталация не е просто да видиш нещо, да хванеш ъглошлайфа, бормашината и аргоновата. Преди всичко, да направиш НОВА инсталация, освен качествен проект, е нужно да създадеш подходяща за проекта конструкция и после, не по-малко важно е и технология как точно да го произведеш всичкото това и то да работи.
Аз знаех какви са проблемите при дестилация под вакуум и затова до сега не се захващах.
Основният проблем е не вакуум-помпата, а решение как тази помпа да не засмуква и от полезните пари.
В крайна сметка намерих едно макар и лабораторно решение на китайците, което ми допадна. Просто подуших, че от него ще може да стане мое пък решение и за бита. Е, китайците го предлагат на пазара от стъкло като лабораторно, сиреч микроинсталация и на безбожни цени, но за мен беше важна идеята на решението им.
Въпросът беше да стигна и до конструкция. Защото един стъклодув може да ти издуе всякаква форма и после да ти добави шлиф и готово. А аз трябва от налични, т.е. широко-произвеждани, т.е. евтини модули, да конструирам моята си система. Накрая измислих и технологията. Т.е. кое след кое и как да се свърже, за да не ме псува после клиента, че ама това как да го разглобя за да го измия, например. Ако изобщо някой му е предвидил право и да мисли на клиента. Защото в последно време се произвеждат масово неща за тъпаци само за пари и с невъзможен ремонт.
vakuum2.jpg
Край на лиричния увод и ето как изглежда най-важният модул на моята система за дестилация под вакуум с отделяне на две фракции (в типичния случай метилов и етилов алкохол).
На снимката в малкото бурканче отстрани първо върви метиловия алкохол (първака) и когато се източи се затваря кранчето на края на кафеварката и в следствие започва оттичане на етиловия алкохол в големия буркан под кафеварката (основен добив). При дестилация на билки малкото бурканче просто не се ползва (кранчето му си остава затворено).
Кафеварката с нейния херметизъм и температурна устойчивост гарантират непропускане на добив. На снимката се вижда и вакууммера и кранчето за регулиране на степента на вакуума (синичкото). Помпата все още не е затворена в кутия само заради експеримента. Как работи това?
Вакуум-помпата смуче и създава вакуума в системата по тръбичката откъдето иначе излиза кафето. Смучейки отгоре тя не засмуква полезни пари, защото в съдчето, където иначе се събира кафето се налива студена вода.
Това е и най-същественият момент на моето конструкторско и технологично решение.
Останалото са тривиални инженерни решения. Но! при дестилация под вакуум трябва и хладникът да е по-мощен и със сигурни връзки. Затова, за първото реално тестване на това, което съм направил реших да включа и другата си иновация - хладник с монтирана на него помпа, която 'върти' една и съща вода от кофа с вода или друг съд. (Снимката в дясно). Вижда се помпата (синята) монтирана на хладника през гумени демпфери на вибрацията. Стойката е от нощна лампа с цел безопасно прокарване на проводника до помпата. Вижда се и здравата връзка и специалните маркучи (дебели) заради вакуума.
hlad_pompa.jpg
Така системата става вече напълно автономна. Особено като се има в предвид и че я комплектовах и с универсален терморегулатор. Т.е. от сензора за температура, монтиран в капака на тенджерата не се управлява вграден електронагревател за да не дупча тенджерата и да създавам нови потенциални точки на проблеми, а се управлява това, което включиш в управляем от терморегулатора контакт (до 2500 вата). В случая се вижда че съм включил едно старо соц котлонче от 500 вата само.
И така, заредих мащерка.
Включих вакуум-помпата отначало с кранчето за регулиране на степента на вакуума. После го махнах. Оказа се че помпата си поддържа вакуума и без допълнителни регулации. И не прегрява за цялото време на варката. С цел безопастност намерих вакуум-помпа на прав ток с ниско напрежение.
На последната снимка се вижда цялата система монтирана на пода в банята ми. Вижда се как е включено котлончето през терморегулатора, как жакуум-помпата към хладника и как помпата на хладника пък взема студена вода от кофата и я връща. Сега подробностите от експеримента:
vakuumraboti1.jpg
Добив започна още от 75 градуса. Впоследствие, накрая, добив вървеше и след като изключих нагряването и температурата падна и до 65 градуса. Т.е. явно добив има и на тези нива.
Принципно температурата не се качи над 80 градуса по време на целия процес.
За хейтърите, които мръснишки ме оплюват, можете да видите , че никъде никакво мое съединение БЕЗ никакви скоби или танкови вериги нищо не пропуска! Писнало ми е от всички и всичко-мразещи чиновници които веднага казват 'ама то от всякъде тече'. Аз съм бивал вече не на един обект и съм си видял нещата отдавна. И знам! Ако се спазва ръководството НИКОГА НИЩО НЕ ТЕЧЕ. А един идиот наскоро ми се обажда със следния въпрос от Варна: 'ами аз не пуснах вода през хладника и там нещо уплътненията омекнаха'. Вие дали си представяте някой да си поръча пералня и да пита защо като не е пуснал вода пералнята му не пере? Идеше ми да му кажа, че ако сложи хладника в доменна пеш може и целият да се разтопи, ама пусто нали клиентът имал права... 
Но да продължа с първия и за мен експеримент с вакуум инсталацията ми:
Щом температурата, вместо на при нормална дестилация от 95 градуса стоеше средно на 75 значи ние имаме от порядъка на почти 20% икономия на енергия. Нищо че у нас никой все още не се замисля за цената на енергията, която е вече благодарение на бандита и мой бивш колега Иванов над доста европейски цени.
Второ, водата, която се въртеше от кофата през хладника (една кофа за цялата варка) не мина 35 градуса. Това значи още икономия, защото без вакуум на мен за такава варка ми се налага да вадя половината вода от кофата защото прегрява и да я сменям със студена нова вода, т.е. получаваме и икономия и на вода.
И трето, но за което при следващи експерименти, защото трябва сравнения: Според руснаците органолептиката, т.е. усещането на човека е, че това е добивът под вакуум  е с много по-силен вкус и аромат заради дестилацията на ниски температури. (Не се разграждат вредни съставки). Е, аз сега не знам от това ли или от качеството на билката, но всичко после смърдеше из банята ми и антрето на мащерка като отворих съдовете. Руснаците твърдят и че единствено при дестилация  под вакуум е възможен качествен извлек от маслени разтвори. 
За алкохола - като направя джибри това лято ще пробвам.
Извинявайте, че цитирам руснаците, но от янките вече освен лезбийки, гейове и трансики и татуси друго не иде. Само мръсотии сиреч.
Иначе мисля че ясно се вижда от снимките, че цялата инсталация се събира на под един кв. метър. Вече написах и че нагряването е с малко старовремско котлонче от 500 само вата. Е, като първи експеримент естествено монтирах в банята, но пак да се повторя: ясно се вижда, че няма капка теч и може даже и в хола. (За невярващите мога да пратя и видео, което съм заснел от работата на системата).  Вакумм-помпата и управлението на нагряването просто от съображения за сигурност съм поставил на електрически непроводими подложжки. Хладникът е върху обратно легнало легенче само заради кофата. Можете да видите и видеото, което съм заснел с телефона си като кликнете по този адрес.
Единственото ама:
и вакуум-помпата и помпата на хладника бръмчат. Не, пиша го за да няма после като един мой клиент от Шумен дето ми беше поръчал хладник на вентилатори и после ми звъни: 'ама те бучат и бабата в кухнята не може да спи от тях'. Ако ще спи баба Ви около такава инсталация - бъдете добри и не ми я поръчвайте.
Накрая за цената. 
Мога да изработвам такива системи комплектовани с тенджера под налягане с обем 15 литра за цена от 400 лева само!
За информация вакуум-помпата само е 60 лева. Помпичката за водата е от мощна кафемашина и е  30 лева и тя. И т.н. и т.н. материали, а не дрeбни буквички само като в 'договор' с банкстерите. 
===============================
ПП
Намери се един дето ми поръча и 50-литрова с-ма за дестилация под вакуум.
Направих я.
Ето как изглежда цялата:
50_bilki_vacuum_2019_1.jpg
 
 
Мисля, че ясно се вижда, че иначе и 50-литровата ми система си е тази, която иначе стандартно си предлагам за добив на етерични масла. Просто там, в дъното на снимката се вижда как накрая на процеса са флорентинския съд и вакуум-системата. 
vacuum50_auto.jpg
Отново добивът на дестилат вървеше само на 65 градуса и хладник и колони всичко си беше ненагрято.
На снимката в дясно се вижда в по-едър план и вакуум-частта на системата. 
 

Най-новият ми СуперРеактор

4v1_2019_obshto1.jpgСпоред мен, засега и в света няма такова универсално решение за домашна употреба . С новото ми творение от Вас остават идеите. Експериментирайте! Инструментът ми Ви дава всякакви възможности.

Още за малкия ХВК бизнес

transportna_lenta6.jpg

 Какво е ХВК? Ами старо съкращение за хранително вкусовите ни едно време комбинати. А сега аз предлагам най-новата си иновация за дребния и семеен бизнес от хранително-вкусовия бранш. Повече инф.>>>

Още услуги от мен

30-литров съд от 'Лидъл'

 

30l_cial.jpg
 

 

Как го доработвам до автоматичен дестилатор? >>>   

Нови технологични решения

kana_rekt_obshto_otgore.jpgРектификация и в кухнята

И се вижда как става. Повече от тук>>>  

Как да мерим:


meri_2017.jpg
Ето един полезен за казанджиите уред моя разработка... Още >>>
В този ми проект съм публикувал и времева диаграма на процеса на дестилация на алкохол. ... Още >>>

Време е и за комбоУреди

3in1_3.jpg

 

 

kofa_van.jpg

   кликни всяка снимка за статия    

За душата и живота

Вижте и проектът ми за над 60-годишните , за релакса на село, за душата, храната и т.н.

200 и 300 литрови системи

Как от един 160-литров казан и един алпака леген (30-литров) правя 190 литров съд и как от два 160-литрови правя един 300?

200_2017_obshto.jpg      200_minispirt.jpg

 

Все системи правени от мен

10 литров
10 литров


Само казана
Само казана


Друг 190 литров
Друг 190 литров


50 литрова за билки
50 литрова за билки


Колона с термометър
Колона с термометър


100 литрови
100 литрови


60 литров дестилатор
60 литров дестилатор


190 литров
190 литров


100-литров
100-литров