И за билки

instalaciata.jpg

 

малка технологична линия още >>>  

Какво предлагам?

     

И варка и преварка наведнъж

50l_bilki_2019_obshto_otgore.jpg

 

Най-многофункционалната, най-новата, най-енергоспестяващата и все НАЙ-системата ми засега. Подробности от тук

При избор на система

2_kol_2017.jpg   Преди да поръчвате система за добив на етерични масла от етерични култури и билки, Ви препоръчвам да прочетете тези мои бележки: ...натисни за продължение >>>

30-40 литрови професионални

30l_dest_cyal.jpgПоради голямото им

търсене ги разработих

на база иноксови

качествени

ресторантски тенджери

с капсуловано дъно...  

Виж целия текст>>>

Най-новото от мен!

50_bilki_2015Last.jpg

За малкия и домашен бизнес: МОДУЛНА! рафинерия за добив на етерични масла от билки, рози и т.н.. Продължава >>>

Парогенератор

За целите на дестилацията на билки трябва парогенератор. Защото са малко билките, които се поддават само на водно-парова дестилация.
Парогенератор трябва и за качествената подготовка на джибрите. Особено ако са на база зърнени култури.
Парогенератор трябва и за бързо измиване, обезмирисяване и дезинфекция на системите за дестилация. Продължава >>>

Система за обогатяване и фракциониране

След дълго ровене из американски и руски сайтове и след внимателен прочит на учебника за студентите от УХТ Пловдив на Марин Маринов, аз проектирах, конструирах и произведох уникална за сега у нас система.
На практика сведох технологията на големите производители на спирт до малкия бизнес.  Създадох мини спирт завод, както го наричат руснаците.  Технологията се базира на т.нар. колона с непрекъснато действие (continuous still). 

650l.jpg

Малките домашни

10l_bilki.jpg За едно семейство, syst_zaredena.jpgза само лечение или козме тични цели или просто за здраво словни, чисти и собствени напитки. Към цялата статия >>>
За да и се вижда всичко Печат
Даже и да не знае кое как и защо, човек винаги иска да контролира или поне да наблюдава. (Справка гробаджийската ни власт например).
Ето затова разработих малки кухненски дестилатори  с горна част от стъкло. Така хем най-горещата част остава да е иноксова, хем от парите домакинското стъкло не се пука и хем през стъклото се вижда какво става в съда.
damadjana.jpg
За да се събира по-голямо количество билки срязах дъното на една стъклена дамаджанка от вино. И алембиковата форма готова и не се налагаше да правя отвор и за парите, както ако ползвам стъклен буркан от консервната промишленост.
С това въпросът за обикновената дестилация беше решен.
Но отдавна ми се искаше някак си да реша и въпросът с ректификацията. 
Само че практически ректификация се постига чрез колона. А колоната хем висока, хем и от стъкло става трудна за реализиране.
minirekt.jpg
Но изведнъж се сетих, че бях виждал как лабораторно са правели ректификация навремето.
Както се вижда от схемата (снимката в дясно), на капака отново седи само хладника, но вече обратен. Т.е. връща вътре както в горния край на ректификационните колони. А събирането и разпределянето на флегмата (кондензата) става вътре в съда.
Е, измислих го как да го направя и аз.
minirekt1.jpg
Както се вижда от снимката горният ми хладник от колоните сега вече е една джобна манерчица от инокс, през която се прокарва студената вода. Отдоло, под нея е подходящо разположен дефлегматора (от иноксова капачка от термос).
kana_otvatre.jpg
А за извеждане на добива навън използвах технологично монтираната в самата ел. кана тръбичка, която иначе служи да подава информация на автоматичния изключвател на каната. Мисля, че ясно се вижда от снимката с вътрешността на каната (пак в дясно) и снимката на каната отдоло.
kana_otdolo.jpg
Така се постига и още един положителен ефект: стичащия се конденз не може да се изпари отново, защото тръбичката на 2/3 потопена във врящата течност, която няма как да е над 100 градуса при нормално налягане.
Аз отдавна експериментирам и с термоелементите тип 'Пелтие'.
Слаби са за по-сериозни нагрявания или охлаждания. 60 вата мощност е нищо спрямо киловатите на ел. нагреватели.
Но за малки дестилатори и колкото в качеството си на дефлегматор почти става.
Особено ако е по-високо, където парите вече са поохладени от алембиковата форма в околната атмосфера.
peltie.jpg
Така че ето го и това ми ново технологично решение. Вместо отвеждането на парите директно от устата на стъклената дамаджанка се надява термоелементния дефлегматор и от него вече се извежда навън желания конденз а отворът вътре в каната се запушва със силиконова тапичка. При Пелтиетата основният проблем е да не ги изгорите от конденза защото плочите между топло и студено са много близо. Затова са ми и тези сложни решения с медно фолио, а за да няма загуби над фолиото и силиконов пласт.
kana_damadjana_peltie.jpg
Мисля че всичко става ясно от приложената в дясно снимка. А когато не ползвате дефлегматора като такъв - термоелементът е разкошно средство да ви поддържа водката или виното изстудени лятно време. Просто тогава обръщате термоелемента да си застане на радиатора. За още по-голям ефект на изстудяване вътре на питието, можете да поставите радиатора в чиния със студена вода. Така и топла вода ще имате и изстудено питие.
kana_rekt_obshto_otgore.jpg
А на най-последната снимка е основната конфигурация тип миниректификационна система. Пак и с електронен терморегулатор за поддържане на точната за добър алкохол температура и с дефлегматор с управляемо флегмачисло (през наклона на събирателния съд). Затварянето на капака към каната става с просто обръщане на половината гумен ластик да обхване освен каната и стъкления капак. Ако се поръча и срязаната стъклена дамаджана вече ще имате 3 в едно. И дестилатор и система за добив на флорални води (билката в дамаджаната) и миниректификационна установка. И всичко прозрачно, т.е. виждате какво става и как става. Единственото условие е все още немците да произвеждат тия стъклени съдове за поставяне на свещи в тях, защото не съм стъклодув и няма откъде да набавям съд и с отвори и темпериран за високи температури. 
 

От склад

10l_bilki.jpgМалък бърз автономен 9-литров дестилатор с разширени възможности и удобства на цена от 150 лв.

Още за малкия ХВК бизнес

transportna_lenta6.jpg

 Какво е ХВК? Ами старо съкращение за хранително вкусовите ни едно време комбинати. А сега аз предлагам най-новата си иновация за дребния и семеен бизнес от хранително-вкусовия бранш. Повече инф.>>>

Не само хладник

new__hlad_4_trabi.jpg
Защо моите хладници вършат работа? Защото освен че охлаждат те могат и да филтрират и да овкусяват и да екстахират донякъде дори. Как? Четете целя ми текст >>>

Още услуги от мен

30-литров съд от 'Лидъл'

 

30l_cial.jpg
 

 

Как го доработвам до автоматичен дестилатор? >>>   

Нови технологични решения

kana_rekt_obshto_otgore.jpgРектификация и в кухнята

И се вижда как става. Повече от тук>>>  

Как да мерим:


meri_2017.jpg
Ето един полезен за казанджиите уред моя разработка... Още >>>
В този ми проект съм публикувал и времева диаграма на процеса на дестилация на алкохол. ... Още >>>

Време е и за комбоУреди

3in1_3.jpg

 

 

kofa_van.jpg

   кликни всяка снимка за статия    

Малко политика?

jj_saveti.gif

200 и 300 литрови системи

Как от един 160-литров казан и един алпака леген (30-литров) правя 190 литров съд и как от два 160-литрови правя един 300?

200_2017_obshto.jpg      200_minispirt.jpg

 

Все системи правени от мен

Колона с термометър
Колона с термометър


60 литров дестилатор
60 литров дестилатор


Друг 190 литров
Друг 190 литров


190 литров
190 литров


100 литрови
100 литрови


100-литров
100-литров


Само казана
Само казана


50 литрова за билки
50 литрова за билки


10 литров
10 литров