И за билки

instalaciata.jpg

 

малка технологична линия още >>>  

Какво предлагам?

     

И варка и преварка наведнъж

50l_bilki_2019_obshto_otgore.jpg

 

Най-многофункционалната, най-новата, най-енергоспестяващата и все НАЙ-системата ми засега. Подробности от тук

При избор на система

2_kol_2017.jpg   Преди да поръчвате система за добив на етерични масла от етерични култури и билки, Ви препоръчвам да прочетете тези мои бележки: ...натисни за продължение >>>

30-40 литрови професионални

30l_dest_cyal.jpgПоради голямото им

търсене ги разработих

на база иноксови

качествени

ресторантски тенджери

с капсуловано дъно...  

Виж целия текст>>>

Най-новото от мен!

50_bilki_2015Last.jpg

За малкия и домашен бизнес: МОДУЛНА! рафинерия за добив на етерични масла от билки, рози и т.н.. Продължава >>>

Парогенератор

За целите на дестилацията на билки трябва парогенератор. Защото са малко билките, които се поддават само на водно-парова дестилация.
Парогенератор трябва и за качествената подготовка на джибрите. Особено ако са на база зърнени култури.
Парогенератор трябва и за бързо измиване, обезмирисяване и дезинфекция на системите за дестилация. Продължава >>>

Система за обогатяване и фракциониране

След дълго ровене из американски и руски сайтове и след внимателен прочит на учебника за студентите от УХТ Пловдив на Марин Маринов, аз проектирах, конструирах и произведох уникална за сега у нас система.
На практика сведох технологията на големите производители на спирт до малкия бизнес.  Създадох мини спирт завод, както го наричат руснаците.  Технологията се базира на т.нар. колона с непрекъснато действие (continuous still). 

650l.jpg

Малките домашни

10l_bilki.jpg За едно семейство, syst_zaredena.jpgза само лечение или козме тични цели или просто за здраво словни, чисти и собствени напитки. Към цялата статия >>>
За да и се вижда всичко Печат
Даже и да не знае кое как и защо, човек винаги иска да контролира или поне да наблюдава. (Справка гробаджийската ни власт например).
Ето затова разработих малки кухненски дестилатори  с горна част от стъкло. Така хем най-горещата част остава да е иноксова, хем от парите домакинското стъкло не се пука и хем през стъклото се вижда какво става в съда.
damadjana.jpg
За да се събира по-голямо количество билки срязах дъното на една стъклена дамаджанка от вино. И алембиковата форма готова и не се налагаше да правя отвор и за парите, както ако ползвам стъклен буркан от консервната промишленост.
С това въпросът за обикновената дестилация беше решен.
Но отдавна ми се искаше някак си да реша и въпросът с ректификацията. 
Само че практически ректификация се постига чрез колона. А колоната хем висока, хем и от стъкло става трудна за реализиране.
minirekt.jpg
Но изведнъж се сетих, че бях виждал как лабораторно са правели ректификация навремето.
Както се вижда от схемата (снимката в дясно), на капака отново седи само хладника, но вече обратен. Т.е. връща вътре както в горния край на ректификационните колони. А събирането и разпределянето на флегмата (кондензата) става вътре в съда.
Е, измислих го как да го направя и аз.
minirekt1.jpg
Както се вижда от снимката горният ми хладник от колоните сега вече е една джобна манерчица от инокс, през която се прокарва студената вода. Отдоло, под нея е подходящо разположен дефлегматора (от иноксова капачка от термос).
kana_otvatre.jpg
А за извеждане на добива навън използвах технологично монтираната в самата ел. кана тръбичка, която иначе служи да подава информация на автоматичния изключвател на каната. Мисля, че ясно се вижда от снимката с вътрешността на каната (пак в дясно) и снимката на каната отдоло.
kana_otdolo.jpg
Така се постига и още един положителен ефект: стичащия се конденз не може да се изпари отново, защото тръбичката на 2/3 потопена във врящата течност, която няма как да е над 100 градуса при нормално налягане.
Аз отдавна експериментирам и с термоелементите тип 'Пелтие'.
Слаби са за по-сериозни нагрявания или охлаждания. 60 вата мощност е нищо спрямо киловатите на ел. нагреватели.
Но за малки дестилатори и колкото в качеството си на дефлегматор почти става.
Особено ако е по-високо, където парите вече са поохладени от алембиковата форма в околната атмосфера.
peltie.jpg
Така че ето го и това ми ново технологично решение. Вместо отвеждането на парите директно от устата на стъклената дамаджанка се надява термоелементния дефлегматор и от него вече се извежда навън желания конденз а отворът вътре в каната се запушва със силиконова тапичка. При Пелтиетата основният проблем е да не ги изгорите от конденза защото плочите между топло и студено са много близо. Затова са ми и тези сложни решения с медно фолио, а за да няма загуби над фолиото и силиконов пласт.
kana_damadjana_peltie.jpg
Мисля че всичко става ясно от приложената в дясно снимка. А когато не ползвате дефлегматора като такъв - термоелементът е разкошно средство да ви поддържа водката или виното изстудени лятно време. Просто тогава обръщате термоелемента да си застане на радиатора. За още по-голям ефект на изстудяване вътре на питието, можете да поставите радиатора в чиния със студена вода. Така и топла вода ще имате и изстудено питие.
kana_rekt_obshto_otgore.jpg
А на най-последната снимка е основната конфигурация тип миниректификационна система. Пак и с електронен терморегулатор за поддържане на точната за добър алкохол температура и с дефлегматор с управляемо флегмачисло (през наклона на събирателния съд). Затварянето на капака към каната става с просто обръщане на половината гумен ластик да обхване освен каната и стъкления капак. Ако се поръча и срязаната стъклена дамаджана вече ще имате 3 в едно. И дестилатор и система за добив на флорални води (билката в дамаджаната) и миниректификационна установка. И всичко прозрачно, т.е. виждате какво става и как става. Единственото условие е все още немците да произвеждат тия стъклени съдове за поставяне на свещи в тях, защото не съм стъклодув и няма откъде да набавям съд и с отвори и темпериран за високи температури. 
 

Най-новият ми СуперРеактор

4v1_2019_obshto1.jpgСпоред мен, засега и в света няма такова универсално решение за домашна употреба . С новото ми творение от Вас остават идеите. Експериментирайте! Инструментът ми Ви дава всякакви възможности.

Още за малкия ХВК бизнес

transportna_lenta6.jpg

 Какво е ХВК? Ами старо съкращение за хранително вкусовите ни едно време комбинати. А сега аз предлагам най-новата си иновация за дребния и семеен бизнес от хранително-вкусовия бранш. Повече инф.>>>

Още услуги от мен

30-литров съд от 'Лидъл'

 

30l_cial.jpg
 

 

Как го доработвам до автоматичен дестилатор? >>>   

Нови технологични решения

kana_rekt_obshto_otgore.jpgРектификация и в кухнята

И се вижда как става. Повече от тук>>>  

Как да мерим:


meri_2017.jpg
Ето един полезен за казанджиите уред моя разработка... Още >>>
В този ми проект съм публикувал и времева диаграма на процеса на дестилация на алкохол. ... Още >>>

Време е и за комбоУреди

3in1_3.jpg

 

 

kofa_van.jpg

   кликни всяка снимка за статия    

За душата и живота

Вижте и проектът ми за над 60-годишните , за релакса на село, за душата, храната и т.н.

200 и 300 литрови системи

Как от един 160-литров казан и един алпака леген (30-литров) правя 190 литров съд и как от два 160-литрови правя един 300?

200_2017_obshto.jpg      200_minispirt.jpg

 

Все системи правени от мен

100-литров
100-литров


100 литрови
100 литрови


60 литров дестилатор
60 литров дестилатор


Само казана
Само казана


10 литров
10 литров


Друг 190 литров
Друг 190 литров


50 литрова за билки
50 литрова за билки


190 литров
190 литров


Колона с термометър
Колона с термометър