Какво предлагам?

     

При избор на система

2_kol_2017.jpg   Преди да поръчвате система за добив на етерични масла от етерични култури и билки, Ви препоръчвам да прочетете тези мои бележки: ...натисни за продължение >>>

30-40 литрови професионални

30l_dest_cyal.jpgПоради голямото им

търсене ги разработих

на база иноксови

качествени

ресторантски тенджери

с капсуловано дъно...  

Виж целия текст>>>

Най-новото от мен!

50_bilki_2015Last.jpg

За малкия и домашен бизнес: МОДУЛНА! рафинерия за добив на етерични масла от билки, рози и т.н.. Продължава >>>

Парогенератор

За целите на дестилацията на билки трябва парогенератор. Защото са малко билките, които се поддават само на водно-парова дестилация.
Парогенератор трябва и за качествената подготовка на джибрите. Особено ако са на база зърнени култури.
Парогенератор трябва и за бързо измиване, обезмирисяване и дезинфекция на системите за дестилация. Продължава >>>

Система за обогатяване и фракциониране

След дълго ровене из американски и руски сайтове и след внимателен прочит на учебника за студентите от УХТ Пловдив на Марин Маринов, аз проектирах, конструирах и произведох уникална за сега у нас система.
На практика сведох технологията на големите производители на спирт до малкия бизнес.  Създадох мини спирт завод, както го наричат руснаците.  Технологията се базира на т.нар. колона с непрекъснато действие (continuous still). 

650l.jpg

За да е питието Ви супер!

Предлагам и хидрозоли от различни билки. С тях, вместо с обикновена дестилирана вода, ако разреждате ракията си, можете да получите чудесна Ваша си напитка. Например ако ползвате хидрозол от липов цвят. Или хидрозол от зелен орех. Е, с хидрозол от мента всеки знае, че става ментовка. Но я опитайте с дестилат от джинджифил? Повече за хидрозолите ми (флорални води) на специализирания за тази цел сайт за здраве и здравословен начин на живот .

Малките домашни

10l_bilki.jpg За едно семейство, syst_zaredena.jpgза само лечение или козме тични цели или просто за здраво словни, чисти и собствени напитки. Към цялата статия >>>
Малките битови дестилатори Печат
tendzera_gotova.jpg

Все повече хора започват да се досещат, че с билките животът е далеч по-здравословен. За чайовете се знае, но чайовете са със слаба концентрация на активната съставка и най-често следва или да се пият дълго време или да се правят компреси пак дълго време. Пък, като гледам по лидълите и билите, и чайовете поскъпнаха много. Понякога една опаковка от 20 пакетчета стига и 3-4 лева! А и съдейки по аромата на натуралния чай от набрана от мен билка (например лайковия) с аромата на купения в пакетчета, съдя, че и за качеството на пакетчетата има какво да се говори. Най-концентрирано е активното вещество в повечето билки в етеричното им масло, но то пък е прекалено концентрирано и може и да изгори кожата или слизестата обвивка. Пък и масло трудно се разрежда до питие.

syst_zaredena.jpg

Затова, най-подходящата форма за ефективно използване на активната съставка на билките са флоралните води. (Да обърна внимание, че става дума за билки поддаващи се на парова и/или водно-парова дестилация). Флоралните води (дестилатите), вече хем са наситени, хем могат да се пият и да се ползват и директно и за козметични цели.

За добив на флорални води не е необходима система за добив на етерични масла.

Достатъчен е малък дестилатор. Е, ако има и някакви екстри към него, касаещи билките е добре.

Аз отдавна съм разработил и изработвам и ми се търси малкият ми кухненски дестилатор на база тенджера под налягане. (Първата снимка горе). Тя е с оригинален хладник моя разработка на база подходящо преработен термос от инокс, през който протича макар и леко студена вода като хладилен агент.

Но много хора (особено дамите) търсят нещо по-автоматизирано и по-автономно.

А пък хората, на които им трябва само дестилирана вода (за диети или рецепти) пък искат и бърз добив.

Затова аз разработих и малък кухненски дестилатор и на база електриеска кана на гореща вода. (Втората снимка тук в ляво).

Първо такива кани вече бол. (Т.е. няма да ми свършат и да спра да предлагам дестилаторите си). Второ, са с добре вграден и много мощен електрически нагревател (2кВт), което хем дава автономност от котлона на печката, хем кипва много бързо водата (бързо тръгва добивът).

Трето са иноксови (т.е. чисти за хранителни цели).

Е, аз намерих подходящ буркан от консервната промишленост, чийто отвор за капаката му на винт идеално пасва на отвора на електриеските кани. 

surovinata.jpg

Пробих на дъното на буркана отвор за изход на парите от билката и... готово! Е, намерил съм и подходящ здрав гумен уплътнител, който да обхваща едновременно и устата на каната и устата на обърнатия с дъното нагоре буркан. 

Билката може да се поставя и директно в буркана ако е по-едра трева (напр. лавандула), но аз комплектовам системката и с подходяща температурно издържлива торбичка, та да не се разсипва нищо от дрогата в процеса на варката. 

10l_bilki.jpg

Цената на такава системка с цифров терморегулатор, който хем показва температурата, хем я поддържа, включвайки и изключвайки нагревателя на термоканата е 150лв. 

10l_bilki_otvoren.jpg

Изключително бърза системка. Добивът започва знаете след колко минути кипва водата в такава кана (след няма и 3 минути)!

За любителите на пак кухненски, но малко по-обемни дестилатори за добив на флорални води съм намерил и преработил подходящи немски мощни кани. 

dest_skara.jpg

Пак с мощен нагревател, с вграден термостат, но вече съм добавил и иноксова скаричка за поддържане на билките с цел създаване на т.нар. купажи. Т.е. с този дестилатор хем получавате на изхода дестилат (флорална вода), хем вътре остава чай или смеска (купаж) от чайове. Пазарът на купажите у нас не е изобщо разработен, но това са много ценни за здравето напитки.  Тази системка съм комплектовал само с термометър, защото тя си има фабрично вграден термостат за контрол на нагряването. С тази система за 20 минути можете да получите към 200 мл. дестилат и два литра чай или купаж.

 

 

От склад

10l_bilki.jpgМалък бърз автономен 9-литров дестилатор с разширени възможности и удобства на цена от 150 лв.

Още за малкия ХВК бизнес

transportna_lenta6.jpg

 Какво е ХВК? Ами старо съкращение за хранително вкусовите ни едно време комбинати. А сега аз предлагам най-новата си иновация за дребния и семеен бизнес от хранително-вкусовия бранш. Повече инф.>>>

Не само хладник

new__hlad_4_trabi.jpg
Защо моите хладници вършат работа? Защото освен че охлаждат те могат и да филтрират и да овкусяват и да екстахират донякъде дори. Как? Четете целя ми текст >>>

Още услуги от мен

30-литров съд от 'Лидъл'

 

30l_cial.jpg
 

 

Как го доработвам до автоматичен дестилатор? >>>   

Още иновации от мен

tend_bark_fur_otdolu.jpg

и ферментатор и бъркалка и сушилня и паров дестилатор и варене даже на зеленчуци на пара ...още>>>  

Как да мерим:


meri_2017.jpg
Ето един полезен за казанджиите уред моя разработка... Още >>>
В този ми проект съм публикувал и времева диаграма на процеса на дестилация на алкохол. ... Още >>>

Време е и за комбоУреди

3in1_3.jpg

 

 

kofa_van.jpg

   кликни всяка снимка за статия    

Малко политика?

jj_saveti.gif

200 и 300 литрови системи

Как от един 160-литров казан и един алпака леген (30-литров) правя 190 литров съд и как от два 160-литрови правя един 300?

200_2017_obshto.jpg      200_minispirt.jpg

 

Още малко визуална информация от мен

slide_2013_1.jpg