И за билки

instalaciata.jpg

 

малка технологична линия още >>>  

Какво предлагам?

     

И варка и преварка наведнъж

50l_bilki_2019_obshto_otgore.jpg

 

Най-многофункционалната, най-новата, най-енергоспестяващата и все НАЙ-системата ми засега. Подробности от тук

На Ваш казан

th-24164734502-356x1000.jpgКогато имате хубав меден казан, поръчайте от мен само колона за него. ПОВЕЧЕ>>>   

При избор на система

2_kol_2017.jpg   Преди да поръчвате система за добив на етерични масла от етерични култури и билки, Ви препоръчвам да прочетете тези мои бележки: ...натисни за продължение >>>

Малки и професионални

60l_dest_2022.jpgПоради голямото им

търсене ги разработих

на база иноксови

качествени

ресторантски тенджери

с капсуловано дъно...  Продължава тук>>>

а за още по-малки - вижте и тази ми статия>>>

Най-новото от мен!

50_bilki_2015Last.jpg

За малкия и домашен бизнес: МОДУЛНА! рафинерия за добив на етерични масла от билки, рози и т.н.. Продължава >>>

Система за обогатяване и фракциониране

Мини спирт завод, както го наричат руснаците. 

650l.jpg

2 колонки вместо една.

30l_2col_2024.jpgВече си стана цяла линия. 30-литрови казанчета с две колони. Немска идея. Към цялата статия >>>

Автоматика и при дестилацията

meri2023.jpgАвтоматично следене и реакция на промяната на алкохолния градус по време на варката с помощта на оптрон и подходящ водач на спиртомера, прекалибриран за целта. Към текста >>>

Какво е Писториус?

000212.jpgТарелка или леща на Писториус

Има място и днес. Вижте сами >>>    

Само аксесоари

pistorius_me2.jpgДобавки, които все може да потрябват. Написал съм кога и за какво даже. А може и по ваша заявка, разбира се ... продължава>>>
Малките битови дестилатори Печат
tendzera_gotova.jpg

Все повече хора започват да се досещат, че с билките животът е далеч по-здравословен. За чайовете се знае, но чайовете са със слаба концентрация на активната съставка и най-често следва или да се пият дълго време или да се правят компреси пак дълго време. Пък, като гледам по лидълите и билите, и чайовете поскъпнаха много. Понякога една опаковка от 20 пакетчета стига и 3-4 лева! А и съдейки по аромата на натуралния чай от набрана от мен билка (например лайковия) с аромата на купения в пакетчета, съдя, че и за качеството на пакетчетата има какво да се говори. Най-концентрирано е активното вещество в повечето билки в етеричното им масло, но то пък е прекалено концентрирано и може и да изгори кожата или слизестата обвивка. Пък и масло трудно се разрежда до питие.

syst_zaredena.jpg

Затова, най-подходящата форма за ефективно използване на активната съставка на билките са флоралните води. (Да обърна внимание, че става дума за билки поддаващи се на парова и/или водно-парова дестилация). Флоралните води (дестилатите), вече хем са наситени, хем могат да се пият и да се ползват и директно и за козметични цели.

За добив на флорални води не е необходима система за добив на етерични масла.

Достатъчен е малък дестилатор. Е, ако има и някакви екстри към него, касаещи билките е добре.

Аз отдавна съм разработил и изработвам и ми се търси малкият ми кухненски дестилатор на база тенджера под налягане. (Първата снимка горе). Тя е с оригинален хладник моя разработка на база подходящо преработен термос от инокс, през който протича макар и леко студена вода като хладилен агент.

Но много хора (особено дамите) търсят нещо по-автоматизирано и по-автономно.

А пък хората, на които им трябва само дестилирана вода (за диети или рецепти) пък искат и бърз добив.

Затова аз разработих и малък кухненски дестилатор и на база електриеска кана на гореща вода. (Втората снимка тук в ляво).

Първо такива кани вече бол. (Т.е. няма да ми свършат и да спра да предлагам дестилаторите си). Второ, са с добре вграден и много мощен електрически нагревател (2кВт), което хем дава автономност от котлона на печката, хем кипва много бързо водата (бързо тръгва добивът).

Трето са иноксови (т.е. чисти за хранителни цели).

Е, аз намерих подходящ буркан от консервната промишленост, чийто отвор за капаката му на винт идеално пасва на отвора на електриеските кани. 

surovinata.jpg

Пробих на дъното на буркана отвор за изход на парите от билката и... готово! Е, намерил съм и подходящ здрав гумен уплътнител, който да обхваща едновременно и устата на каната и устата на обърнатия с дъното нагоре буркан. 

Билката може да се поставя и директно в буркана ако е по-едра трева (напр. лавандула), но аз комплектовам системката и с подходяща температурно издържлива торбичка, та да не се разсипва нищо от дрогата в процеса на варката. 

10l_bilki.jpg

Цената на такава системка с цифров терморегулатор, който хем показва температурата, хем я поддържа, включвайки и изключвайки нагревателя на термоканата е 150лв. 

10l_bilki_otvoren.jpg

Изключително бърза системка. Добивът започва знаете след колко минути кипва водата в такава кана (след няма и 3 минути)!

За любителите на пак кухненски, но малко по-обемни дестилатори за добив на флорални води съм намерил и преработил подходящи немски мощни кани. 

dest_skara.jpg

Пак с мощен нагревател, с вграден термостат, но вече съм добавил и иноксова скаричка за поддържане на билките с цел създаване на т.нар. купажи. Т.е. с този дестилатор хем получавате на изхода дестилат (флорална вода), хем вътре остава чай или смеска (купаж) от чайове. Пазарът на купажите у нас не е изобщо разработен, но това са много ценни за здравето напитки.  Тази системка съм комплектовал само с термометър, защото тя си има фабрично вграден термостат за контрол на нагряването. С тази система за 20 минути можете да получите към 200 мл. дестилат и два литра чай или купаж.

 

 

Най-новият ми СуперРеактор

4v1_2019_obshto1.jpgСпоред мен, засега и в света няма такова универсално решение за домашна употреба . С новото ми творение от Вас остават идеите. Експериментирайте! Инструментът ми Ви дава всякакви възможности.

Още за малкия ХВК бизнес

transportna_lenta6.jpg

 Какво е ХВК? Ами старо съкращение за хранително вкусовите ни едно време комбинати. А сега аз предлагам най-новата си иновация за дребния и семеен бизнес от хранително-вкусовия бранш. Повече инф.>>>

Още услуги от мен

30-литров съд от 'Лидъл' 

Нови технологични решения

МикроРефлукс

 

2col_2020_1.jpg Изваряване и под налягане и микро-колонка от тук >>>

А какво дава 2колонното решение Вижте от тук >>> 

последни мои идеи

35l_2020_staklo_inox3.jpg 35-литров дестилатор, флор. съд, измерител и др. Подробно >>>

И пак оригинално

kana1.jpgВече и малките са като големите - с възможности >>>

Време е и за комбоУреди

3in1_3.jpg

 

 

kofa_van.jpg

   кликни всяка снимка за статия    

Пак иновация!

za_led.jpg

Как да елиминираме студената вода? Ами с лед!

 За пръв път хладник за лед! Четете от тук >>>

 А за парогенератор с непрекъснато (истински) действие. Повече от тук >>>

За душата и живота

Вижте и проектът ми за над 60-годишните , за релакс на село, за душата, храната и т.н. Опитвам се да поддържам и страницата си в Гугъл А ако искате реално и сериозно да обсъдим проблем, да потърсим решение - това ми е мястото за дискусии. Имам и видеоканал в Rumble Там напр. можете да видите как работят мои парогенератори с непрекъснато действие

Налични на склад към април 2022г.

ot_sklad1.gif

За повече информация от тук  или от тук

Все системи правени от мен

100 литрови
100 литрови


10 литров
10 литров


100-литров
100-литров


50 литрова за билки
50 литрова за билки


Само казана
Само казана


Колона с термометър
Колона с термометър


60 литров дестилатор
60 литров дестилатор


Друг 190 литров
Друг 190 литров


190 литров
190 литров