И за билки

instalaciata.jpg

 

малка технологична линия още >>>  

Какво предлагам?

     

И варка и преварка наведнъж

50l_bilki_2019_obshto_otgore.jpg

 

Най-многофункционалната, най-новата, най-енергоспестяващата и все НАЙ-системата ми засега. Подробности от тук

При избор на система

2_kol_2017.jpg   Преди да поръчвате система за добив на етерични масла от етерични култури и билки, Ви препоръчвам да прочетете тези мои бележки: ...натисни за продължение >>>

30-40 литрови професионални

30l_dest_cyal.jpgПоради голямото им

търсене ги разработих

на база иноксови

качествени

ресторантски тенджери

с капсуловано дъно...  

Виж целия текст>>>

Най-новото от мен!

50_bilki_2015Last.jpg

За малкия и домашен бизнес: МОДУЛНА! рафинерия за добив на етерични масла от билки, рози и т.н.. Продължава >>>

Парогенератор

За целите на дестилацията на билки трябва парогенератор. Защото са малко билките, които се поддават само на водно-парова дестилация.
Парогенератор трябва и за качествената подготовка на джибрите. Особено ако са на база зърнени култури.
Парогенератор трябва и за бързо измиване, обезмирисяване и дезинфекция на системите за дестилация. Продължава >>>

Система за обогатяване и фракциониране

След дълго ровене из американски и руски сайтове и след внимателен прочит на учебника за студентите от УХТ Пловдив на Марин Маринов, аз проектирах, конструирах и произведох уникална за сега у нас система.
На практика сведох технологията на големите производители на спирт до малкия бизнес.  Създадох мини спирт завод, както го наричат руснаците.  Технологията се базира на т.нар. колона с непрекъснато действие (continuous still). 

650l.jpg

Малките домашни

10l_bilki.jpg За едно семейство, syst_zaredena.jpgза само лечение или козме тични цели или просто за здраво словни, чисти и собствени напитки. Към цялата статия >>>
Още по-функционален хладник Печат
След вече почти 10 години мои иновации в областта на системите за дестилация, ректификация и т.н. отново моя идея за още по-функционален хладник.
Вижда се, че за малките домашни дестилатори аз съм се сетил и преработвам иноксови термоси за хладници.
termos_otvoren_zapoen1.jpg
В същото време (както повечето метални хладници) за по-големи обеми на казана правя хладници тип прав (тръба в тръба). 
Но един ден, докато обяснявах на един клиент защо се слага напълнител и дали е по-добре напълнителят да е от медни тънки проводници намотани на мрежа или от иноксови гъби, ми хрумна и новата ми иновация: да обединя двете си концепции за хладник в един по-усъвършенстван и по-функционален.
termos_zatvoren_zapoen1.jpg
В какво се състои иновацията ми?
По-същество иноксовите термоси са съд в съд между които би следвало да има вакуум за термоизолация. И аз така преработвам иноксовия термос, че вместо вакуум, между двата съда да циркулира охлаждащата парите вода. Така по-същество се получава пак прав тип хладник (тръба в тръба).
Е, когато в долната част на един прав хладник монтирам един иноксов преработен термос, аз по-същество от два прави хладника правя един по-мощен.
Само че!
В този, по-мощния хладник в края му от където изтича дестилата (ракията или там флоралната вода) вече имате широко пространство, полузатворено и на пътя на изтичащия дестилат, в което можете да поставяте и да изваждате свободно различни добавки, с които да получавате още функции.
Така, ако там поставите облак медна мрежа ще получите много по-ефективно въздействие на медта върху алкохола. А ако там поставите някой от моите биоактивни филтри - бъдете сигурни, че винаги ще получавате абсолютно чист дестилат. Е, може и не чак биоактивен филтър. Може и само една от съставките на моя биоактивен филтър. Я активен въглен, я зеолит или пък марлена торбичка с някаква билка, корен или да речем трески от черничево дърво.
new_hladnik_2018.jpg

new_kon_hlad_4_trabi.jpg
Все неща, които няма как да пъхнете в класическия прав хладник, защото просто няма място и/или ще го запушите. Е, можете отвън на чучура да сложите торбичка с нещо, но не е все едно дали отвън вече само готовия дестилат капе в да речем активен въглен или вътре и парите и дестилата минават през филтъра. 
Ето затова се получава по-функционален и по-ефективен от потребителска гледна точка хладник.
Иначе останалото е лесно. Тъй като всеки хладник си се смята според обема на казана (количеството топлинна енергия по-точно), то аз правя новия си тип хладник от
 един термос и вече нататък по-дълга или по къса вътрешна тръба. Ако не достига мощност, вместо една тръба вътре слагам няколко както се вижда на снимката със синия термос. Така се правят мощните топлообменници и парни котли например.
Как изглежда отворен вече преработен термос се вижда на снимките в ляво. А как изглежда вече готов хладник на база термоса и готов по-мощен такъв хладник вече монтиран към колона се вижда на двете снимки в дясно. При това разликата между стойността на обикновен прав хладник и такъв хладник при мен не надвишава 20%. На конкуренцията, която одма ще тръгне да ме копира (както стана да речем с идеята ми с кафеварките и т.н.), казвам поне да имат доблестта да дават един линк към тази ми статия, за да става по-ясно на клиента им кое защо и как е.

 

Най-новият ми СуперРеактор

4v1_2019_obshto1.jpgСпоред мен, засега и в света няма такова универсално решение за домашна употреба . С новото ми творение от Вас остават идеите. Експериментирайте! Инструментът ми Ви дава всякакви възможности.

Още за малкия ХВК бизнес

transportna_lenta6.jpg

 Какво е ХВК? Ами старо съкращение за хранително вкусовите ни едно време комбинати. А сега аз предлагам най-новата си иновация за дребния и семеен бизнес от хранително-вкусовия бранш. Повече инф.>>>

Още услуги от мен

30-литров съд от 'Лидъл'

 

30l_cial.jpg
 

 

Как го доработвам до автоматичен дестилатор? >>>   

Нови технологични решения

kana_rekt_obshto_otgore.jpgРектификация и в кухнята

И се вижда как става. Повече от тук>>>  

Как да мерим:


meri_2017.jpg
Ето един полезен за казанджиите уред моя разработка... Още >>>
В този ми проект съм публикувал и времева диаграма на процеса на дестилация на алкохол. ... Още >>>

Време е и за комбоУреди

3in1_3.jpg

 

 

kofa_van.jpg

   кликни всяка снимка за статия    

За душата и живота

Вижте и проектът ми за над 60-годишните , за релакса на село, за душата, храната и т.н.

200 и 300 литрови системи

Как от един 160-литров казан и един алпака леген (30-литров) правя 190 литров съд и как от два 160-литрови правя един 300?

200_2017_obshto.jpg      200_minispirt.jpg

 

Все системи правени от мен

100-литров
100-литров


100 литрови
100 литрови


Само казана
Само казана


50 литрова за билки
50 литрова за билки


Колона с термометър
Колона с термометър


60 литров дестилатор
60 литров дестилатор


190 литров
190 литров


Друг 190 литров
Друг 190 литров


10 литров
10 литров