И за билки

instalaciata.jpg

 

малка технологична линия още >>>  

Какво предлагам?

     

И варка и преварка наведнъж

50l_bilki_2019_obshto_otgore.jpg

 

Най-многофункционалната, най-новата, най-енергоспестяващата и все НАЙ-системата ми засега. Подробности от тук

На Ваш казан

th-24164734502-356x1000.jpgКогато имате хубав меден казан, поръчайте от мен само колона за него. ПОВЕЧЕ>>>   

При избор на система

2_kol_2017.jpg   Преди да поръчвате система за добив на етерични масла от етерични култури и билки, Ви препоръчвам да прочетете тези мои бележки: ...натисни за продължение >>>

Малки и професионални

60l_dest_2022.jpgПоради голямото им

търсене ги разработих

на база иноксови

качествени

ресторантски тенджери

с капсуловано дъно...  Продължава тук>>>

а за още по-малки - вижте и тази ми статия>>>

Най-новото от мен!

50_bilki_2015Last.jpg

За малкия и домашен бизнес: МОДУЛНА! рафинерия за добив на етерични масла от билки, рози и т.н.. Продължава >>>

Система за обогатяване и фракциониране

Мини спирт завод, както го наричат руснаците. 

650l.jpg

Малките домашни

10l_bilki.jpg За едно семейство, syst_zaredena.jpgза само лечение или козме тични цели или просто за здраво словни, чисти и собствени напитки. Към цялата статия >>>

Автоматика и при дестилацията

meri2023.jpgАвтоматично следене и реакция на промяната на алкохолния градус по време на варката с помощта на оптрон и подходящ водач на спиртомера, прекалибриран за целта. Към текста >>>

Какво е Писториус?

000212.jpgТарелка или леща на Писториус

Има място и днес. Вижте сами >>>    

Само аксесоари

pistorius_me2.jpgДобавки, които все може да потрябват. Написал съм кога и за какво даже. А може и по ваша заявка, разбира се ... продължава>>>
Как да поръчваме система за добив на етерични масла Печат
От вече няколко години у нас се насърчава засаждането и отглеждането на етерични култури и билки с цел добив на етерични масла и флорални води.  Казвам насърчава, защото няма как по друг начин да обясня защо има даже и европрограми за тази дейност.
И както в повечето случаи в началото всички се втурват на ‚новия‘ ‚бизнес‘.
Садят без агроном и ако все пак знаят и си докарат реколта, дават за изваряване в нароилите се и ‚казани‘. Следва, естествено, и разочарованието. Като как от тооолкова реколта ми дават тооолкова мъничко етерично масло.
След едно две такива разочарования се стига и до идеята ‚мамицата им аз ще си направя моя розоварна‘ или там каквото човекът отглежда.
2_kol_2017.jpg
Така всъщност без аз в началото да се сетя сам, към мене се обърнаха да им направя аз системи за добив на етерични масла.
И понеже аз съм съвестен инженер, взех и попрочетох, сравних чужди системи и както вече съм обяснил как се получиха изцяло моят си тип ректификационни колони, така сега открехвам малко проектантската част на една професионална система за добив и на етерични масла.
Защото ако искате вярвате идват при мен разни ‚майстори‘ и на розоварни и даже са ми казвали за бай Хасан, Русенско, който сам си направил казана за маточината. Ама казана бил досущ като циганските казани за ракия, т.е. един казан и една серпентина във варела. Ама било вършело работа за маточината му.
Е, да, едно време и казаните за гюловото масло са били точно такива. 
Само че има един важен параметър  - рандеманът.
Да го кажем по-просто количеството добив от единица суровина.
Ето затова инженерите са си блъскали главите и затова и моите системи не са казани а са системи.
Един процес не можеш ли да го контролираш поне с два параметъра остава да коленичиш и да се молиш на Господа да стане работата. 
Но и да купуваш нещо скъпо, с купища уреди по него, без да знаеш какво да гледаш и до какви показания какво да правиш,  също е безсмислена работа.
Затова, когато поръчвате нещо, от което ви зависи някакъв бизнес, питайте дават ли ви ръководство за работа с това нещо. И това ръководство да не е тип ‚made in USA’, т.е. да пише само ‚за начало натиснете бутона ОН а за край бутона ОФФ‘ и никакви подробности ама кога ОН и кога ОФ и прочие.
Ако системата пък е автоматична или даже полуавтоматична пак е много даже важно да знаете при какви условия и кога сработва една или друга част, управлявана от автоматиката. 
Защо е важно ли?
Ами не е все едно дали да речем розовия цвят е бран сутрин рано или когато вече слънцето е почнало да топли. Не е все едно маточината дали е брана ако вчера е валяло или ако една седмица е било суша. Нищо че да речем сте я поливали. Т.е може да се знае от колко килограма суровина колко добив средно се получава, но това е усреднена стойност. Добивът ВИНАГИО зависи и от условията, които ни сервира майката Природа или наетите работници.
Ето затова, надявам се вече е ясно, е добре да управлявате процеса с поне два параметъра и е добре да знаете как да си ‚пипате‘ автоматиката, според конкретния случай.
Ето затова и професионалните системи са винаги с две колони – кохобационна и дестилационна. Затова при професионалните системи винаги се предвижда и възможност за връщане на флоралната вода в куба, още по време на изваряването. Независимо дали това връщане е тип гравитачно, с кранове или помпи.
Затова в моите системи винаги и в куба ври вода отдоло а суровината е над врящата вода и под т.нар. двойно дъно (под суровината се впръсква и прегрятата пара от парогенератора. Защото не е едно и също един казан да се нагрява само от впръсквана външна пара от парен котел и да си нагрява все пак и самата ламарина на казана отделно. Който е по-запознат знае какво е да впръскнеш пара в студен казан, особено ако казанът е тип висок цилиндър нагоре из сутрин студения все пак въздух.
Описвам всичко това не за да се хваля. Описвам това, за да знаете за какво да питате и какво да изисквате от ‚майсторите‘.
И накрая: аз съм написал, че предпочитам малките системи за домашния и малък бизнес. Но даже и да сте се хвърлили на по 100-200 декара етерична култура, пак е добре да имате една малка инсталацийка. Точно с цел да не си прецакате реколтата, да може винаги набързо да отрежете от точния масив малко суровина и да направите пробна варка с цел да се убедите че е дошло точното време за прибиране на основната реколта. Пак, повтарям, защото Майката Природа винаги сервира променливо време.
 

Най-новият ми СуперРеактор

4v1_2019_obshto1.jpgСпоред мен, засега и в света няма такова универсално решение за домашна употреба . С новото ми творение от Вас остават идеите. Експериментирайте! Инструментът ми Ви дава всякакви възможности.

Още за малкия ХВК бизнес

transportna_lenta6.jpg

 Какво е ХВК? Ами старо съкращение за хранително вкусовите ни едно време комбинати. А сега аз предлагам най-новата си иновация за дребния и семеен бизнес от хранително-вкусовия бранш. Повече инф.>>>

Още услуги от мен

30-литров съд от 'Лидъл' 

Нови технологични решения

МикроРефлукс

 

2col_2020_1.jpg Изваряване и под налягане и микро-колонка от тук >>>

А какво дава 2колонното решение Вижте от тук >>> 

последни мои идеи

35l_2020_staklo_inox3.jpg 35-литров дестилатор, флор. съд, измерител и др. Подробно >>>

И пак оригинално

kana1.jpgВече и малките са като големите - с възможности >>>

Време е и за комбоУреди

3in1_3.jpg

 

 

kofa_van.jpg

   кликни всяка снимка за статия    

Пак иновация!

za_led.jpg

Как да елиминираме студената вода? Ами с лед!

 За пръв път хладник за лед! Четете от тук >>>

 А за парогенератор с непрекъснато (истински) действие. Повече от тук >>>

За душата и живота

Вижте и проектът ми за над 60-годишните , за релакса на село, за душата, храната и т.н.

Налични на склад към април 2022г.

ot_sklad1.gif

За повече информация от тук  или от тук

Все системи правени от мен

Колона с термометър
Колона с термометър


100 литрови
100 литрови


10 литров
10 литров


100-литров
100-литров


60 литров дестилатор
60 литров дестилатор


Друг 190 литров
Друг 190 литров


50 литрова за билки
50 литрова за билки


Само казана
Само казана


190 литров
190 литров