И за билки

instalaciata.jpg

 

малка технологична линия още >>>  

Какво предлагам?

     

И варка и преварка наведнъж

50l_bilki_2019_obshto_otgore.jpg

 

Най-многофункционалната, най-новата, най-енергоспестяващата и все НАЙ-системата ми засега. Подробности от тук

На Ваш казан

th-24164734502-356x1000.jpgКогато имате хубав меден казан, поръчайте от мен само колона за него. ПОВЕЧЕ>>>   

При избор на система

2_kol_2017.jpg   Преди да поръчвате система за добив на етерични масла от етерични култури и билки, Ви препоръчвам да прочетете тези мои бележки: ...натисни за продължение >>>

Малки и професионални

60l_dest_2022.jpgПоради голямото им

търсене ги разработих

на база иноксови

качествени

ресторантски тенджери

с капсуловано дъно...  Продължава тук>>>

а за още по-малки - вижте и тази ми статия>>>

Най-новото от мен!

50_bilki_2015Last.jpg

За малкия и домашен бизнес: МОДУЛНА! рафинерия за добив на етерични масла от билки, рози и т.н.. Продължава >>>

Система за обогатяване и фракциониране

Мини спирт завод, както го наричат руснаците. 

650l.jpg

2 колонки вместо една.

30l_2col_2024.jpgВече си стана цяла линия. 30-литрови казанчета с две колони. Немска идея. Към цялата статия >>>

Автоматика и при дестилацията

meri2023.jpgАвтоматично следене и реакция на промяната на алкохолния градус по време на варката с помощта на оптрон и подходящ водач на спиртомера, прекалибриран за целта. Към текста >>>

Какво е Писториус?

000212.jpgТарелка или леща на Писториус

Има място и днес. Вижте сами >>>    

Само аксесоари

pistorius_me2.jpgДобавки, които все може да потрябват. Написал съм кога и за какво даже. А може и по ваша заявка, разбира се ... продължава>>>
Как да поръчваме система за добив на етерични масла Печат
От вече няколко години у нас се насърчава засаждането и отглеждането на етерични култури и билки с цел добив на етерични масла и флорални води.  Казвам насърчава, защото няма как по друг начин да обясня защо има даже и европрограми за тази дейност.
И както в повечето случаи в началото всички се втурват на ‚новия‘ ‚бизнес‘.
Садят без агроном и ако все пак знаят и си докарат реколта, дават за изваряване в нароилите се и ‚казани‘. Следва, естествено, и разочарованието. Като как от тооолкова реколта ми дават тооолкова мъничко етерично масло.
След едно две такива разочарования се стига и до идеята ‚мамицата им аз ще си направя моя розоварна‘ или там каквото човекът отглежда.
2_kol_2017.jpg
Така всъщност без аз в началото да се сетя сам, към мене се обърнаха да им направя аз системи за добив на етерични масла.
И понеже аз съм съвестен инженер, взех и попрочетох, сравних чужди системи и както вече съм обяснил как се получиха изцяло моят си тип ректификационни колони, така сега открехвам малко проектантската част на една професионална система за добив и на етерични масла.
Защото ако искате вярвате идват при мен разни ‚майстори‘ и на розоварни и даже са ми казвали за бай Хасан, Русенско, който сам си направил казана за маточината. Ама казана бил досущ като циганските казани за ракия, т.е. един казан и една серпентина във варела. Ама било вършело работа за маточината му.
Е, да, едно време и казаните за гюловото масло са били точно такива. 
Само че има един важен параметър  - рандеманът.
Да го кажем по-просто количеството добив от единица суровина.
Ето затова инженерите са си блъскали главите и затова и моите системи не са казани а са системи.
Един процес не можеш ли да го контролираш поне с два параметъра остава да коленичиш и да се молиш на Господа да стане работата. 
Но и да купуваш нещо скъпо, с купища уреди по него, без да знаеш какво да гледаш и до какви показания какво да правиш,  също е безсмислена работа.
Затова, когато поръчвате нещо, от което ви зависи някакъв бизнес, питайте дават ли ви ръководство за работа с това нещо. И това ръководство да не е тип ‚made in USA’, т.е. да пише само ‚за начало натиснете бутона ОН а за край бутона ОФФ‘ и никакви подробности ама кога ОН и кога ОФ и прочие.
Ако системата пък е автоматична или даже полуавтоматична пак е много даже важно да знаете при какви условия и кога сработва една или друга част, управлявана от автоматиката. 
Защо е важно ли?
Ами не е все едно дали да речем розовия цвят е бран сутрин рано или когато вече слънцето е почнало да топли. Не е все едно маточината дали е брана ако вчера е валяло или ако една седмица е било суша. Нищо че да речем сте я поливали. Т.е може да се знае от колко килограма суровина колко добив средно се получава, но това е усреднена стойност. Добивът ВИНАГИО зависи и от условията, които ни сервира майката Природа или наетите работници.
Ето затова, надявам се вече е ясно, е добре да управлявате процеса с поне два параметъра и е добре да знаете как да си ‚пипате‘ автоматиката, според конкретния случай.
Ето затова и професионалните системи са винаги с две колони – кохобационна и дестилационна. Затова при професионалните системи винаги се предвижда и възможност за връщане на флоралната вода в куба, още по време на изваряването. Независимо дали това връщане е тип гравитачно, с кранове или помпи.
Затова в моите системи винаги и в куба ври вода отдоло а суровината е над врящата вода и под т.нар. двойно дъно (под суровината се впръсква и прегрятата пара от парогенератора. Защото не е едно и също един казан да се нагрява само от впръсквана външна пара от парен котел и да си нагрява все пак и самата ламарина на казана отделно. Който е по-запознат знае какво е да впръскнеш пара в студен казан, особено ако казанът е тип висок цилиндър нагоре из сутрин студения все пак въздух.
Описвам всичко това не за да се хваля. Описвам това, за да знаете за какво да питате и какво да изисквате от ‚майсторите‘.
И накрая: аз съм написал, че предпочитам малките системи за домашния и малък бизнес. Но даже и да сте се хвърлили на по 100-200 декара етерична култура, пак е добре да имате една малка инсталацийка. Точно с цел да не си прецакате реколтата, да може винаги набързо да отрежете от точния масив малко суровина и да направите пробна варка с цел да се убедите че е дошло точното време за прибиране на основната реколта. Пак, повтарям, защото Майката Природа винаги сервира променливо време.
 

Най-новият ми СуперРеактор

4v1_2019_obshto1.jpgСпоред мен, засега и в света няма такова универсално решение за домашна употреба . С новото ми творение от Вас остават идеите. Експериментирайте! Инструментът ми Ви дава всякакви възможности.

Още за малкия ХВК бизнес

transportna_lenta6.jpg

 Какво е ХВК? Ами старо съкращение за хранително вкусовите ни едно време комбинати. А сега аз предлагам най-новата си иновация за дребния и семеен бизнес от хранително-вкусовия бранш. Повече инф.>>>

Още услуги от мен

30-литров съд от 'Лидъл' 

Нови технологични решения

МикроРефлукс

 

2col_2020_1.jpg Изваряване и под налягане и микро-колонка от тук >>>

А какво дава 2колонното решение Вижте от тук >>> 

последни мои идеи

35l_2020_staklo_inox3.jpg 35-литров дестилатор, флор. съд, измерител и др. Подробно >>>

И пак оригинално

kana1.jpgВече и малките са като големите - с възможности >>>

Време е и за комбоУреди

3in1_3.jpg

 

 

kofa_van.jpg

   кликни всяка снимка за статия    

Пак иновация!

za_led.jpg

Как да елиминираме студената вода? Ами с лед!

 За пръв път хладник за лед! Четете от тук >>>

 А за парогенератор с непрекъснато (истински) действие. Повече от тук >>>

За душата и живота

Вижте и проектът ми за над 60-годишните , за релакс на село, за душата, храната и т.н. Опитвам се да поддържам и страницата си в Гугъл А ако искате реално и сериозно да обсъдим проблем, да потърсим решение - това ми е мястото за дискусии. Имам и видеоканал в Rumble Там напр. можете да видите как работят мои парогенератори с непрекъснато действие

Налични на склад към април 2022г.

ot_sklad1.gif

За повече информация от тук  или от тук

Все системи правени от мен

60 литров дестилатор
60 литров дестилатор


100 литрови
100 литрови


Друг 190 литров
Друг 190 литров


50 литрова за билки
50 литрова за билки


Само казана
Само казана


Колона с термометър
Колона с термометър


10 литров
10 литров


190 литров
190 литров


100-литров
100-литров