И за билки

instalaciata.jpg

 

малка технологична линия още >>>  

Какво предлагам?

     

И варка и преварка наведнъж

50l_bilki_2019_obshto_otgore.jpg

 

Най-многофункционалната, най-новата, най-енергоспестяващата и все НАЙ-системата ми засега. Подробности от тук

На Ваш казан

th-24164734502-356x1000.jpgКогато имате хубав меден казан, поръчайте от мен само колона за него. ПОВЕЧЕ>>>   

При избор на система

2_kol_2017.jpg   Преди да поръчвате система за добив на етерични масла от етерични култури и билки, Ви препоръчвам да прочетете тези мои бележки: ...натисни за продължение >>>

Малки и професионални

60l_dest_2022.jpgПоради голямото им

търсене ги разработих

на база иноксови

качествени

ресторантски тенджери

с капсуловано дъно...  Продължава тук>>>

а за още по-малки - вижте и тази ми статия>>>

Най-новото от мен!

50_bilki_2015Last.jpg

За малкия и домашен бизнес: МОДУЛНА! рафинерия за добив на етерични масла от билки, рози и т.н.. Продължава >>>

Система за обогатяване и фракциониране

Мини спирт завод, както го наричат руснаците. 

650l.jpg

2 колонки вместо една.

30l_2col_2024.jpgВече си стана цяла линия. 30-литрови казанчета с две колони. Немска идея. Към цялата статия >>>

Автоматика и при дестилацията

meri2023.jpgАвтоматично следене и реакция на промяната на алкохолния градус по време на варката с помощта на оптрон и подходящ водач на спиртомера, прекалибриран за целта. Към текста >>>

Какво е Писториус?

000212.jpgТарелка или леща на Писториус

Има място и днес. Вижте сами >>>    

Само аксесоари

pistorius_me2.jpgДобавки, които все може да потрябват. Написал съм кога и за какво даже. А може и по ваша заявка, разбира се ... продължава>>>
Нова многофункционална машина за малкия и семеен бизнес Печат
Април идва един мъж и ме пита мога ли да му реша проблема. Не знам дали знаете, но тютюнът, след като се ниже и после се суши. А след сушилнята излиза много чуплив и ронещ се дори на прах. И за да се обработват все пак цели листата е необходимо отново да се навлажни.
Е, заданието беше, мога ли да направя машина, която овлажнява точно колкото трябва тютюна след сушилнята.
Казах, че трябва да помисля. После мислихме заедно дали да е тип фурна, в която от парогенератор да вкарваме за определено време пара. На мен ми хрумна, че е по-добре да е фурна, но от проточен тип. И лента да вози за определено време тютюна през фурната с парата.
Договорихме се да работим по този вариант. Казах им, че за цени и срокове мога да говоря след като вече технологично си представя в главата нещата. Възложителят резонно ме подпита, ама ако измислиш нещо дето само ти си знаеш и можеш, после какво ще правим. Отговорих, че аз по принцип мисля нещата си да са не правени от мен, а от неща в масови производства, нагодени за моите цели. И остана да си мисля как пак да се изявя като супер системен интегратор.
transportna_lenta6.jpg
И наистина ми хрумна, според мен, страхотна идея. Да направя транспортната лента от велосипедни части. Те се произвеждат масово и са евтини. Позволяват регулиране на скоростта. И са си не просто метални, а предназначени да не ръждясват от дъжд и луга.
Главозамаях се от простотата на хрумването си и приех поръчката.
Нооо... ми се разгони фамилията.
За да направя транспортна лента от веловериги с ширина 30 см. и дължина един метър се оказа, че трябва много играчка. Със съосности и нивелирания и натягания на веригите.
По едно време направо се отчаях.
Решението ми наистина е елегантно и евтино и само от масово произвеждани елементи. Но ми трябваше време и добре, че пак да повторя, Възложителят помагаше а не ми пилеше както повечето в България.
И така, стойката е от водопроводни тръби и водопроводни фитинги (тетки, колена, нипели, муфи и холендри). Т.е. развиваш и разглобяваш. Пренасяш и пак завиваш. Само с един водопроводен ключ.
'Фурната' измислих от два алпака казана.
Моторчето е постяннотоково от чистачки на ТИР. Т.е. може транспортьора да си обръща с едно превключване посоката на движение.
Смяната на скоростите става като веригата се премества от едно зъбно колело от венеца на бегач към по-голямо или по-малко от същия венец. Има венци и с пет зъбни колела за бегачи на една ос. 
Понеже Възложителят три пъти ми променя 'ама не може ли още по-бавно', накрая направих задвижване с два венеца с по 5 зъбни колела и отгоре двигателното колело да е всъщност онова с курбела и педалите.
Във 'фурната' монтирах и нагреватели с терморегулатор, които поддържат автоматично температурата вътре и пароразпръсквател за обдухване с пара на преминаващата по лентата суровина.
Получи се страхотен автоматизиран комби-уред, който може да се използва още и за следните други приложения:
transportna_lentapult.jpg
1. Само сушилня и/или с-ма за изпичане. Тогава транспортната лента е от вериги и иноксова мрежа и няма впръскване на пара, а се добавя и вентилатор за да стане като конвектомат. С такава с-ма може да се изсушава лук, чесън, червен пипер, преди да се подадат за смилане на брашно.
2. С-ма за овлажняване както тази на тютюн и/или някаква паста (макарони) и т.н. Тогава се слагат такива скорости, че да успее парата да овлажни суровината за времето на преминаване през 'фурната'.
3. С-ма за измиване и/или обпръскване с някакви разтвори на суровината. Тогава се пуска вместо парата вътре, чрез един 'душ' да се впръсква разтворът или просто разпрашена вода под налягане.
И всичко е въпрос на настройки на скоростта според нуждите на суровината.
Първата ми машина, пак да повторя, благодарение на Възложителят, че беше разбран и търпелив стана макар и не в срокове и със забележки, които аз, разбира се приех.
transportna_lenta5.jpg
Но сега вече ЗНАМ и МОГА!
Само вижте цената: 3000 лв. за:
1. 'Фурна' от алпака с диаметър 50 см. и дължина 100 см. Т.е. 200-литрова 'фурна'.
2. Два ел. нагревателя отгоре отвътре от по 0.5 кВт за този случай с терморегулатор за автоматична поддръжка на зададената температура вътре във 'фурната'.
3. Парогенератор с терморегулатор и ниворегулатор към него, за автоматично доподаване на вода с цел непрекъснат режим на работа. На парогенератора има и електрически управляем клапан, който отваря подаването на водата вътре и чрез възвратен клапан не пуска пара навън.
4. Табло за управление.
5. С-ма за задвижване на база велосипедни венци и вериги. Разработих и транспортьор и от високотемпературна порьозна надупчена (за да се оттича пак) тип дунапрен материя както се вижда на снимката с бялата лента в дясно.
transportna_lentaguma.jpg
Какви още екстри има системата ми?
Ами абсолютна простота на обслужване. Всеки почти знае как да се оправя с велосипед.
Абсолютна модулност и разглобяемост с цел преносимост. Например 'фурната' се крепи само на една скоба за стойката. Т.е. това са независими модули. Развиваш скобата и махаш фурната.
Лека и даже бих казал феерична а не за нуждите на танкостроенето конструкция. Всъщност и един човек (все пак мъж) може да я мести.
Енергоефективно решение: Благодарение на доподгрявката от нагревателите бързо се достига насищане с пара без тя, парата излишно в началото да кондензира и капе. Благодарение на тесните 'цепки' на входа и изхода на 'фурната' парата си остава най-вече вътре.
Обща инсталирана мощност на всичко само 4.2 кВт на 220 волта, като важните модули, до които има досег човек са на ниско напрежение, т.е. на практика безопасни (мотор на 24 волта и терморегулатори и клапани на 12 волта). 
И пак ви повтарям цената за цялата тази автоматика, гъвкавост и независимост от 'майстори': 3000 лв. Една месечна заплата на морящите ни безбройни нападжийки или там други даже не висши чиновнички из безбройните ни министерства и агенцийки. Иначе само за проста гумена транспортна лента с дължина един метър и ширина като моята искат у нас цени от 1500 лв. нагоре. Без скорости и смяна на скорости, без стойки и даже. Камо ли и с фурната, парогенератора и автоматиката им.
 

Най-новият ми СуперРеактор

4v1_2019_obshto1.jpgСпоред мен, засега и в света няма такова универсално решение за домашна употреба . С новото ми творение от Вас остават идеите. Експериментирайте! Инструментът ми Ви дава всякакви възможности.

Още за малкия ХВК бизнес

transportna_lenta6.jpg

 Какво е ХВК? Ами старо съкращение за хранително вкусовите ни едно време комбинати. А сега аз предлагам най-новата си иновация за дребния и семеен бизнес от хранително-вкусовия бранш. Повече инф.>>>

Още услуги от мен

30-литров съд от 'Лидъл' 

Нови технологични решения

МикроРефлукс

 

2col_2020_1.jpg Изваряване и под налягане и микро-колонка от тук >>>

А какво дава 2колонното решение Вижте от тук >>> 

последни мои идеи

35l_2020_staklo_inox3.jpg 35-литров дестилатор, флор. съд, измерител и др. Подробно >>>

И пак оригинално

kana1.jpgВече и малките са като големите - с възможности >>>

Време е и за комбоУреди

3in1_3.jpg

 

 

kofa_van.jpg

   кликни всяка снимка за статия    

Пак иновация!

za_led.jpg

Как да елиминираме студената вода? Ами с лед!

 За пръв път хладник за лед! Четете от тук >>>

 А за парогенератор с непрекъснато (истински) действие. Повече от тук >>>

За душата и живота

Вижте и проектът ми за над 60-годишните , за релакс на село, за душата, храната и т.н. Опитвам се да поддържам и страницата си в Гугъл А ако искате реално и сериозно да обсъдим проблем, да потърсим решение - това ми е мястото за дискусии. Имам и видеоканал в Rumble Там напр. можете да видите как работят мои парогенератори с непрекъснато действие

Налични на склад към април 2022г.

ot_sklad1.gif

За повече информация от тук  или от тук

Все системи правени от мен

190 литров
190 литров


Само казана
Само казана


100 литрови
100 литрови


Друг 190 литров
Друг 190 литров


100-литров
100-литров


60 литров дестилатор
60 литров дестилатор


50 литрова за билки
50 литрова за билки


Колона с термометър
Колона с термометър


10 литров
10 литров