Какво предлагам?

     

При избор на система

2_kol_2017.jpg   Преди да поръчвате система за добив на етерични масла от етерични култури и билки, Ви препоръчвам да прочетете тези мои бележки: ...натисни за продължение >>>

30-40 литрови професионални

30l_dest_cyal.jpgПоради голямото им

търсене ги разработих

на база иноксови

качествени

ресторантски тенджери

с капсуловано дъно...  

Виж целия текст>>>

Най-новото от мен!

50_bilki_2015Last.jpg

За малкия и домашен бизнес: МОДУЛНА! рафинерия за добив на етерични масла от билки, рози и т.н.. Продължава >>>

Парогенератор

За целите на дестилацията на билки трябва парогенератор. Защото са малко билките, които се поддават само на водно-парова дестилация.
Парогенератор трябва и за качествената подготовка на джибрите. Особено ако са на база зърнени култури.
Парогенератор трябва и за бързо измиване, обезмирисяване и дезинфекция на системите за дестилация. Продължава >>>

Система за обогатяване и фракциониране

След дълго ровене из американски и руски сайтове и след внимателен прочит на учебника за студентите от УХТ Пловдив на Марин Маринов, аз проектирах, конструирах и произведох уникална за сега у нас система.
На практика сведох технологията на големите производители на спирт до малкия бизнес.  Създадох мини спирт завод, както го наричат руснаците.  Технологията се базира на т.нар. колона с непрекъснато действие (continuous still). 

650l.jpg

За да е питието Ви супер!

Предлагам и хидрозоли от различни билки. С тях, вместо с обикновена дестилирана вода, ако разреждате ракията си, можете да получите чудесна Ваша си напитка. Например ако ползвате хидрозол от липов цвят. Или хидрозол от зелен орех. Е, с хидрозол от мента всеки знае, че става ментовка. Но я опитайте с дестилат от джинджифил? Повече за хидрозолите ми (флорални води) на специализирания за тази цел сайт за здраве и здравословен начин на живот .

Малките домашни

10l_bilki.jpg За едно семейство, syst_zaredena.jpgза само лечение или козме тични цели или просто за здраво словни, чисти и собствени напитки. Към цялата статия >>>
Още мои уреди за домашна обработка на билки и алкохол Печат
В някои случаи (например при водка от жито) е добре ферментацията да се контролира. И по температура, но и да се разбърква. Разбъркване с контролирана температура е необходимо и при т.нар. облагородяване на алкохола. Необходимо е и ако трябва да се хомогенизират някои смески от билки и т.н. Т.е. необходима е електрическа бъркалка с подгряване.
В други случаи пък е необходима сушилна с контролирана температура за билки, плодове и/или корени.
В трети случаи е нужно билките да се продухват със сгорещена пара.
За всичките тези случаи аз създадох евтин комбиниран уред за бита и малкото производство.
tend_bark_fur_prazna.jpg
Към стандартна тенджера за варене на зеленчуци на пара аз добавих отдолу електрическа бъркалка с вградено подгряване. Как? Ами срязах дъното на тенджерата и на негово място запоих долната част на електрически парти фонтан за шоколад. 
schneck.jpg
Той, фонтанът, за да изхвърля нагоре шоколада си има подгряващ нагревател, а самото изхвърляне нагоре става със шнек, който се върти с два вида обороти (виж само шнека вдясно).
Така нашата тенджера за варене на зеленчуци на пара вече стана с добавена още една функция - бъркалка.
Понеже вграденият нагревател във фонтана за шоколад е слаб (350 вата), аз монтирах на дъното на тенджерата още един нагревател от един киловат (серпентината от неръждавейка на дъното). Така може вече да се подгрява целия обем на тенджерата от 10 литра до даже и кипене на водата.
tend_bark_fur_barka.jpg
Махнах шнека и добавих мои си сменяеми бъркалки както се вижда на снимката в ляво (двете телени лъжици на обща ос).
Тенджерата по принцип си има скара за в случай на изваряване на зеленчуци на пара. Е, аз точно под мощния нагревател от 1 кВт направих отвор, през който от външен парогенератор (например ръчен мопс за миене на съдове с пара, а най-добре от някой от моите парогенератори) да може да се впръсква външна пара за в случай на парова дестилация на билки. Тогава се маха бъркалката, слага се скарата, на нея билките, а отдолу се пуска само пара през отвора. В останалите случаи отворът е запушен, както се вижда на снимката отвън (най-долу в дясно до изводите на нагревателя 1 кВт тръбичката със запушалката от винт и върху него силикон). 
Ако пък трябва бързо да се изсуши домашно количество билки, плодове или корени, тогава на скарата за зеленчуците се поставят билките, отворът отдолу е запушен и се включва само горният нагревател от малка фурна (400 вата). Така вече имаме и работеща сушилня.
tend_bark_fur_kapak.jpg
Мисля че всичко е ясно от снимките. 
tend_bark_fur_otdolu.jpg
Вижда се монтираният на дъното на тенджерата бивш фонтан с превключвателя си за две скорости и въртене плюс нагряване (последната снимка долу в дясно). Всъщност различните нагреватели от различни посоки правят уреда приложим и за много други цели, освен описаните.
Техническа спецификация:
- Тенджера от алпака с обем - 10 литра;
- Електромотор за бъркалката, монтиран в собствен фабричен корпус с две степени на въртене и предавка за мощност - 60 вата;
- Нагревател монтиран на дъното на бъркалката и включващ се от превключвателя на бъркалката отдолу с мощност 350 вата;
- Основен нагревател, монтиран на дъното на тенджерата (серпентинката) с мощност 1 кВт;
- Скара от алпака за поставяне на билки и/или зеленчуци за в случаи на сушене или изваряване на пара или парова дестилация (надупчената и оребрена плоскост на снимката горе в ляво).
- Отвор на дъното на тендерата, за подаване на външна пара, така че да преминава през мощния нагревател с цел доподгряване и изсушаване;
- Сменяеми бъркалки за течности с различни плътности (или от две телени или от две нормални лъжици от инокс);
- Горен нагревател (сух от фурна) с мощност 400 вата за изсушаване и/или печене (правоъгълният най-горе под капака);
- Стъклен капак от закалено стъкло.
Цена - 190 лв.
sokslet_sad.jpg
Като опция към съда предлагам капак от инокс, на който може да се монтира малка ректификационна колонка или екстракторът ми на Сокслет. На последната снимка се вижда уредът ми, заедно с екстрактора, монтиран и готов за ползване. А как изглеждат хладниците ми, подходящи за този уред ако ще се ползва за добив на етерични масла вижте от тук  
 

От склад

10l_bilki.jpgМалък бърз автономен 9-литров дестилатор с разширени възможности и удобства на цена от 150 лв.

Още за малкия ХВК бизнес

transportna_lenta6.jpg

 Какво е ХВК? Ами старо съкращение за хранително вкусовите ни едно време комбинати. А сега аз предлагам най-новата си иновация за дребния и семеен бизнес от хранително-вкусовия бранш. Повече инф.>>>

Не само хладник

new__hlad_4_trabi.jpg
Защо моите хладници вършат работа? Защото освен че охлаждат те могат и да филтрират и да овкусяват и да екстахират донякъде дори. Как? Четете целя ми текст >>>

Още услуги от мен

30-литров съд от 'Лидъл'

 

30l_cial.jpg
 

 

Как го доработвам до автоматичен дестилатор? >>>   

Още иновации от мен

tend_bark_fur_otdolu.jpg

и ферментатор и бъркалка и сушилня и паров дестилатор и варене даже на зеленчуци на пара ...още>>>  

Как да мерим:


meri_2017.jpg
Ето един полезен за казанджиите уред моя разработка... Още >>>
В този ми проект съм публикувал и времева диаграма на процеса на дестилация на алкохол. ... Още >>>

Време е и за комбоУреди

3in1_3.jpg

 

 

kofa_van.jpg

   кликни всяка снимка за статия    

Малко политика?

jj_saveti.gif

200 и 300 литрови системи

Как от един 160-литров казан и един алпака леген (30-литров) правя 190 литров съд и как от два 160-литрови правя един 300?

200_2017_obshto.jpg      200_minispirt.jpg

 

Още малко визуална информация от мен

slide_2013_1.jpg