Какво предлагам?

     

При избор на система

2_kol_2017.jpg   Преди да поръчвате система за добив на етерични масла от етерични култури и билки, Ви препоръчвам да прочетете тези мои бележки: ...натисни за продължение >>>

30-40 литрови професионални

30l_dest_cyal.jpgПоради голямото им

търсене ги разработих

на база иноксови

качествени

ресторантски тенджери

с капсуловано дъно...  

Виж целия текст>>>

Най-новото от мен!

50_bilki_2015Last.jpg

За малкия и домашен бизнес: МОДУЛНА! рафинерия за добив на етерични масла от билки, рози и т.н.. Продължава >>>

Парогенератор

За целите на дестилацията на билки трябва парогенератор. Защото са малко билките, които се поддават само на водно-парова дестилация.
Парогенератор трябва и за качествената подготовка на джибрите. Особено ако са на база зърнени култури.
Парогенератор трябва и за бързо измиване, обезмирисяване и дезинфекция на системите за дестилация. Продължава >>>

Система за обогатяване и фракциониране

След дълго ровене из американски и руски сайтове и след внимателен прочит на учебника за студентите от УХТ Пловдив на Марин Маринов, аз проектирах, конструирах и произведох уникална за сега у нас система.
На практика сведох технологията на големите производители на спирт до малкия бизнес.  Създадох мини спирт завод, както го наричат руснаците.  Технологията се базира на т.нар. колона с непрекъснато действие (continuous still). 

650l.jpg

За да е питието Ви супер!

Предлагам и хидрозоли от различни билки. С тях, вместо с обикновена дестилирана вода, ако разреждате ракията си, можете да получите чудесна Ваша си напитка. Например ако ползвате хидрозол от липов цвят. Или хидрозол от зелен орех. Е, с хидрозол от мента всеки знае, че става ментовка. Но я опитайте с дестилат от джинджифил? Повече за хидрозолите ми (флорални води) на специализирания за тази цел сайт за здраве и здравословен начин на живот .

Малките домашни

10l_bilki.jpg За едно семейство, syst_zaredena.jpgза само лечение или козме тични цели или просто за здраво словни, чисти и собствени напитки. Към цялата статия >>>
Нова моя иновация: Екстрактор на Сокслет Печат
Покрай системите ми за дестилация на билки ми се обажда един потенциален клиент и ми иска да му правя система за водно-парова или парова дестилация за семе от копър. Обясних му, че първо трябва да си намери технолог по хранително-вкусова промишленост, да поговори с него и след това да ми звъни на мен.
Защото просто не му са ясни първо технологиите.
Накратко обяснявам.
Освен дестилация, която се дели на водно-парова (все едно джибрите направо с вода в казана) или парова (с парогенератор и прегрята пара) има и друг един процес за добив на полезни неща от билките. 
Процесът се нарича екстракция.
Екстракцията също може да бъде няколко вида, но хайде да не се правя аз на технолог по тези неща.
Просто, за незнаещите, екстракция е и варенето на сладко (сгъстяване) и правенето на кафе. В някои случаи трябва мацерация предварително, в други не.
Но, човекът ми завря 'червейчето' в мозъка и аз започнах да се оглеждам за подходящи неща. Защото моят основен принцип, както се вижда от сайта ми е, че трябва да се ползват готови модули, серийно произвеждани и да се пригаждат за други цели (нещо като двойната употреба в армията) за да се получат и поносими цени. Пък и да избегнеш максимум 'майсторите' в България.
extractor_mini_prazen.jpg
И така, гледам в един оказион американска от миналия век, когато американците бяха американци, а не като днешните, гледам тяхна си патентована кафеварка. Вътре даже посребрена за дезинфекция. На практика като за кафе това е нещо средно между кафемашина за еспресо и за тип 'негърска пот'. 
extractor_mini_vatre.jpg
Но пък като технология се оказа просто битов екстрактор, защото ето 'какво има вътре' (виж снимката в дясно).
Ето как го доработих до вършещ все пак някаква работа като екстрактор уред:
- Затворих човката на чайника с подвижна запушалка само за процеса (жълтото на снимката). 
- Отворих електрическата част и махнах техния термостат и сложих моя термозащита, осигуряваща по-продължителна работа на нагревателя за да се стига до по-нагрята пара.
extractor_mini_krai.jpg
Добавих втори съд с мрежа за обратен конденз.
И ... това е. Заработи. Но не ми хареса много качеството на изхода като за баш-екстрактор.
Затова започнах да чета. 
Реших, че това, което мога да предложа пак само аз на нашия пазар е т.нар. екстрактор на Сокслет.
Той осигурява вече непрекъсната екстракция толкова, колкото си искате. 
soxhlet_mechanism.gif
И на практика е междинното звено между билките и алкохола. Защо ли? Ами защото можете за екстракционен агент да ползвате обикновена ракия (50-70 градусов алкохол). И тогава можете и да извличате от суровината, а можете и да си правите и различни абсенти и други интересни питиета.
Всъщност екстрактора на Сокслет върши много по-бързо и по-ефективно в случая работата по получаване на спиртни  или водни настойки. Е, екстрахира и други неща, които не може да се получат с настойка.
Понеже в българската Википедия няма и дума за Сокслет - за интересуващите се давам линк към световната Википедия.
http://en.wikipedia.org/wiki/Soxhlet_extractor 
Сега за моето производство.
Ето какво се получи като пазарен мой екстрактор на Сокслет. 
sokslet.jpg
В него, по руска идея, съм добавил и дефлегматор. Така, ако се ползва за екстракционен агент ракия (50-70 градусов алкохол), в един момент може да се спре екстракцията и да се отвори дефлегматора, за да се издестилира получения екстракт до готово ароматно и вкусно и здравословно питие.
Моят екстрактор, както се вижда от снимката се скача към куба за изваряване (казана или в моя случай тенджерата под налягане) чрез месингов щуцер, подходящ за капака на моите дестилатори на база тенджера под налягане. Пак от тях може да се ползва за страничен хладник и хладникът ми от дестилаторите ми. (Хладник е необходим само за в случай, че е необходима и дестилация до питие. Ако ще се ползва само за екстракция на билки хладникът не е необходим и дефлегматорът стои затворен. 
sokslet_sad.jpg
Екстракторът може да се закупи и заедно и със специализирания ми съд-бъркалка, сушилня и т.н. Как изглежда в тоя случай системата се вижда на последната снимка в дясно. А за съдът ми бъркалка, сушилня, ферментатор, хомогенизатор и паров дестилатор  можете да прочетете повече от тук
За клиенти, закупили от мен дестилатори на база тенджера под налягане - отстъпка за екстрактора на Сокслет.
За останалите - комплект дестилатор на Сокслет като този на снимката, заедно с тенджера под налягане - 250 лв. При литър обем за суровината в 'патрона' на екстрактора! Опционно и хладник на база леко протичаща студена вода - 300лв. Хладникът може да е и на база въздушно охлаждане, но тогава цената е 350 лв.
За информация, у нас се предлагат само лабораторни екстрактори на Сокслет, стъклени, с колби и малък обем и то на баснословни цени от над 1000 лева!
 

От склад

10l_bilki.jpgМалък бърз автономен 9-литров дестилатор с разширени възможности и удобства на цена от 150 лв.

Още за малкия ХВК бизнес

transportna_lenta6.jpg

 Какво е ХВК? Ами старо съкращение за хранително вкусовите ни едно време комбинати. А сега аз предлагам най-новата си иновация за дребния и семеен бизнес от хранително-вкусовия бранш. Повече инф.>>>

Не само хладник

new__hlad_4_trabi.jpg
Защо моите хладници вършат работа? Защото освен че охлаждат те могат и да филтрират и да овкусяват и да екстахират донякъде дори. Как? Четете целя ми текст >>>

Още услуги от мен

30-литров съд от 'Лидъл'

 

30l_cial.jpg
 

 

Как го доработвам до автоматичен дестилатор? >>>   

Още иновации от мен

tend_bark_fur_otdolu.jpg

и ферментатор и бъркалка и сушилня и паров дестилатор и варене даже на зеленчуци на пара ...още>>>  

Как да мерим:


meri_2017.jpg
Ето един полезен за казанджиите уред моя разработка... Още >>>
В този ми проект съм публикувал и времева диаграма на процеса на дестилация на алкохол. ... Още >>>

Време е и за комбоУреди

3in1_3.jpg

 

 

kofa_van.jpg

   кликни всяка снимка за статия    

Малко политика?

jj_saveti.gif

200 и 300 литрови системи

Как от един 160-литров казан и един алпака леген (30-литров) правя 190 литров съд и как от два 160-литрови правя един 300?

200_2017_obshto.jpg      200_minispirt.jpg

 

Още малко визуална информация от мен

slide_2013_1.jpg