И за билки

instalaciata.jpg

 

малка технологична линия още >>>  

Какво предлагам?

     

И варка и преварка наведнъж

50l_bilki_2019_obshto_otgore.jpg

 

Най-многофункционалната, най-новата, най-енергоспестяващата и все НАЙ-системата ми засега. Подробности от тук

На Ваш казан

th-24164734502-356x1000.jpgКогато имате хубав меден казан, поръчайте от мен само колона за него. ПОВЕЧЕ>>>   

При избор на система

2_kol_2017.jpg   Преди да поръчвате система за добив на етерични масла от етерични култури и билки, Ви препоръчвам да прочетете тези мои бележки: ...натисни за продължение >>>

Малки и професионални

60l_dest_2022.jpgПоради голямото им

търсене ги разработих

на база иноксови

качествени

ресторантски тенджери

с капсуловано дъно...  Продължава тук>>>

а за още по-малки - вижте и тази ми статия>>>

Най-новото от мен!

50_bilki_2015Last.jpg

За малкия и домашен бизнес: МОДУЛНА! рафинерия за добив на етерични масла от билки, рози и т.н.. Продължава >>>

2 колонки вместо една.

30l_2col_2024.jpgВече си стана цяла линия. 30-литрови казанчета с две колони. Немска идея. Към цялата статия >>>

Автоматика и при дестилацията

meri2023.jpgАвтоматично следене и реакция на промяната на алкохолния градус по време на варката с помощта на оптрон и подходящ водач на спиртомера, прекалибриран за целта. Към текста >>>

Какво е Писториус?

000212.jpgТарелка или леща на Писториус

Има място и днес. Вижте сами >>>    

Само аксесоари

pistorius_me2.jpgДобавки, които все може да потрябват. Написал съм кога и за какво даже. А може и по ваша заявка, разбира се ... продължава>>>
Лабораторията Печат

   

labor1.jpg

Всички техники, свързани с дестилация, ректификация и/или кохобация при билките отдавна са измислени и се демонстрират и използват и в лабораториите във вид на лабораторна стъклария.

Гледайки лабораторните стъкларии, аз всъщност разработих и своя си екстрактор на Сокслет. 

labor3.jpg

Мисля, че ясно се вижда на втората снимка лабораторния стъклен Сокслет вдясно и моят от инокс в ляво.  Всъщност, когато става дума да си получа за мен си дестилати, или имам поръчка от клиент/ка за хидрозоли или екстракти от билки, аз си ползвам моята си лабораторна стъклария. 

sokslet.jpg

Просто защото аналозите си от инокс обикновено изработвам за по-големи обеми, т.е. не за домашно ползване все пак, а макар и малък, но все пак бизнес.

Такъв е случаят и със системата ми за добив на биоетанол в домашни условия, която също върши работата и на кохобационна колона при добив на етерични масла у дома. (Първата снимка в началото). Видях я като лабораторна стъклария, щракна ми веднага как да я преправя и за какво да я използвам.

Тъй като тя си беше предвидена за обем на суровина тип колба, аз пробих колбата на подходящо място, за да мога да вкарвам все пак пари от по-обемист съд, което е абсолютно задължително при етеричните култури. (Прилагам в ляво по-голям размер на сникмата за да се видят и подробностите).

labor1.jpg

Кое е 'магията' в този лабораторен уред? Че има на практика две колони и че позволява непрекъсната дестилация, което при системите за добив на биоетанол се нарича колона с непрекъснато действие, а при добивът на етерични масла функцията се поема вече от малко попреработена кохобационна колона.  

Топката на колбата, заедно със специалните сферични хладилни елементи (двете малки стъклени сферички) и серпентината горе играят ролята на ректификационна колона, защото сферичките не са празни топки а имат специални стъклени образувания, които връщат конденза назад както в ректификационната колона.

labor2.jpg

А функцията на непрекъснатост тук се реализира ръчно, чрез предвидения механизъм по време на варката да може да се отваря колбата без да се изпускат пари и да се излива обратно вече получения дестилат (алкохол) до получаване на необходимата концентрация. (На снимката това е тръбичката с кранчето, на която съм нанизал силиконово маркуче).

Същото става и при дестилация на билки. Кохобацията се реализира от човека чрез ръчното връщане на хидрозола докато се 'изцеди' всичкото съдържание на полезната съставка. На снимката вдясно мисля че се вижда хитроумно монтираната извита тръбичка, която всъщност във вътрешния си край се потопява във върнатия назад дестилат (все едно флегмата в ректификационната колона). Е, 'магията' нямаше да се получи, ако не бях пробил отвора за връзка с куба така, че топката на колбата хем да задържа дестилат до ниво малко над тръбичката за да не може при отворено кранче да тръгнат пари нагоре по тръбичката, хем и да не се пълни излишно а да се излива почти всичко обратно в куба (казана). Затова всъщност крепежа на стъкларията е така малко нестандартно реализиран, за да се спази подходящия наклон, гарантиращ безпроблемната функционалност.

Ако някой е навит да инвестира и да рискува с мен, бих се опитал да произведа и аналог изцяло от инокс за съдове да речем от порядъка на 40-50 литра обем, което ще е достатъчно и за експериментаторски, но и за някакви все пак бизнес цели. 

 
< ПредишенЗа билки   Мулти колонаСледващ >

Най-новият ми СуперРеактор

4v1_2019_obshto1.jpgСпоред мен, засега и в света няма такова универсално решение за домашна употреба . С новото ми творение от Вас остават идеите. Експериментирайте! Инструментът ми Ви дава всякакви възможности.

Още за малкия ХВК бизнес

transportna_lenta6.jpg

 Какво е ХВК? Ами старо съкращение за хранително вкусовите ни едно време комбинати. А сега аз предлагам най-новата си иновация за дребния и семеен бизнес от хранително-вкусовия бранш. Повече инф.>>>

Още услуги от мен

30-литров съд от 'Лидъл' 

Нови технологични решения

МикроРефлукс

 

2col_2020_1.jpg Изваряване и под налягане и микро-колонка от тук >>>

А какво дава 2колонното решение Вижте от тук >>> 

последни мои идеи

35l_2020_staklo_inox3.jpg 35-литров дестилатор, флор. съд, измерител и др. Подробно >>>

И пак оригинално

kana1.jpgВече и малките са като големите - с възможности >>>

Време е и за комбоУреди

3in1_3.jpg

 

 

kofa_van.jpg

   кликни всяка снимка за статия    

Пак иновация!

za_led.jpg

Как да елиминираме студената вода? Ами с лед!

 За пръв път хладник за лед! Четете от тук >>>

 А за парогенератор с непрекъснато (истински) действие. Повече от тук >>>

За душата и живота

Вижте и проектът ми за над 60-годишните , за релакс на село, за душата, храната и т.н. Опитвам се да поддържам и страницата си в Гугъл А ако искате реално и сериозно да обсъдим проблем, да потърсим решение - това ми е мястото за дискусии. Имам и видеоканал в Rumble Там напр. можете да видите как работят мои парогенератори с непрекъснато действие

Налични на склад към април 2022г.

ot_sklad1.gif

За повече информация от тук  или от тук

Все системи правени от мен

60 литров дестилатор
60 литров дестилатор


100-литров
100-литров


Колона с термометър
Колона с термометър


Друг 190 литров
Друг 190 литров


10 литров
10 литров


100 литрови
100 литрови


50 литрова за билки
50 литрова за билки


190 литров
190 литров


Само казана
Само казана