И за билки

instalaciata.jpg

 

малка технологична линия още >>>  

Какво предлагам?

     

И варка и преварка наведнъж

50l_bilki_2019_obshto_otgore.jpg

 

Най-многофункционалната, най-новата, най-енергоспестяващата и все НАЙ-системата ми засега. Подробности от тук

На Ваш казан

th-24164734502-356x1000.jpgКогато имате хубав меден казан, поръчайте от мен само колона за него. ПОВЕЧЕ>>>   

При избор на система

2_kol_2017.jpg   Преди да поръчвате система за добив на етерични масла от етерични култури и билки, Ви препоръчвам да прочетете тези мои бележки: ...натисни за продължение >>>

Малки и професионални

60l_dest_2022.jpgПоради голямото им

търсене ги разработих

на база иноксови

качествени

ресторантски тенджери

с капсуловано дъно...  Продължава тук>>>

а за още по-малки - вижте и тази ми статия>>>

Най-новото от мен!

50_bilki_2015Last.jpg

За малкия и домашен бизнес: МОДУЛНА! рафинерия за добив на етерични масла от билки, рози и т.н.. Продължава >>>

Система за обогатяване и фракциониране

Мини спирт завод, както го наричат руснаците. 

650l.jpg

2 колонки вместо една.

30l_2col_2024.jpgВече си стана цяла линия. 30-литрови казанчета с две колони. Немска идея. Към цялата статия >>>

Автоматика и при дестилацията

meri2023.jpgАвтоматично следене и реакция на промяната на алкохолния градус по време на варката с помощта на оптрон и подходящ водач на спиртомера, прекалибриран за целта. Към текста >>>

Какво е Писториус?

000212.jpgТарелка или леща на Писториус

Има място и днес. Вижте сами >>>    

Само аксесоари

pistorius_me2.jpgДобавки, които все може да потрябват. Написал съм кога и за какво даже. А може и по ваша заявка, разбира се ... продължава>>>
Малка модулна розоварна Печат

От пръв поглед се забелязва, че се опитвам да създавам аналози на промишлени системи, но за бита и малкия бизнес.

Един мой вече клиент държеше аз да му проектирам и изработя малка розоварна. Даже бях зает и той търпеливо си изчака реда.

Сега розоварната е факт.

images.png

Аз като инженер съм учен, че първо трябва да си направиш качествено проучване за нивото, решенията и технологиите по проблема по света, вместо да откриваш топлата вода.  В резултат на проучванията ми за системите за добив на етерични масла ми попадна едно страхотно шведско решение. Модулно! В случая два малки куба (казана) работят с общ изход. Изравняването на режимите в отделните съдове става на база връзка на нагряваната отдолу вода. Ето я шведската схема в ляво на първата картинка. 

Така и аз предложих на моя клиент вместо искания от него един казан с обем 300 литра, да му направя модулна инсталация от два казана с обем по 170 литра. Така производствения процес е доста по-гъвкав. Кеф ти 340 литра, кеф ти само 170. А и утре спокойно можеш да се разшириш вече на 510 литра (3х170) и т.н.

 

200_otdolu.jpg

Защо 170 литра? Ами има едни страхотни турски казани с този обем. От дебел инокс и с капсуловано тройно дъно както всички маркови иноксови тенджери и тигани. Кеф ти нагрявай с дърва, кеф ти с газ, кеф ти на ток. Мисля, че ясно се вижда стабилния съд с дъното си на снимката вдясно.

В такъв съд аз монтирам разпръсквателя за парата от парогенератора и му правя и отвор за свързване с другия такъв съд с който работят в паралел. 

rozo_sad_razprask_m.jpg

На следващата снимка вляво мисля, че се вижда ясно пароразпръсквателя, който се сваля лесно защото е на месингов холендър. 

rozo_sad_bez_kol_m.jpg

А защо се сваля ще обясня малко по-нататък. Как изглежда готовия казан заедно с капака си и без инсталацията се вижда на следващата снимка вдясно. Вижда се как с уплътнители и скоба се стяга капакът. На капака се вижда и термоманометъра, както и гнездата за кохобационната колона и за дестилационна колона. Долу се вижда холендърът, отвън на който пък се скача гофрираната тръба от парогенератора и гофрираната иноксова тръба за връзка с другия модул за работа в паралел (вдигната на снимката нагоре и вързана за дръжката за да не пречи при транспортиране).

rozo_kapak_koloni_m.jpg

На по-долната снимка вече вляво се вижда пък капака с монтираните към него колони. Разделил съм снимките на две, защото системата е висока и на обща снимка трудно биха се видяли подробности. На кохобационната колона се вижда входната тръба, в която се влива флоралната вода от флорентинския съд чрез автоматично управляема помпа. (стърчащата самотно в средата тръбичка). На снимката липсва само страничния хладник, но в този сайт хладници за гледане - бол.

florent_gotov_m.jpg

На следващата снимка в дясно долу е показан флорентинския ми съд.  Това също е моя иновация. Съдът се състои от два съда. Така няма опасност помпата да засмуче и масло и да го прати в кохобационната колона. А помпата се управлява от нивомер. Т.е. като се напълни с флорална вода втория съд, се включва помпата и се изключва като стигне долната ниво-сонда (на снимката се вижда черния и извод с кабела под дръжката).

Също мое положително хрумване беше комбинацията стъкло-инокс. 

rozo_paro_prav_m.jpg

Срязал съм лабораторна колба и съм я захванал за капака на по-голям чайник от инокс. Целта? Ами първо се вижда до къде и как върви добивът на етерично масло и второ могат да се вземат проби във всеки момент  и трето стесняването на колбата горе прави лесно отделяемо и малко даже количество етерично масло.

Последния важен модул е парогенератора. Той се вижда на снимката в ляво. Долу на пода се виждат щепселите на нагревателите и автоматиката (вижда се и платката, която иначе е монтирана в кутийка, естествено). Вижда се основния съд с двата нагревателя (3+2 кВт) и над него малкия съд с още един нагревател от 1 кВт, който служи за изсушаване, разпределяне  и доподгряване на парата.

rozo_za_spirt_m.jpg

Следващата снимка вдясно показва как от модулната малка розоварна бързо се ражда и мини-спирт система.  

50_bilki_2015Last.jpg

Просто се затваря с капачка гнездото на едната колона и вместо кохобационната колона се поставя ректификационна. Ето затова и от вътре се вади лесно пароразпръсквателя и коша за билките. И... това е. Имате и модерна и система и за добив и на алкохол. 

Тъй като, пак да почетвъртя, гледам да работя за малкия и домашен бизнес, разработих по заявка на клиент и система с обем на казана 50-литра. 

bilki_vatre.jpg

Отново с мрежесто иноксово двойно дъно, пароразпръсквател, парогенератор, флорентински съд и кохобационна и дестилационна колона както се вижда на последната снимка. За желаещите да ме копират показвам и 'какво има вътре'

 

 

Най-новият ми СуперРеактор

4v1_2019_obshto1.jpgСпоред мен, засега и в света няма такова универсално решение за домашна употреба . С новото ми творение от Вас остават идеите. Експериментирайте! Инструментът ми Ви дава всякакви възможности.

Още за малкия ХВК бизнес

transportna_lenta6.jpg

 Какво е ХВК? Ами старо съкращение за хранително вкусовите ни едно време комбинати. А сега аз предлагам най-новата си иновация за дребния и семеен бизнес от хранително-вкусовия бранш. Повече инф.>>>

Още услуги от мен

30-литров съд от 'Лидъл' 

Нови технологични решения

МикроРефлукс

 

2col_2020_1.jpg Изваряване и под налягане и микро-колонка от тук >>>

А какво дава 2колонното решение Вижте от тук >>> 

последни мои идеи

35l_2020_staklo_inox3.jpg 35-литров дестилатор, флор. съд, измерител и др. Подробно >>>

И пак оригинално

kana1.jpgВече и малките са като големите - с възможности >>>

Време е и за комбоУреди

3in1_3.jpg

 

 

kofa_van.jpg

   кликни всяка снимка за статия    

Пак иновация!

za_led.jpg

Как да елиминираме студената вода? Ами с лед!

 За пръв път хладник за лед! Четете от тук >>>

 А за парогенератор с непрекъснато (истински) действие. Повече от тук >>>

За душата и живота

Вижте и проектът ми за над 60-годишните , за релакс на село, за душата, храната и т.н. Опитвам се да поддържам и страницата си в Гугъл А ако искате реално и сериозно да обсъдим проблем, да потърсим решение - това ми е мястото за дискусии. Имам и видеоканал в Rumble Там напр. можете да видите как работят мои парогенератори с непрекъснато действие

Налични на склад към април 2022г.

ot_sklad1.gif

За повече информация от тук  или от тук

Все системи правени от мен

100 литрови
100 литрови


60 литров дестилатор
60 литров дестилатор


Само казана
Само казана


50 литрова за билки
50 литрова за билки


Колона с термометър
Колона с термометър


10 литров
10 литров


190 литров
190 литров


Друг 190 литров
Друг 190 литров


100-литров
100-литров