И за билки

instalaciata.jpg

 

малка технологична линия още >>>  

Какво предлагам?

     

И варка и преварка наведнъж

50l_bilki_2019_obshto_otgore.jpg

 

Най-многофункционалната, най-новата, най-енергоспестяващата и все НАЙ-системата ми засега. Подробности от тук

На Ваш казан

th-24164734502-356x1000.jpgКогато имате хубав меден казан, поръчайте от мен само колона за него. ПОВЕЧЕ>>>   

При избор на система

2_kol_2017.jpg   Преди да поръчвате система за добив на етерични масла от етерични култури и билки, Ви препоръчвам да прочетете тези мои бележки: ...натисни за продължение >>>

Малки и професионални

60l_dest_2022.jpgПоради голямото им

търсене ги разработих

на база иноксови

качествени

ресторантски тенджери

с капсуловано дъно...  Продължава тук>>>

а за още по-малки - вижте и тази ми статия>>>

Най-новото от мен!

50_bilki_2015Last.jpg

За малкия и домашен бизнес: МОДУЛНА! рафинерия за добив на етерични масла от билки, рози и т.н.. Продължава >>>

Система за обогатяване и фракциониране

Мини спирт завод, както го наричат руснаците. 

650l.jpg

2 колонки вместо една.

30l_2col_2024.jpgВече си стана цяла линия. 30-литрови казанчета с две колони. Немска идея. Към цялата статия >>>

Автоматика и при дестилацията

meri2023.jpgАвтоматично следене и реакция на промяната на алкохолния градус по време на варката с помощта на оптрон и подходящ водач на спиртомера, прекалибриран за целта. Към текста >>>

Какво е Писториус?

000212.jpgТарелка или леща на Писториус

Има място и днес. Вижте сами >>>    

Само аксесоари

pistorius_me2.jpgДобавки, които все може да потрябват. Написал съм кога и за какво даже. А може и по ваша заявка, разбира се ... продължава>>>
Малка модулна розоварна Печат

От пръв поглед се забелязва, че се опитвам да създавам аналози на промишлени системи, но за бита и малкия бизнес.

Един мой вече клиент държеше аз да му проектирам и изработя малка розоварна. Даже бях зает и той търпеливо си изчака реда.

Сега розоварната е факт.

images.png

Аз като инженер съм учен, че първо трябва да си направиш качествено проучване за нивото, решенията и технологиите по проблема по света, вместо да откриваш топлата вода.  В резултат на проучванията ми за системите за добив на етерични масла ми попадна едно страхотно шведско решение. Модулно! В случая два малки куба (казана) работят с общ изход. Изравняването на режимите в отделните съдове става на база връзка на нагряваната отдолу вода. Ето я шведската схема в ляво на първата картинка. 

Така и аз предложих на моя клиент вместо искания от него един казан с обем 300 литра, да му направя модулна инсталация от два казана с обем по 170 литра. Така производствения процес е доста по-гъвкав. Кеф ти 340 литра, кеф ти само 170. А и утре спокойно можеш да се разшириш вече на 510 литра (3х170) и т.н.

 

200_otdolu.jpg

Защо 170 литра? Ами има едни страхотни турски казани с този обем. От дебел инокс и с капсуловано тройно дъно както всички маркови иноксови тенджери и тигани. Кеф ти нагрявай с дърва, кеф ти с газ, кеф ти на ток. Мисля, че ясно се вижда стабилния съд с дъното си на снимката вдясно.

В такъв съд аз монтирам разпръсквателя за парата от парогенератора и му правя и отвор за свързване с другия такъв съд с който работят в паралел. 

rozo_sad_razprask_m.jpg

На следващата снимка вляво мисля, че се вижда ясно пароразпръсквателя, който се сваля лесно защото е на месингов холендър. 

rozo_sad_bez_kol_m.jpg

А защо се сваля ще обясня малко по-нататък. Как изглежда готовия казан заедно с капака си и без инсталацията се вижда на следващата снимка вдясно. Вижда се как с уплътнители и скоба се стяга капакът. На капака се вижда и термоманометъра, както и гнездата за кохобационната колона и за дестилационна колона. Долу се вижда холендърът, отвън на който пък се скача гофрираната тръба от парогенератора и гофрираната иноксова тръба за връзка с другия модул за работа в паралел (вдигната на снимката нагоре и вързана за дръжката за да не пречи при транспортиране).

rozo_kapak_koloni_m.jpg

На по-долната снимка вече вляво се вижда пък капака с монтираните към него колони. Разделил съм снимките на две, защото системата е висока и на обща снимка трудно биха се видяли подробности. На кохобационната колона се вижда входната тръба, в която се влива флоралната вода от флорентинския съд чрез автоматично управляема помпа. (стърчащата самотно в средата тръбичка). На снимката липсва само страничния хладник, но в този сайт хладници за гледане - бол.

florent_gotov_m.jpg

На следващата снимка в дясно долу е показан флорентинския ми съд.  Това също е моя иновация. Съдът се състои от два съда. Така няма опасност помпата да засмуче и масло и да го прати в кохобационната колона. А помпата се управлява от нивомер. Т.е. като се напълни с флорална вода втория съд, се включва помпата и се изключва като стигне долната ниво-сонда (на снимката се вижда черния и извод с кабела под дръжката).

Също мое положително хрумване беше комбинацията стъкло-инокс. 

rozo_paro_prav_m.jpg

Срязал съм лабораторна колба и съм я захванал за капака на по-голям чайник от инокс. Целта? Ами първо се вижда до къде и как върви добивът на етерично масло и второ могат да се вземат проби във всеки момент  и трето стесняването на колбата горе прави лесно отделяемо и малко даже количество етерично масло.

Последния важен модул е парогенератора. Той се вижда на снимката в ляво. Долу на пода се виждат щепселите на нагревателите и автоматиката (вижда се и платката, която иначе е монтирана в кутийка, естествено). Вижда се основния съд с двата нагревателя (3+2 кВт) и над него малкия съд с още един нагревател от 1 кВт, който служи за изсушаване, разпределяне  и доподгряване на парата.

rozo_za_spirt_m.jpg

Следващата снимка вдясно показва как от модулната малка розоварна бързо се ражда и мини-спирт система.  

50_bilki_2015Last.jpg

Просто се затваря с капачка гнездото на едната колона и вместо кохобационната колона се поставя ректификационна. Ето затова и от вътре се вади лесно пароразпръсквателя и коша за билките. И... това е. Имате и модерна и система и за добив и на алкохол. 

Тъй като, пак да почетвъртя, гледам да работя за малкия и домашен бизнес, разработих по заявка на клиент и система с обем на казана 50-литра. 

bilki_vatre.jpg

Отново с мрежесто иноксово двойно дъно, пароразпръсквател, парогенератор, флорентински съд и кохобационна и дестилационна колона както се вижда на последната снимка. За желаещите да ме копират показвам и 'какво има вътре'

 

 

Най-новият ми СуперРеактор

4v1_2019_obshto1.jpgСпоред мен, засега и в света няма такова универсално решение за домашна употреба . С новото ми творение от Вас остават идеите. Експериментирайте! Инструментът ми Ви дава всякакви възможности.

Още за малкия ХВК бизнес

transportna_lenta6.jpg

 Какво е ХВК? Ами старо съкращение за хранително вкусовите ни едно време комбинати. А сега аз предлагам най-новата си иновация за дребния и семеен бизнес от хранително-вкусовия бранш. Повече инф.>>>

Още услуги от мен

30-литров съд от 'Лидъл' 

Нови технологични решения

МикроРефлукс

 

2col_2020_1.jpg Изваряване и под налягане и микро-колонка от тук >>>

А какво дава 2колонното решение Вижте от тук >>> 

последни мои идеи

35l_2020_staklo_inox3.jpg 35-литров дестилатор, флор. съд, измерител и др. Подробно >>>

И пак оригинално

kana1.jpgВече и малките са като големите - с възможности >>>

Време е и за комбоУреди

3in1_3.jpg

 

 

kofa_van.jpg

   кликни всяка снимка за статия    

Пак иновация!

za_led.jpg

Как да елиминираме студената вода? Ами с лед!

 За пръв път хладник за лед! Четете от тук >>>

 А за парогенератор с непрекъснато (истински) действие. Повече от тук >>>

За душата и живота

Вижте и проектът ми за над 60-годишните , за релакс на село, за душата, храната и т.н. Опитвам се да поддържам и страницата си в Гугъл А ако искате реално и сериозно да обсъдим проблем, да потърсим решение - това ми е мястото за дискусии. Имам и видеоканал в Rumble Там напр. можете да видите как работят мои парогенератори с непрекъснато действие

Налични на склад към април 2022г.

ot_sklad1.gif

За повече информация от тук  или от тук

Все системи правени от мен

50 литрова за билки
50 литрова за билки


100 литрови
100 литрови


100-литров
100-литров


10 литров
10 литров


190 литров
190 литров


Друг 190 литров
Друг 190 литров


Само казана
Само казана


60 литров дестилатор
60 литров дестилатор


Колона с термометър
Колона с термометър