Какво предлагам?

     

При избор на система

2_kol_2017.jpg   Преди да поръчвате система за добив на етерични масла от етерични култури и билки, Ви препоръчвам да прочетете тези мои бележки: ...натисни за продължение >>>

30-40 литрови професионални

30l_dest_cyal.jpgПоради голямото им

търсене ги разработих

на база иноксови

качествени

ресторантски тенджери

с капсуловано дъно...  

Виж целия текст>>>

Най-новото от мен!

50_bilki_2015Last.jpg

За малкия и домашен бизнес: МОДУЛНА! рафинерия за добив на етерични масла от билки, рози и т.н.. Продължава >>>

Парогенератор

За целите на дестилацията на билки трябва парогенератор. Защото са малко билките, които се поддават само на водно-парова дестилация.
Парогенератор трябва и за качествената подготовка на джибрите. Особено ако са на база зърнени култури.
Парогенератор трябва и за бързо измиване, обезмирисяване и дезинфекция на системите за дестилация. Продължава >>>

Система за обогатяване и фракциониране

След дълго ровене из американски и руски сайтове и след внимателен прочит на учебника за студентите от УХТ Пловдив на Марин Маринов, аз проектирах, конструирах и произведох уникална за сега у нас система.
На практика сведох технологията на големите производители на спирт до малкия бизнес.  Създадох мини спирт завод, както го наричат руснаците.  Технологията се базира на т.нар. колона с непрекъснато действие (continuous still). 

650l.jpg

За да е питието Ви супер!

Предлагам и хидрозоли от различни билки. С тях, вместо с обикновена дестилирана вода, ако разреждате ракията си, можете да получите чудесна Ваша си напитка. Например ако ползвате хидрозол от липов цвят. Или хидрозол от зелен орех. Е, с хидрозол от мента всеки знае, че става ментовка. Но я опитайте с дестилат от джинджифил? Повече за хидрозолите ми (флорални води) на специализирания за тази цел сайт за здраве и здравословен начин на живот .

Малките домашни

10l_bilki.jpg За едно семейство, syst_zaredena.jpgза само лечение или козме тични цели или просто за здраво словни, чисти и собствени напитки. Към цялата статия >>>
Малка модулна розоварна Печат

От пръв поглед се забелязва, че се опитвам да създавам аналози на промишлени системи, но за бита и малкия бизнес.

Един мой вече клиент държеше аз да му проектирам и изработя малка розоварна. Даже бях зает и той търпеливо си изчака реда.

Сега розоварната е факт.

images.png

Аз като инженер съм учен, че първо трябва да си направиш качествено проучване за нивото, решенията и технологиите по проблема по света, вместо да откриваш топлата вода.  В резултат на проучванията ми за системите за добив на етерични масла ми попадна едно страхотно шведско решение. Модулно! В случая два малки куба (казана) работят с общ изход. Изравняването на режимите в отделните съдове става на база връзка на нагряваната отдолу вода. Ето я шведската схема в ляво на първата картинка. 

Така и аз предложих на моя клиент вместо искания от него един казан с обем 300 литра, да му направя модулна инсталация от два казана с обем по 170 литра. Така производствения процес е доста по-гъвкав. Кеф ти 340 литра, кеф ти само 170. А и утре спокойно можеш да се разшириш вече на 510 литра (3х170) и т.н.

 

200_otdolu.jpg

Защо 170 литра? Ами има едни страхотни турски казани с този обем. От дебел инокс и с капсуловано тройно дъно както всички маркови иноксови тенджери и тигани. Кеф ти нагрявай с дърва, кеф ти с газ, кеф ти на ток. Мисля, че ясно се вижда стабилния съд с дъното си на снимката вдясно.

В такъв съд аз монтирам разпръсквателя за парата от парогенератора и му правя и отвор за свързване с другия такъв съд с който работят в паралел. 

rozo_sad_razprask_m.jpg

На следващата снимка вляво мисля, че се вижда ясно пароразпръсквателя, който се сваля лесно защото е на месингов холендър. 

rozo_sad_bez_kol_m.jpg

А защо се сваля ще обясня малко по-нататък. Как изглежда готовия казан заедно с капака си и без инсталацията се вижда на следващата снимка вдясно. Вижда се как с уплътнители и скоба се стяга капакът. На капака се вижда и термоманометъра, както и гнездата за кохобационната колона и за дестилационна колона. Долу се вижда холендърът, отвън на който пък се скача гофрираната тръба от парогенератора и гофрираната иноксова тръба за връзка с другия модул за работа в паралел (вдигната на снимката нагоре и вързана за дръжката за да не пречи при транспортиране).

rozo_kapak_koloni_m.jpg

На по-долната снимка вече вляво се вижда пък капака с монтираните към него колони. Разделил съм снимките на две, защото системата е висока и на обща снимка трудно биха се видяли подробности. На кохобационната колона се вижда входната тръба, в която се влива флоралната вода от флорентинския съд чрез автоматично управляема помпа. (стърчащата самотно в средата тръбичка). На снимката липсва само страничния хладник, но в този сайт хладници за гледане - бол.

florent_gotov_m.jpg

На следващата снимка в дясно долу е показан флорентинския ми съд.  Това също е моя иновация. Съдът се състои от два съда. Така няма опасност помпата да засмуче и масло и да го прати в кохобационната колона. А помпата се управлява от нивомер. Т.е. като се напълни с флорална вода втория съд, се включва помпата и се изключва като стигне долната ниво-сонда (на снимката се вижда черния и извод с кабела под дръжката).

Също мое положително хрумване беше комбинацията стъкло-инокс. 

rozo_paro_prav_m.jpg

Срязал съм лабораторна колба и съм я захванал за капака на по-голям чайник от инокс. Целта? Ами първо се вижда до къде и как върви добивът на етерично масло и второ могат да се вземат проби във всеки момент  и трето стесняването на колбата горе прави лесно отделяемо и малко даже количество етерично масло.

Последния важен модул е парогенератора. Той се вижда на снимката в ляво. Долу на пода се виждат щепселите на нагревателите и автоматиката (вижда се и платката, която иначе е монтирана в кутийка, естествено). Вижда се основния съд с двата нагревателя (3+2 кВт) и над него малкия съд с още един нагревател от 1 кВт, който служи за изсушаване, разпределяне  и доподгряване на парата.

rozo_za_spirt_m.jpg

Следващата снимка вдясно показва как от модулната малка розоварна бързо се ражда и мини-спирт система.  

50_bilki_2015Last.jpg

Просто се затваря с капачка гнездото на едната колона и вместо кохобационната колона се поставя ректификационна. Ето затова и от вътре се вади лесно пароразпръсквателя и коша за билките. И... това е. Имате и модерна и система и за добив и на алкохол. 

Тъй като, пак да почетвъртя, гледам да работя за малкия и домашен бизнес, разработих по заявка на клиент и система с обем на казана 50-литра. 

bilki_vatre.jpg

Отново с мрежесто иноксово двойно дъно, пароразпръсквател, парогенератор, флорентински съд и кохобационна и дестилационна колона както се вижда на последната снимка. За желаещите да ме копират показвам и 'какво има вътре'

 

 

От склад

10l_bilki.jpgМалък бърз автономен 9-литров дестилатор с разширени възможности и удобства на цена от 150 лв.

Още за малкия ХВК бизнес

transportna_lenta6.jpg

 Какво е ХВК? Ами старо съкращение за хранително вкусовите ни едно време комбинати. А сега аз предлагам най-новата си иновация за дребния и семеен бизнес от хранително-вкусовия бранш. Повече инф.>>>

Не само хладник

new__hlad_4_trabi.jpg
Защо моите хладници вършат работа? Защото освен че охлаждат те могат и да филтрират и да овкусяват и да екстахират донякъде дори. Как? Четете целя ми текст >>>

Още услуги от мен

30-литров съд от 'Лидъл'

 

30l_cial.jpg
 

 

Как го доработвам до автоматичен дестилатор? >>>   

Още иновации от мен

tend_bark_fur_otdolu.jpg

и ферментатор и бъркалка и сушилня и паров дестилатор и варене даже на зеленчуци на пара ...още>>>  

Как да мерим:


meri_2017.jpg
Ето един полезен за казанджиите уред моя разработка... Още >>>
В този ми проект съм публикувал и времева диаграма на процеса на дестилация на алкохол. ... Още >>>

Време е и за комбоУреди

3in1_3.jpg

 

 

kofa_van.jpg

   кликни всяка снимка за статия    

Малко политика?

jj_saveti.gif

200 и 300 литрови системи

Как от един 160-литров казан и един алпака леген (30-литров) правя 190 литров съд и как от два 160-литрови правя един 300?

200_2017_obshto.jpg      200_minispirt.jpg

 

Още малко визуална информация от мен

slide_2013_1.jpg