Какво предлагам?

     

При избор на система

2_kol_2017.jpg   Преди да поръчвате система за добив на етерични масла от етерични култури и билки, Ви препоръчвам да прочетете тези мои бележки: ...натисни за продължение >>>

30-40 литрови професионални

30l_dest_cyal.jpgПоради голямото им

търсене ги разработих

на база иноксови

качествени

ресторантски тенджери

с капсуловано дъно...  

Виж целия текст>>>

Най-новото от мен!

50_bilki_2015Last.jpg

За малкия и домашен бизнес: МОДУЛНА! рафинерия за добив на етерични масла от билки, рози и т.н.. Продължава >>>

Парогенератор

За целите на дестилацията на билки трябва парогенератор. Защото са малко билките, които се поддават само на водно-парова дестилация.
Парогенератор трябва и за качествената подготовка на джибрите. Особено ако са на база зърнени култури.
Парогенератор трябва и за бързо измиване, обезмирисяване и дезинфекция на системите за дестилация. Продължава >>>

Система за обогатяване и фракциониране

След дълго ровене из американски и руски сайтове и след внимателен прочит на учебника за студентите от УХТ Пловдив на Марин Маринов, аз проектирах, конструирах и произведох уникална за сега у нас система.
На практика сведох технологията на големите производители на спирт до малкия бизнес.  Създадох мини спирт завод, както го наричат руснаците.  Технологията се базира на т.нар. колона с непрекъснато действие (continuous still). 

650l.jpg

За да е питието Ви супер!

Предлагам и хидрозоли от различни билки. С тях, вместо с обикновена дестилирана вода, ако разреждате ракията си, можете да получите чудесна Ваша си напитка. Например ако ползвате хидрозол от липов цвят. Или хидрозол от зелен орех. Е, с хидрозол от мента всеки знае, че става ментовка. Но я опитайте с дестилат от джинджифил? Повече за хидрозолите ми (флорални води) на специализирания за тази цел сайт за здраве и здравословен начин на живот .

Малките домашни

10l_bilki.jpg За едно семейство, syst_zaredena.jpgза само лечение или козме тични цели или просто за здраво словни, чисти и собствени напитки. Към цялата статия >>>
Изцяло моя инсталация за преработка на билки Печат
instalaciata.jpg
В последно време към мен се обръщат много хора, които са засадили (засяли) билки или етерични култури. И проблемът им се оказва преработката им. Защото давайки си ги за преработка на ишлеме, те са зависими. Зависими от време и зависими от качеството на работа на рафинерията. Предполагам, че затова ми и звънят и търсят малки инсталации за преработка на билки.
За един такъв малък производител аз проектирах, конструирах и технологично 'навързах' ето такава малка линия за преработка на билки и етерични култури.
Линията ми включва резачка. 
rezackata2.jpg
Опитвах да разработя електрическа резачка за билки. Но билките не следва много да се мачкат. Не стават нито топковите, нито ножовите мелници. Не стават и т.нар. зеленчукорезачки. Дават твърде много унищожена продукция за едно малко предприятие. Затова аз приложих ръчна резачка с валци за подаване на билката. За лавандула и други с по-дълъг стрък е направо супер. За снопчета от типа на мурсалския чай малко разхвърля накрая по-меките 'класове' и се налага отдолу да и се прави събирателен улей и да се допоглежда и ръчно донарязват изпадналите цели цветове.
От резачката билките при някои случаи следва да бъдат подложени на мацерация (накисване) преди изваряване. Затова и вторият ми модул в технологичната верига е съдът за мацерация. Той е вдигнат на стойка за да може после с просто накланяне на отточния ръкав да се изпразва в съда за изваряване. При желание и на съда за мацерация мога да монтирам слаб нагревател с термостат за поддържане на някаква постоянна температура.
Съдът за изваряване е изцяло нова моя разработка.
vatre_bez_sito_new.jpg
Вътре съм монтирал имитация на двойно дъно. Т.е. на стойки вътре е инсталирано фино сито на височина една трета от дъното. Така билките остават отгоре и може да се изварява и на прегрята пара. Съдът го произвеждам в два варианта - само с 'двойно дъно' за парова дестилация и и с вграден иноксов разпръсквател за впръскване на външна прегрята пара от малък парогенератор. 
vatre_sas_sito1.jpg
На снимката се вижда кръгът от фино надупчена гофрирана иноксова тръба, което е и разпръсквателя на прегрятата пара. Съдът за изваряване може да се използва и като екстрактор и като дестилационна с-ма за добив до флорална вода. Ако се търси добив на етерични масла го дооборудвам с кохобационна колона и флорентински съд. За целите на малко производство ползвам стъкклени готови сепаратори (флорентински вази).
Нататък по технологичната верига съм включил центрофуга. Това е доработена от мен центрофуга за пране от инокс. Доработена чрез помпата и иноксовото сито вътре.
barkalka_vatre1.jpg
За целите на ферментацията и/или смесването на различни съставки съм разработил и бъркалка с ел. подгряване. Всичко е отново от елементи за хранително-вкусовата промишленост.
barkalka_otdolu1.jpg
Накрая по желание на клиенти съм разработил и собствен дозатор за база управлявана от фин таймер помпа
И сега Внимание! Общата цена на тази система не надхвърля 6000 лв.! (Една само месечна заплата на един граблив и нищо невършещ чиновник у нас).
 

От склад

10l_bilki.jpgМалък бърз автономен 9-литров дестилатор с разширени възможности и удобства на цена от 150 лв.

Още за малкия ХВК бизнес

transportna_lenta6.jpg

 Какво е ХВК? Ами старо съкращение за хранително вкусовите ни едно време комбинати. А сега аз предлагам най-новата си иновация за дребния и семеен бизнес от хранително-вкусовия бранш. Повече инф.>>>

Не само хладник

new__hlad_4_trabi.jpg
Защо моите хладници вършат работа? Защото освен че охлаждат те могат и да филтрират и да овкусяват и да екстахират донякъде дори. Как? Четете целя ми текст >>>

Още услуги от мен

30-литров съд от 'Лидъл'

 

30l_cial.jpg
 

 

Как го доработвам до автоматичен дестилатор? >>>   

Още иновации от мен

tend_bark_fur_otdolu.jpg

и ферментатор и бъркалка и сушилня и паров дестилатор и варене даже на зеленчуци на пара ...още>>>  

Как да мерим:


meri_2017.jpg
Ето един полезен за казанджиите уред моя разработка... Още >>>
В този ми проект съм публикувал и времева диаграма на процеса на дестилация на алкохол. ... Още >>>

Време е и за комбоУреди

3in1_3.jpg

 

 

kofa_van.jpg

   кликни всяка снимка за статия    

Малко политика?

jj_saveti.gif

200 и 300 литрови системи

Как от един 160-литров казан и един алпака леген (30-литров) правя 190 литров съд и как от два 160-литрови правя един 300?

200_2017_obshto.jpg      200_minispirt.jpg

 

Още малко визуална информация от мен

slide_2013_1.jpg