Какво предлагам?

     

При избор на система

2_kol_2017.jpg   Преди да поръчвате система за добив на етерични масла от етерични култури и билки, Ви препоръчвам да прочетете тези мои бележки: ...натисни за продължение >>>

30-40 литрови професионални

30l_dest_cyal.jpgПоради голямото им

търсене ги разработих

на база иноксови

качествени

ресторантски тенджери

с капсуловано дъно...  

Виж целия текст>>>

Най-новото от мен!

50_bilki_2015Last.jpg

За малкия и домашен бизнес: МОДУЛНА! рафинерия за добив на етерични масла от билки, рози и т.н.. Продължава >>>

Парогенератор

За целите на дестилацията на билки трябва парогенератор. Защото са малко билките, които се поддават само на водно-парова дестилация.
Парогенератор трябва и за качествената подготовка на джибрите. Особено ако са на база зърнени култури.
Парогенератор трябва и за бързо измиване, обезмирисяване и дезинфекция на системите за дестилация. Продължава >>>

За да е питието Ви супер!

Предлагам и хидрозоли от различни билки. С тях, вместо с обикновена дестилирана вода, ако разреждате ракията си, можете да получите чудесна Ваша си напитка. Например ако ползвате хидрозол от липов цвят. Или хидрозол от зелен орех. Е, с хидрозол от мента всеки знае, че става ментовка. Но я опитайте с дестилат от джинджифил? Повече за хидрозолите ми (флорални води) на специализирания за тази цел сайт за здраве и здравословен начин на живот .

Малките домашни

10l_bilki.jpg За едно семейство, syst_zaredena.jpgза само лечение или козме тични цели или просто за здраво словни, чисти и собствени напитки. Към цялата статия >>>
На вниманието на нагряващите с газ Печат
Тъй като вече имам набран достатъчно горчив опит с хора, нагряващи дестилационните си системи с природен газ, искам с този материал специално да им обърна внимание на няколко факта, преди да се обръщат към мен.
Аз вече на няколко места в този сайт съм написал, че за разлика от медта, иноксът е чист и не се намирисва или окислява, както патинира медта. Но! Иноксът е температурно инертен! Т.Е. НЕ ПРЕДАВА ДОБРЕ ТЕМПЕРАТУРАТА!!!
Преди време, първият ми клиент който се опита мен да обвинява ми тръгна с думите, че той медния си казан с една бутилка газ го изварявал, а сега не му стигнала. 
Не съм виновен аз. Има си физика! Не може, както един неприятен тип го направи, да се опитваш мен да обвиняваш, че 'ама аз нагрявам, а термометърът горе в колоната стои на 20-30 градуса'.
Ами нагрейте повече и това е! Още от физиката от 6-ти клас се знае, че щом нагряваш, значи температурата на нагрявания обект се повишава. Ако със запалка за цигара нагряваш цистерна е ясно, че трудно би се повишила температурата и. Който иска да знае повече - има закон на Джаул-Ленц и закон за запазване и преобразуване на енергията. Аз с безплатния курс по физика съм до тук.
Идва един дето си купил система от 'Златната бъчва'. 'Ама аз 30 часа клечах около нея'.  Ами ще клечиш, като не се сещаш за какво иде реч. (Все пак човекът, като му обясних разбра и не е хукнал да ми разправя 'ама аз нагрявам ама  то не се нагрява').
Аз, като се усетих за проблема веднага започнах да търся решение на проблема. Първо,за целите на нагряването с газ и/или дърва разработих 'възглавничка за дъното от алуминиево фолио и напълнители. Но тънките неща бързо прегарят. Затова специално съм разработил системата 'съд в съд'. Т.е. основният иноксов съд, за съдове от 50, 75 и 100 литра, при мен е потопен в още един казан. Между двата казана казвам да наливат масло. На външния казан допълнително давам отдолу и още един кръг от поцинкована ламарина, за да може спокойно да се нагрява на по-висока температура без да прегори дъното му.
А вътре в казана с това, което се дестилира, включвам и термомост - специално огъната медна ламарина, която да предава от дъното навътре из джибрите. При това без да слагам надценка на външния съд и медната ламарина! Калкулирам ги на колкото ми струват.  И пак един се опита мен да изкара виновен. Повтарям: има си физика. учи се в шести клас. Поне по мое време.
Сега малко обяснения и за колоната:
Колоната ми е висока към метър и 30-50 см. И казана го сложете висок още 60-80 см. Получава се общо над два метра! И на тази височина вие горе, на върха, трябва да постигате 80 градуса по целзий температура на парите. А нагрявате, ако е с газ само отдолу. Ами явно е, че трябва да нагрявате повече. Т.е. по-мощна горелка!!! Иначе наистина с инокс никога няма да нагреете нищо, ако само пестите газта на малко пламъче. Медта предава равномерно температурата из целия съд. А с инокса нагрявате само отдолу, ако сте закупили само иноксов съд, както ги продават да речем от 'Златната бъчва'.
Затова повторно съветвам: нагрявайте по-силно! И слагайте не вода, а масло между двата съда! За да се нагреее маслото до поне 200 градуса и да предаде равномерно температурата по целия иноксов съд. Олиото има температура на кипене 230 градуса, така че, не на мен че 'маслото се нагря ама съда не'. 
Аз, без да съм виновен, вече на втори клиент съвсем по-човешки не му казвам да си гледа работата, не го мамя както да речем банките у нас, а съм приел обратно системата си и съм върнал парите му. Пак повтарям без да съм капка виновен. Но стига разни хитреци са се опитвали мен да правят на глупак!
Затова написах този материал. Просто чашата преля с един такъв хитрец. Вторият, на който до сега връщам парите. Не може възрастен мъж да ми се хвали, че е с висше образование и да ми дрънка, 'ама аз нагрявам а то си стои 30 градуса'. Няма как да си нагрял масло до 200 градуса и вътрешността на потопения в 200 градуса! съд да остане на 20 градуса! Ако това стане аз трябва да получа нобелова премия, че съм изобретил най-ефективния термоизолатор.
sad_sad3.jpg
Оня просто се е стискал за газта си и се опитва да изкарва мен виновен.
Пак потретвам и повече няма да приемам несъстоятелни обвинения:
Когато се нагрява иноксов съд вътре с нагреватели на ток няма проблеми никакви. Защото вие си нагрявате съдържимото. То, съдържанието, даже и в глинено гърне да е - пак няма начин да не кипне, защото нагрявате директно него. Но когато нагрявате отвън - сещайте се, че трябва да преодолявате вече инертността на инокса. Затова нагрявайте на по-голяма мощност! Няма друго спасение - щом държите да е инокс и да е с газ! Само че помнете и друго - като засилите само отдолу 'огъня' на един гол единствен иноксов казан, ще загорите пък джибрите! 
Аз мерки съм взел. Затова е нагряването на маслена баня. За да пестите все пак енергия и нищо да не може да загори. Но не ми се правете на неразбиращи, че все пак, за да си изпържите пържолата можете просто да я поставите в хладка само вода.
Козата си иска пръч! Неръждавейката, ако се нагрява отвън - повече енергия! И малко повече време за да се уеднакви температурата! 
Пак потретвам: затова при мен такива системи са с два съда и термомост вътре. А над 100-литра ги правя като купувам пък специален казан с капсуловано дъно, както на тенджерите под налягане.
100_plus_30_1.jpg
Иначе няма смисъл да си опъваме нервите. И вие, но и да обвинявате мен, заради вашият си избор. Ето, описал съм. Обяснил съм. Може да искате и на Луната да кацнете без енергия, но няма как.
И понеже система 'съд в съд' е по-скъпа (все пак получавате два съда), за хора с по-ограничен бюджет съм разработил и 'правен казан'. Закупувам само подходящо широка тенджера за ресторантски кухни с капсуловано дъно, режа дъното на казан от алпака и запоявам тенджерата вместо дъно на казана. Както е показано на снимката в дясно. Така даже увеличавам обема защото тенджерата е с обем 30 литра. Т.е. общ обем 130 литра, което гарантира пък изваряване на суровина до 100 литра напълно. Но и това решение е все пак по-скъпо от решението с ел. нагреватели. Оправдано е само ако имате и нагрявате с дърва.

 

От склад

10l_bilki.jpgМалък бърз автономен 9-литров дестилатор с разширени възможности и удобства на цена от 150 лв.

Още за малкия ХВК бизнес

transportna_lenta6.jpg

 Какво е ХВК? Ами старо съкращение за хранително вкусовите ни едно време комбинати. А сега аз предлагам най-новата си иновация за дребния и семеен бизнес от хранително-вкусовия бранш. Повече инф.>>>

Не само хладник

new__hlad_4_trabi.jpg
Защо моите хладници вършат работа? Защото освен че охлаждат те могат и да филтрират и да овкусяват и да екстахират донякъде дори. Как? Четете целя ми текст >>>

Още услуги от мен

30-литров съд от 'Лидъл'

 

30l_cial.jpg
 

 

Как го доработвам до автоматичен дестилатор? >>>   

Още иновации от мен

tend_bark_fur_otdolu.jpg

и ферментатор и бъркалка и сушилня и паров дестилатор и варене даже на зеленчуци на пара ...още>>>  

Как да мерим:


meri_2017.jpg
Ето един полезен за казанджиите уред моя разработка... Още >>>
В този ми проект съм публикувал и времева диаграма на процеса на дестилация на алкохол. ... Още >>>

Време е и за комбоУреди

3in1_3.jpg

 

 

kofa_van.jpg

   кликни всяка снимка за статия    

Малко политика?

jj_saveti.gif

200 и 300 литрови системи

Как от един 160-литров казан и един алпака леген (30-литров) правя 190 литров съд и как от два 160-литрови правя един 300?

200_2017_obshto.jpg      200_minispirt.jpg

 

Още малко визуална информация от мен

slide_2013_1.jpg