И за билки

instalaciata.jpg

 

малка технологична линия още >>>  

Какво предлагам?

     

И варка и преварка наведнъж

50l_bilki_2019_obshto_otgore.jpg

 

Най-многофункционалната, най-новата, най-енергоспестяващата и все НАЙ-системата ми засега. Подробности от тук

На Ваш казан

th-24164734502-356x1000.jpgКогато имате хубав меден казан, поръчайте от мен само колона за него. ПОВЕЧЕ>>>   

При избор на система

2_kol_2017.jpg   Преди да поръчвате система за добив на етерични масла от етерични култури и билки, Ви препоръчвам да прочетете тези мои бележки: ...натисни за продължение >>>

Малки и професионални

60l_dest_2022.jpgПоради голямото им

търсене ги разработих

на база иноксови

качествени

ресторантски тенджери

с капсуловано дъно...  Продължава тук>>>

а за още по-малки - вижте и тази ми статия>>>

Най-новото от мен!

50_bilki_2015Last.jpg

За малкия и домашен бизнес: МОДУЛНА! рафинерия за добив на етерични масла от билки, рози и т.н.. Продължава >>>

2 колонки вместо една.

30l_2col_2024.jpgВече си стана цяла линия. 30-литрови казанчета с две колони. Немска идея. Към цялата статия >>>

Автоматика и при дестилацията

meri2023.jpgАвтоматично следене и реакция на промяната на алкохолния градус по време на варката с помощта на оптрон и подходящ водач на спиртомера, прекалибриран за целта. Към текста >>>

Какво е Писториус?

000212.jpgТарелка или леща на Писториус

Има място и днес. Вижте сами >>>    

Само аксесоари

pistorius_me2.jpgДобавки, които все може да потрябват. Написал съм кога и за какво даже. А може и по ваша заявка, разбира се ... продължава>>>
Колоните ми - цени и опции Печат
Основно за мое си достижение аз считам, че съм конструирал и предлагам моя си разработка на ректификационни колони за домашно производство на по-високоградусен алкохол. 
Колоните разработих, както вече съм споменал след като преди това внесох малки американски колони. И видях, че са прости, но не са евтини и не са ефективни.
Както можете да видите и от моите снимки тук и от сайтове като този на Брюхаус, американските колони имат само един хладник в колоната и един страничен хладник. Опции при тях е всичко. И клампата за окачване и термометъра и т,н.
Моите колони са резултат от изучаването и на американския и на руския опит. (При руснаците пък най-често имаме само горен хладник и страничен хладник).
new1_ciala4.jpgkolona_vsicko_2013.jpg
В резултат на американския и руски опит, моите колони са с три хладника - през колоната както при янките, горен хладник, както при руснаците и задължителния страничен хладник.
Защо е по-добре да имате три хладника вместо два? Първо имате възможност да управлявате гъвкаво процеса на ректификация. 
Второ, получавате по-високоградусен и по-чист алкохол. (По-чист ще получите, естествено, само ако спазвате технологията). По-високоградусен, защото имате на практика два кръга на 'обръщане' на алкохола в колоната. А по-чист, защото постоянно действащия хладник през колоната вече няма за функция да ректифицира само, а основно да дава температурната фракция спрямо метанола. Т.е. в колоната ми има  виртуална тарелка. И  наистина може да се сепарира метанола от етанола. 
kolona2013_gore1.jpg
Колоните ги правя от благородна стомана (stainless steel). Така те са по-леки! Имайте предвид, че една колона от мед, за да е стабилна, трябва да е от по-дебела мед. А медта тежи! Много тежи! И на някой по-тънък меден капак на казан просто капакът с времето и нагряването може да поддаде. (Да Ви открехна сега защо т.нар. 'колони' на конкуренцията ми са с малък диаметър и затова и с никаква производителност. Сетихте ли се? Малък диаметър = евтина тръба. Голям диаметър - кофти цена).
Освен това, благородната стомана е инертна на миризми и химикали. Т.е. тя е чиста! А медта, всички варили ракия знаят, че ако не се ползва по-дълго време просто патинира (окислява се и зеленясва). 
Но! Медта има едно преимущество само пред благородната стомана. Тя има някои антибактерицидни свойства. Затова, все пак и аз прекарвам алкохолните пари през малко мед. 
kolona_termometar_2013.jpg
Просто правя вътрешния хладник през колоната и с медна мрежа за филтър. 
Ако клиетът държи - правя и тръбата на страничния хладник от мед. Като опция само.
Окачването на колоната ми към казана влиза в цената. Сетил съм се и съм разработил просто окачване. Само със завиване. На принципа на кафеварката. Даже и ползвам елементи от кафеварки. От благородна стомана отново. 
kolona2013_dolu1.jpg
И така, за базовата цена от 370 лв. се получава ректификационна колона и ръководство за работа с нея, но с опростен страничен хладник. В базовата цена влиза и цифров термометър. В колоната монтирам термодвойка. (Тя е и най щекотливия ми елемент, защото термодвойката единствено не се монтира със заваряване. Защото има активен елемент и от горелката просто ще изгори). Термометърът, както се вижда на снимките можете да си поставите на удобно за наблюдение място.
Опции:
Колона от благородна стомана, но с твърдо монтиран аналогов термометър Плюс Манометър - +10 лв. Т.е. 380лв.
Колона от благородна стомана, но със страничен хладник с проходна тръба от мед - +10 лв. Т.е. 380лв. 
medna_gore_new.jpg
Колона от мед, с твърдо монтиран аналогов термометър Плюс Манометър - +70 лв. Т.е. 440лв.
Колона от благородна стомана, но вместо термометър, комплектована с терморегулатор за автоматично управление на електрически нагревател - +70 лв. Т.е. 440лв. В тази цена не влизат електрическите нагреватели. Аз ако трябва да автоматизирам например 100-литров казан слагам два нагревателя от по 2КВт. Единият нагревател е постоянно включен, а терморегулатора управлява само втория нагревател от 2 кВт.  
kapak_s okacvane_2013.jpg
Цената на един нагревател 2кВт е от порядъка на 18 лв. Т.е. плюс 50 лв. с монтажа и свързването. Т.е. колона с терморегулатор и два нагревателя е плюс 120 лв. към базовата цена
Разработил съм и моя си система за автоматично управление и на газова горелка. 
gazova.jpg
Тогава терморегулатора управлява система от кран и електрически клапан за газ. Цената и в този случай е както при нагряване с ел. ток.
Посочените цени са за колони, предназначени за от 80 до към 130-литрови казани. За по-малки или по-големи казани си трябват някои преоразмерявания затова конкретни цени не мога да дам предварително.
Накрая да обясня и защо моите колони нямат стъклени капаци за наблюдение. Питат ме: 'ама там на снимките на луксозните колони има едни кръгли отвори за гледане'. А аз питам: а знаете ли какво да гледате? И като гледате какво да видите и как да реагирате?
dimrot_prozorce.jpg
Повечето, естествено че не знаят и всъщност за нищо не ползват отворите за наблюдение.
Затова сега обяснявам: Има смисъл от прозрачен отвор за наблюдение само ако има тарелки. И има смисъл да гледате само ако знаете какво става в и за какво служат тарелките. И само ако можете да регулирате нещо след като видите нещо.  Аз в ръководствата за работа с колоните ми, които давам на всеки поръчал ми описвам какво е флегма и как се регулира при мен т.нар. флегмачисло. 
Но за маниаци и аз съм разработил и колона и с отвор за 'гледане'. На последните снимки съм показал и такава опция. Мисля, че по-запознатите и сами ще се досетят какво да се гледа 

 

Най-новият ми СуперРеактор

4v1_2019_obshto1.jpgСпоред мен, засега и в света няма такова универсално решение за домашна употреба . С новото ми творение от Вас остават идеите. Експериментирайте! Инструментът ми Ви дава всякакви възможности.

Още за малкия ХВК бизнес

transportna_lenta6.jpg

 Какво е ХВК? Ами старо съкращение за хранително вкусовите ни едно време комбинати. А сега аз предлагам най-новата си иновация за дребния и семеен бизнес от хранително-вкусовия бранш. Повече инф.>>>

Още услуги от мен

30-литров съд от 'Лидъл' 

Нови технологични решения

МикроРефлукс

 

2col_2020_1.jpg Изваряване и под налягане и микро-колонка от тук >>>

А какво дава 2колонното решение Вижте от тук >>> 

последни мои идеи

35l_2020_staklo_inox3.jpg 35-литров дестилатор, флор. съд, измерител и др. Подробно >>>

И пак оригинално

kana1.jpgВече и малките са като големите - с възможности >>>

Време е и за комбоУреди

3in1_3.jpg

 

 

kofa_van.jpg

   кликни всяка снимка за статия    

Пак иновация!

za_led.jpg

Как да елиминираме студената вода? Ами с лед!

 За пръв път хладник за лед! Четете от тук >>>

 А за парогенератор с непрекъснато (истински) действие. Повече от тук >>>

За душата и живота

Вижте и проектът ми за над 60-годишните , за релакс на село, за душата, храната и т.н. Опитвам се да поддържам и страницата си в Гугъл А ако искате реално и сериозно да обсъдим проблем, да потърсим решение - това ми е мястото за дискусии. Имам и видеоканал в Rumble Там напр. можете да видите как работят мои парогенератори с непрекъснато действие

Налични на склад към април 2022г.

ot_sklad1.gif

За повече информация от тук  или от тук

Все системи правени от мен

Друг 190 литров
Друг 190 литров


190 литров
190 литров


100 литрови
100 литрови


Само казана
Само казана


100-литров
100-литров


60 литров дестилатор
60 литров дестилатор


50 литрова за билки
50 литрова за билки


10 литров
10 литров


Колона с термометър
Колона с термометър