И за билки

instalaciata.jpg

 

малка технологична линия още >>>  

Какво предлагам?

     

И варка и преварка наведнъж

50l_bilki_2019_obshto_otgore.jpg

 

Най-многофункционалната, най-новата, най-енергоспестяващата и все НАЙ-системата ми засега. Подробности от тук

На Ваш казан

th-24164734502-356x1000.jpgКогато имате хубав меден казан, поръчайте от мен само колона за него. ПОВЕЧЕ>>>   

При избор на система

2_kol_2017.jpg   Преди да поръчвате система за добив на етерични масла от етерични култури и билки, Ви препоръчвам да прочетете тези мои бележки: ...натисни за продължение >>>

Малки и професионални

60l_dest_2022.jpgПоради голямото им

търсене ги разработих

на база иноксови

качествени

ресторантски тенджери

с капсуловано дъно...  Продължава тук>>>

а за още по-малки - вижте и тази ми статия>>>

Най-новото от мен!

50_bilki_2015Last.jpg

За малкия и домашен бизнес: МОДУЛНА! рафинерия за добив на етерични масла от билки, рози и т.н.. Продължава >>>

2 колонки вместо една.

30l_2col_2024.jpgВече си стана цяла линия. 30-литрови казанчета с две колони. Немска идея. Към цялата статия >>>

Автоматика и при дестилацията

meri2023.jpgАвтоматично следене и реакция на промяната на алкохолния градус по време на варката с помощта на оптрон и подходящ водач на спиртомера, прекалибриран за целта. Към текста >>>

Какво е Писториус?

000212.jpgТарелка или леща на Писториус

Има място и днес. Вижте сами >>>    

Само аксесоари

pistorius_me2.jpgДобавки, които все може да потрябват. Написал съм кога и за какво даже. А може и по ваша заявка, разбира се ... продължава>>>
Колоните ми - цени и опции Печат
Основно за мое си достижение аз считам, че съм конструирал и предлагам моя си разработка на ректификационни колони за домашно производство на по-високоградусен алкохол. 
Колоните разработих, както вече съм споменал след като преди това внесох малки американски колони. И видях, че са прости, но не са евтини и не са ефективни.
Както можете да видите и от моите снимки тук и от сайтове като този на Брюхаус, американските колони имат само един хладник в колоната и един страничен хладник. Опции при тях е всичко. И клампата за окачване и термометъра и т,н.
Моите колони са резултат от изучаването и на американския и на руския опит. (При руснаците пък най-често имаме само горен хладник и страничен хладник).
new1_ciala4.jpgkolona_vsicko_2013.jpg
В резултат на американския и руски опит, моите колони са с три хладника - през колоната както при янките, горен хладник, както при руснаците и задължителния страничен хладник.
Защо е по-добре да имате три хладника вместо два? Първо имате възможност да управлявате гъвкаво процеса на ректификация. 
Второ, получавате по-високоградусен и по-чист алкохол. (По-чист ще получите, естествено, само ако спазвате технологията). По-високоградусен, защото имате на практика два кръга на 'обръщане' на алкохола в колоната. А по-чист, защото постоянно действащия хладник през колоната вече няма за функция да ректифицира само, а основно да дава температурната фракция спрямо метанола. Т.е. в колоната ми има  виртуална тарелка. И  наистина може да се сепарира метанола от етанола. 
kolona2013_gore1.jpg
Колоните ги правя от благородна стомана (stainless steel). Така те са по-леки! Имайте предвид, че една колона от мед, за да е стабилна, трябва да е от по-дебела мед. А медта тежи! Много тежи! И на някой по-тънък меден капак на казан просто капакът с времето и нагряването може да поддаде. (Да Ви открехна сега защо т.нар. 'колони' на конкуренцията ми са с малък диаметър и затова и с никаква производителност. Сетихте ли се? Малък диаметър = евтина тръба. Голям диаметър - кофти цена).
Освен това, благородната стомана е инертна на миризми и химикали. Т.е. тя е чиста! А медта, всички варили ракия знаят, че ако не се ползва по-дълго време просто патинира (окислява се и зеленясва). 
Но! Медта има едно преимущество само пред благородната стомана. Тя има някои антибактерицидни свойства. Затова, все пак и аз прекарвам алкохолните пари през малко мед. 
kolona_termometar_2013.jpg
Просто правя вътрешния хладник през колоната и с медна мрежа за филтър. 
Ако клиетът държи - правя и тръбата на страничния хладник от мед. Като опция само.
Окачването на колоната ми към казана влиза в цената. Сетил съм се и съм разработил просто окачване. Само със завиване. На принципа на кафеварката. Даже и ползвам елементи от кафеварки. От благородна стомана отново. 
kolona2013_dolu1.jpg
И така, за базовата цена от 370 лв. се получава ректификационна колона и ръководство за работа с нея, но с опростен страничен хладник. В базовата цена влиза и цифров термометър. В колоната монтирам термодвойка. (Тя е и най щекотливия ми елемент, защото термодвойката единствено не се монтира със заваряване. Защото има активен елемент и от горелката просто ще изгори). Термометърът, както се вижда на снимките можете да си поставите на удобно за наблюдение място.
Опции:
Колона от благородна стомана, но с твърдо монтиран аналогов термометър Плюс Манометър - +10 лв. Т.е. 380лв.
Колона от благородна стомана, но със страничен хладник с проходна тръба от мед - +10 лв. Т.е. 380лв. 
medna_gore_new.jpg
Колона от мед, с твърдо монтиран аналогов термометър Плюс Манометър - +70 лв. Т.е. 440лв.
Колона от благородна стомана, но вместо термометър, комплектована с терморегулатор за автоматично управление на електрически нагревател - +70 лв. Т.е. 440лв. В тази цена не влизат електрическите нагреватели. Аз ако трябва да автоматизирам например 100-литров казан слагам два нагревателя от по 2КВт. Единият нагревател е постоянно включен, а терморегулатора управлява само втория нагревател от 2 кВт.  
kapak_s okacvane_2013.jpg
Цената на един нагревател 2кВт е от порядъка на 18 лв. Т.е. плюс 50 лв. с монтажа и свързването. Т.е. колона с терморегулатор и два нагревателя е плюс 120 лв. към базовата цена
Разработил съм и моя си система за автоматично управление и на газова горелка. 
gazova.jpg
Тогава терморегулатора управлява система от кран и електрически клапан за газ. Цената и в този случай е както при нагряване с ел. ток.
Посочените цени са за колони, предназначени за от 80 до към 130-литрови казани. За по-малки или по-големи казани си трябват някои преоразмерявания затова конкретни цени не мога да дам предварително.
Накрая да обясня и защо моите колони нямат стъклени капаци за наблюдение. Питат ме: 'ама там на снимките на луксозните колони има едни кръгли отвори за гледане'. А аз питам: а знаете ли какво да гледате? И като гледате какво да видите и как да реагирате?
dimrot_prozorce.jpg
Повечето, естествено че не знаят и всъщност за нищо не ползват отворите за наблюдение.
Затова сега обяснявам: Има смисъл от прозрачен отвор за наблюдение само ако има тарелки. И има смисъл да гледате само ако знаете какво става в и за какво служат тарелките. И само ако можете да регулирате нещо след като видите нещо.  Аз в ръководствата за работа с колоните ми, които давам на всеки поръчал ми описвам какво е флегма и как се регулира при мен т.нар. флегмачисло. 
Но за маниаци и аз съм разработил и колона и с отвор за 'гледане'. На последните снимки съм показал и такава опция. Мисля, че по-запознатите и сами ще се досетят какво да се гледа 

 

Най-новият ми СуперРеактор

4v1_2019_obshto1.jpgСпоред мен, засега и в света няма такова универсално решение за домашна употреба . С новото ми творение от Вас остават идеите. Експериментирайте! Инструментът ми Ви дава всякакви възможности.

Още за малкия ХВК бизнес

transportna_lenta6.jpg

 Какво е ХВК? Ами старо съкращение за хранително вкусовите ни едно време комбинати. А сега аз предлагам най-новата си иновация за дребния и семеен бизнес от хранително-вкусовия бранш. Повече инф.>>>

Още услуги от мен

30-литров съд от 'Лидъл' 

Нови технологични решения

МикроРефлукс

 

2col_2020_1.jpg Изваряване и под налягане и микро-колонка от тук >>>

А какво дава 2колонното решение Вижте от тук >>> 

последни мои идеи

35l_2020_staklo_inox3.jpg 35-литров дестилатор, флор. съд, измерител и др. Подробно >>>

И пак оригинално

kana1.jpgВече и малките са като големите - с възможности >>>

Време е и за комбоУреди

3in1_3.jpg

 

 

kofa_van.jpg

   кликни всяка снимка за статия    

Пак иновация!

za_led.jpg

Как да елиминираме студената вода? Ами с лед!

 За пръв път хладник за лед! Четете от тук >>>

 А за парогенератор с непрекъснато (истински) действие. Повече от тук >>>

За душата и живота

Вижте и проектът ми за над 60-годишните , за релакс на село, за душата, храната и т.н. Опитвам се да поддържам и страницата си в Гугъл А ако искате реално и сериозно да обсъдим проблем, да потърсим решение - това ми е мястото за дискусии. Имам и видеоканал в Rumble Там напр. можете да видите как работят мои парогенератори с непрекъснато действие

Налични на склад към април 2022г.

ot_sklad1.gif

За повече информация от тук  или от тук

Все системи правени от мен

100 литрови
100 литрови


100-литров
100-литров


Само казана
Само казана


60 литров дестилатор
60 литров дестилатор


190 литров
190 литров


Колона с термометър
Колона с термометър


Друг 190 литров
Друг 190 литров


50 литрова за билки
50 литрова за билки


10 литров
10 литров