Какво предлагам?

     

При избор на система

2_kol_2017.jpg   Преди да поръчвате система за добив на етерични масла от етерични култури и билки, Ви препоръчвам да прочетете тези мои бележки: ...натисни за продължение >>>

30-40 литрови професионални

30l_dest_cyal.jpgПоради голямото им

търсене ги разработих

на база иноксови

качествени

ресторантски тенджери

с капсуловано дъно...  

Виж целия текст>>>

Най-новото от мен!

50_bilki_2015Last.jpg

За малкия и домашен бизнес: МОДУЛНА! рафинерия за добив на етерични масла от билки, рози и т.н.. Продължава >>>

Парогенератор

За целите на дестилацията на билки трябва парогенератор. Защото са малко билките, които се поддават само на водно-парова дестилация.
Парогенератор трябва и за качествената подготовка на джибрите. Особено ако са на база зърнени култури.
Парогенератор трябва и за бързо измиване, обезмирисяване и дезинфекция на системите за дестилация. Продължава >>>

За да е питието Ви супер!

Предлагам и хидрозоли от различни билки. С тях, вместо с обикновена дестилирана вода, ако разреждате ракията си, можете да получите чудесна Ваша си напитка. Например ако ползвате хидрозол от липов цвят. Или хидрозол от зелен орех. Е, с хидрозол от мента всеки знае, че става ментовка. Но я опитайте с дестилат от джинджифил? Повече за хидрозолите ми (флорални води) на специализирания за тази цел сайт за здраве и здравословен начин на живот .

Малките домашни

10l_bilki.jpg За едно семейство, syst_zaredena.jpgза само лечение или козме тични цели или просто за здраво словни, чисти и собствени напитки. Към цялата статия >>>
Колоните ми - цени и опции Печат
Основно за мое си достижение аз считам, че съм конструирал и предлагам моя си разработка на ректификационни колони за домашно производство на по-високоградусен алкохол. 
Колоните разработих, както вече съм споменал след като преди това внесох малки американски колони. И видях, че са прости, но не са евтини и не са ефективни.
Както можете да видите и от моите снимки тук и от сайтове като този на Брюхаус, американските колони имат само един хладник в колоната и един страничен хладник. Опции при тях е всичко. И клампата за окачване и термометъра и т,н.
Моите колони са резултат от изучаването и на американския и на руския опит. (При руснаците пък най-често имаме само горен хладник и страничен хладник).
new1_ciala4.jpgkolona_vsicko_2013.jpg
В резултат на американския и руски опит, моите колони са с три хладника - през колоната както при янките, горен хладник, както при руснаците и задължителния страничен хладник.
Защо е по-добре да имате три хладника вместо два? Първо имате възможност да управлявате гъвкаво процеса на ректификация. 
Второ, получавате по-високоградусен и по-чист алкохол. (По-чист ще получите, естествено, само ако спазвате технологията). По-високоградусен, защото имате на практика два кръга на 'обръщане' на алкохола в колоната. А по-чист, защото постоянно действащия хладник през колоната вече няма за функция да ректифицира само, а основно да дава температурната фракция спрямо метанола. Т.е. в колоната ми има  виртуална тарелка. И  наистина може да се сепарира метанола от етанола. 
kolona2013_gore1.jpg
Колоните ги правя от благородна стомана (stainless steel). Така те са по-леки! Имайте предвид, че една колона от мед, за да е стабилна, трябва да е от по-дебела мед. А медта тежи! Много тежи! И на някой по-тънък меден капак на казан просто капакът с времето и нагряването може да поддаде. (Да Ви открехна сега защо т.нар. 'колони' на конкуренцията ми са с малък диаметър и затова и с никаква производителност. Сетихте ли се? Малък диаметър = евтина тръба. Голям диаметър - кофти цена).
Освен това, благородната стомана е инертна на миризми и химикали. Т.е. тя е чиста! А медта, всички варили ракия знаят, че ако не се ползва по-дълго време просто патинира (окислява се и зеленясва). 
Но! Медта има едно преимущество само пред благородната стомана. Тя има някои антибактерицидни свойства. Затова, все пак и аз прекарвам алкохолните пари през малко мед. 
kolona_termometar_2013.jpg
Просто правя вътрешния хладник през колоната и с медна мрежа за филтър. 
Ако клиетът държи - правя и тръбата на страничния хладник от мед. Като опция само.
Окачването на колоната ми към казана влиза в цената. Сетил съм се и съм разработил просто окачване. Само със завиване. На принципа на кафеварката. Даже и ползвам елементи от кафеварки. От благородна стомана отново. 
kolona2013_dolu1.jpg
И така, за базовата цена от 370 лв. се получава ректификационна колона и ръководство за работа с нея, но с опростен страничен хладник. В базовата цена влиза и цифров термометър. В колоната монтирам термодвойка. (Тя е и най щекотливия ми елемент, защото термодвойката единствено не се монтира със заваряване. Защото има активен елемент и от горелката просто ще изгори). Термометърът, както се вижда на снимките можете да си поставите на удобно за наблюдение място.
Опции:
Колона от благородна стомана, но с твърдо монтиран аналогов термометър Плюс Манометър - +10 лв. Т.е. 380лв.
Колона от благородна стомана, но със страничен хладник с проходна тръба от мед - +10 лв. Т.е. 380лв. 
medna_gore_new.jpg
Колона от мед, с твърдо монтиран аналогов термометър Плюс Манометър - +70 лв. Т.е. 440лв.
Колона от благородна стомана, но вместо термометър, комплектована с терморегулатор за автоматично управление на електрически нагревател - +70 лв. Т.е. 440лв. В тази цена не влизат електрическите нагреватели. Аз ако трябва да автоматизирам например 100-литров казан слагам два нагревателя от по 2КВт. Единият нагревател е постоянно включен, а терморегулатора управлява само втория нагревател от 2 кВт.  
kapak_s okacvane_2013.jpg
Цената на един нагревател 2кВт е от порядъка на 18 лв. Т.е. плюс 50 лв. с монтажа и свързването. Т.е. колона с терморегулатор и два нагревателя е плюс 120 лв. към базовата цена
Разработил съм и моя си система за автоматично управление и на газова горелка. 
gazova.jpg
Тогава терморегулатора управлява система от кран и електрически клапан за газ. Цената и в този случай е както при нагряване с ел. ток.
Посочените цени са за колони, предназначени за от 80 до към 130-литрови казани. За по-малки или по-големи казани си трябват някои преоразмерявания затова конкретни цени не мога да дам предварително.
Накрая да обясня и защо моите колони нямат стъклени капаци за наблюдение. Питат ме: 'ама там на снимките на луксозните колони има едни кръгли отвори за гледане'. А аз питам: а знаете ли какво да гледате? И като гледате какво да видите и как да реагирате?
dimrot_prozorce.jpg
Повечето, естествено че не знаят и всъщност за нищо не ползват отворите за наблюдение.
Затова сега обяснявам: Има смисъл от прозрачен отвор за наблюдение само ако има тарелки. И има смисъл да гледате само ако знаете какво става в и за какво служат тарелките. И само ако можете да регулирате нещо след като видите нещо.  Аз в ръководствата за работа с колоните ми, които давам на всеки поръчал ми описвам какво е флегма и как се регулира при мен т.нар. флегмачисло. 
Но за маниаци и аз съм разработил и колона и с отвор за 'гледане'. На последните снимки съм показал и такава опция. Мисля, че по-запознатите и сами ще се досетят какво да се гледа 

 

От склад

10l_bilki.jpgМалък бърз автономен 9-литров дестилатор с разширени възможности и удобства на цена от 150 лв.

Още за малкия ХВК бизнес

transportna_lenta6.jpg

 Какво е ХВК? Ами старо съкращение за хранително вкусовите ни едно време комбинати. А сега аз предлагам най-новата си иновация за дребния и семеен бизнес от хранително-вкусовия бранш. Повече инф.>>>

Не само хладник

new__hlad_4_trabi.jpg
Защо моите хладници вършат работа? Защото освен че охлаждат те могат и да филтрират и да овкусяват и да екстахират донякъде дори. Как? Четете целя ми текст >>>

Още услуги от мен

30-литров съд от 'Лидъл'

 

30l_cial.jpg
 

 

Как го доработвам до автоматичен дестилатор? >>>   

Още иновации от мен

tend_bark_fur_otdolu.jpg

и ферментатор и бъркалка и сушилня и паров дестилатор и варене даже на зеленчуци на пара ...още>>>  

Как да мерим:


meri_2017.jpg
Ето един полезен за казанджиите уред моя разработка... Още >>>
В този ми проект съм публикувал и времева диаграма на процеса на дестилация на алкохол. ... Още >>>

Време е и за комбоУреди

3in1_3.jpg

 

 

kofa_van.jpg

   кликни всяка снимка за статия    

Малко политика?

jj_saveti.gif

200 и 300 литрови системи

Как от един 160-литров казан и един алпака леген (30-литров) правя 190 литров съд и как от два 160-литрови правя един 300?

200_2017_obshto.jpg      200_minispirt.jpg

 

Още малко визуална информация от мен

slide_2013_1.jpg