И за билки

instalaciata.jpg

 

малка технологична линия още >>>  

Какво предлагам?

     

И варка и преварка наведнъж

50l_bilki_2019_obshto_otgore.jpg

 

Най-многофункционалната, най-новата, най-енергоспестяващата и все НАЙ-системата ми засега. Подробности от тук

На Ваш казан

th-24164734502-356x1000.jpgКогато имате хубав меден казан, поръчайте от мен само колона за него. ПОВЕЧЕ>>>   

При избор на система

2_kol_2017.jpg   Преди да поръчвате система за добив на етерични масла от етерични култури и билки, Ви препоръчвам да прочетете тези мои бележки: ...натисни за продължение >>>

30-40 литрови професионални

30l_dest_cyal.jpgПоради голямото им

търсене ги разработих

на база иноксови

качествени

ресторантски тенджери

с капсуловано дъно...  

Виж целия текст>>>

Най-новото от мен!

50_bilki_2015Last.jpg

За малкия и домашен бизнес: МОДУЛНА! рафинерия за добив на етерични масла от билки, рози и т.н.. Продължава >>>

Система за обогатяване и фракциониране

Мини спирт завод, както го наричат руснаците. 

650l.jpg

Малките домашни

10l_bilki.jpg За едно семейство, syst_zaredena.jpgза само лечение или козме тични цели или просто за здраво словни, чисти и собствени напитки. Към цялата статия >>>

Какво е Писториус?

000212.jpgТарелка или леща на Писториус

Има място и днес. Вижте сами >>>    

Само аксесоари

pistorius_me2.jpgДобавки, които все може да потрябват. Написал съм кога и за какво даже. А може и по ваша заявка, разбира се ... продължава>>>
Биокамини и биоетанол Печат

kamina_otstrani1.jpg

След като вече имам в производствената си листа мини спирт завод за производство на биоетанол, реших да 'затворя' цикъла, като предложа и средство за утилизацията на този биоетанол. 
Средството за утилизация се нарича биокамина.
У нас от няколко години се продават биокамини за биоетанол. Обикновено се набляга на дизайна. Защо? Ами защото горивото на такива камини не изисква комин или специални вентилационни решения. Това предполага, че може да бъде поставяна такава камина вече не според планировката на сградата, а само според хрумванията на домакинята за вътрешна архитектура. То не са биокамини по Фен-Шуй, то не са всякакви други изчанчени дизайнерски решения.
А всъщност най-важното нещо на биокамина за биоетанол е горелката и.
И точно тук изящните иначе решения за fireplace куцат. Защото най-често 'горелката' им е прост съд от неръждавейка, в който да се сипва биоетанол. А това вече е 'елементарно Уотсън'. Защо? Ами защото всъщност гори не спирта. Горят парите му. А за да докараш един нормално студен спирт в една нормално студена желязна кутийка до 78 градуса си трябва предварително доста нагряване. Ето затова е важна горелката. 
Производители обикновено мълчат за този факт. Но аз съм длъжен да ви информирам, че никоя биокамина не лумва с хубав пламък веднага. Има си решения за предварително подгряване, но тях ги има само в мноого скъпите модели. 
kamina_gori_tamno.jpg
 А моята горелка се разгаря за по-малко от минута, чрез моето технологично решение. 
 Също от горелката зависи и красотата на пламъка. Зависи и коефициента на топлоотдаване. Абе важна е горелката. Иначе всеки, който има инструменти ще ти отреже един-два листа неръждавейка. 
 Затова, пак да повторя: преди да купувате биокамина питайте и искайте да и видите горелката. Ако е просто съдче с полуподвижно капаче - това е евтино решение и ще ви нервира доста преди да го разпалите.
Сега малко за процеса, ефективността и консумативите.
Биокамината гори биоетанол. Качествения биоетанол не е просто и само 'ракия' с 95-96 алкохолни градуса.  Например се слагат добавки, които правят пламъка по-видим. Понеже чистият спирт гори, но пламъкът му едва се вижда. Но това пък го прави подходящ за оцветители. И аз мога да ви предложа решение даже за камина която гори в зелен пламък.
И нещо много важно за мераклиите от 'направи си сам'. Биоетанолът в никакъв случай не е и метанол! Т.е. не си мислете, че, аха ей сега ще ползвам 'първака' (метиловия спирт). Първакът даже като гори отделя пак вредни за човека съставки!
Да, за да се получи биоетанол се извършва ферментация на суровините, а полученият биоетанол се отделя чрез ректификация. А остатъчната вода се извлича от алкохола и се получава биоетанол с чистота 95%. Но това е етилов спирт, пак да повторя. Само етиловия спирт при горене отделя само вода и въглероден двуокис. При това изгарянето на 1 л. биоетанол отделя въглероден двуокис, равен на количеството отделящо се при изгарянето на 2 средни по големина свещи. (А ако искате да утилизирате и отделения при горенето въгледвуокис - сложете около камината (на ненагрявано все пак разстояние) една две саксии с домашни цветя. Хем и те ще хукнат буйно да растат, лапайки въгледвуокиса и хем и ще ви е красиво и без дизайнери.
При етиловия спирт, за да стане биоетанол основно се мисли за бавното му горене.
Обикновено един литър биоетанол дава до максимум 5 кВт енергия за час. Но това е максимум. Обикновено цифрата е 2 кВт. Биокамината лапа според горелката си. Моята например при тестовете гореше с една стограмка 45 минути. При това и затопля забележимо около себе си.
Но!
Не мислете за биокамините като за заместители на печките, традиционните камини или парното!
Биокамината я мислете повече като подпомагащ отоплението елемент. Например за кратко докато се разгори и стопли основния отоплител. 
А най-вече мислете за биокамината като за елемент, създаващ неповторим уют и релакс. 
Не само заради живия пламък. Спиртът си е спирт. Т.е. разтворител. Т.е. можете да разтворите в него мааалко! етерични масла. Или просто преди да го налеете за горене да накиснете в него билка (после да прецедите, ей!). И получавате не само чудесно равновесие от горящия пламък. Но и релакс и здраве от ароматерапията. 
И така, ако желаете евтина и ефективна биокамина - поръчайте ми.  Може и по ваш дизайн. Стига да не е нещо много чак изчанчено. Аз само за да се види ефекта и за мои си тестове направих пет модела. За окачване на стена, за поставяне на маса (т.нар. desktop fireplaces), тип олимписки огън и тип кула и една мини горелка с цел комбинация между ароматерапия и топлина.
kamina_otpred_otvor_dolu.jpg
Цена на модела ми за окачване на стена е 150 лева. 
kamina_otstrani.jpg
Моделът ми е с вътрешна прелка за камъчета за декорация, с ключалка против детски намеси, с отварящ се и горен капак и по-малък отварящ се с цел още по-добра вентилация долен капак. И със задна двойна стена с цел топлинна изолация от тапетите, ако я окачвате както мен вместо картина. Например показаната на снимките моя разработка е с размери 38х30х15 см. Лека е. Аз съм я окачил за снимките на стената, като просто ползвах пирона, на който виси една картина. И пак повтарям: гори 100 милилитра за 45 минути от готов, белгийски биоетанол. Продава се у нас за 8.50 литъра. 
mini_kamina2.jpg
Настолната ми мини камина струва 50 лева. Както се вижда тя е типов модел. В смисъл горелка между две вертикални стъкла. (E, и аз съм сложил камъчета за дизайн). Но въпреки че я наричам мини камина - вижте какъв пламък дава. Преди време, в другия си проект (за здраве и билки) бях обявил че съм направил мой си модел съд за ароматерапия. Вместо керамичните съдчета, аз направих модел изцяло от метал. Пак за обикновена чаена свещ. Защо от метал? Ами защото няма счупване. Пък и хромираните телчета пасват на всякаква маса. И наредена с вкуснотии и само с някаква ваза наоколо. 
mini_kamina_tamno.jpgkragla_gorelka_big.jpgДо сега не съм продал много от съдчетата си. Но пък разработих мини горелка, която може да се поставя в съда където до сега се поставяше аромамаслото или хидрозола ми. Само съдчето за ароматерапия там го бях обявил на цена 9.50 лв. Сега, заедно с горелката вече цената му става 30 лв. Но пък получавате две в едно. Ако искате сложете отдолу чаена свещ и сипета флорална вода или аромамасло и ще получите ароматизация. 
kragla_gorelka_otgore.jpg tower_kamina5.jpg
Ако искате не нагрявайте отдолу със свещ, а в празния съд оставете минигорелката, след като предварително сте я напълнили с биоетанол. Ето снимки как гори и тази биокаминка. Биокамината ми тип олимпийски огън е със същия тип горелка както и тази, която поставям в съдчето за ароматерапия. Просто реших, че е красиво да се повдигне пламъка малко по-високо. Ето какво се получи на снимката вляво. А ако искате лятно време навън да имате пак жив пламък, но той да е защитен от вятъра Ви предлагам биокаминката тип кула. 
tower_kamina2.jpg
Освен ефектния  и защитен огън тази каминка може да се ползва и за варене на кафето. Просто слагате джезвето или кафеварката върху плота и ... и имате и спиртен котлон. Как изглежда колонката се вижда на приложената снимка вдясно. Накрая все пак да покажа как изглежда само една моя горелка. 
gorelkata.jpg
Защото аз вече написах, че моите горелки не са като тези на 'елитните' биокамини. Моите имат и напълнители и конструктивни отвори за пламъка, както си трябва за една горелка. Затова и моите горелки са икономични преди всичко и се разгоряват по-бързо. На снимката в ляво се вижда една моя кръгла горелка. Според поръчаната ми биокамина имам разработка и на горелка тип широка и тясна кутийка. Накрая да покажа възможно най-простата системка '3 в едно' за маса. Тя е три в едно, защото ако запалите чаена свещ отдолу, а в горелката сипете от моя си хидрозол - ще получите приспособление за ароматерапия. Ако не поставяте свещ отдолу, а само запалите горелката с биоетанол ще получите т.нар. 'desktop fireplace'.  
3in1.jpg
А ако обърнете обратно стойката и горелката е долу  на крачетата обърнати нагоре можете да поставите тиган и да си приготвите нещо директно пред дамата и на масата. (Например фламбе). 
Накрая, за тези, които вече са си закупили биокамини и са недоволни от това колко биоетанол харчат, предлагам и само горелка, която пасва на повечето стандартни биокамини. 
prof_gorelka_napalnitel.jpg
Просто изваждате вашата и слагате моята 'кутия'. Какви са технологичните разлики се вижда от приложената вляво снимка. Вижда се, че първо има напълнител. Да, това са стружки от неръждаема ламарина. Те увеличават греещата повърхност и осигуряват само спиртни пари към отвора. Но се вижда, че при мен кутията е от инокс, но вътре - стените, затварящи отвора са от алуминий. И са клиновидно разположени. Така хем бързо се разгаря горелката, хем отворът, през който би се изпарявал (собено в началото) спирта без да изгаря е много малък. 
prof_gorelka_gotova.jpg
Накрая мисля че се вижда и медното рамо с пъпка на края, което като го понагреете със запалката в началото, бързо разгрява спирта до спиртни пари. Сиреч разгаря горелката без загуби. Затова моята горелка на пробните ми изпитания с 200 гр. биоетанол горя един час. 
prof_gorelka_gori1.jpg
Как изглежда готовата ми горелка съм показал на снимката вдясно. Вижда се подвижния капак за гасене или регулиране и пъпката от мед на медното рамо за първоначално разпалване. А как гори се вижда на снимката вляво. Обърнете внимание, че горелката ми е малко по-дълбока, но по-тясна от продаваните 'чинии'. Пак с цел ограничаване на загубите. И второ, е тип съд в съд. Т.е. основния съд е поставен във втори - външен съд с цел топлинна изолация и безопасност. Защото, ако ползвате камината навън през пролетта или есента вместо градински отоплител, познайте колко време ще и трябва да се разгори и колко недоизгорели пари биоетанол ще изпратите в атмосферата. 
laptop2.jpg
Ако желаете само да си подмените горелката - звъннете и ми кажете точните си размери на досегашната. А ако сте си харесали някакъв ваш дизайн - пак звъннете и ще монтираме горелка и за него. Аз ето за какъв оригинален дизайн се сетих с моята горелка. Просто я монтирах в стар, изгорял лаптоп. Между другото, дисплея на лаптопа си работи. Което пък дава възможност за далеч по-оригинални хрумвания.
univer_gorelka_tok1.jpg
И накрая искам да споделя пак една моя иновация. След като четох и пробвах няколко вида горелки, стигнах до извода, че най-доброто решение е  да има възможност горелката да се дозарежда. Защото на практика всички биокамини предлагат най-тъпото решение. Сипваш някакво количество спирт и нищо не можеш да направиш докато то не изгори. Е, можеш да го угасиш принудително, спирайки му въздуха с регулатора, но нали се досещате какво става с остатъка при една гореща горелка. Познахте - издишвате си го остатъка. Защото той просто се изпарява от горещата повърхност.
gori1.jpg
Затова си трябва резервоар. При това огнеопасно отделен от горелката, защото спиртът пламва и по тръба. И понеже другият проблем при спиртните горелки е бързото им подгряване с цел вкарване в режим не на тъпо изпаряване в атмосферата, а на ефективно горене - аз реших и двата проблема твърде ефективно и просто.
Взех една модерна електрическа ютия. Развалих я. И там, където се подава водата за парата при гладене, аз подавам спирта от резервоара. През специален месингов кран за газови инсталации. Така се роди вече УНИВЕРСАЛНАТА ми горелка. Универсална е! Наистина! Чрез електричество в началото подгрявате плочата на ютията за 10-15 секунди. С това имате готова, ефективно нагрята горелка. Пускате през кранчето спирта, палите и готово. На снимката се вижда как гори и как можете през кранчето да си правите пламъка по-малък или по-голям. Амо искате - имате си само електрически котлон. Ако искате имате качествена регулируема, дозареждаща се по време на горене горелка. 
gori2.jpg
Хубавото на електрическото подгряване е, че горелката става универсална и по отношение и на горивото. Т.е. тя може да го ри и бензин и нафта. Само за нафтата и трябва по-голямо подгряване, а за бензина не и трябва изобщо подгряване. ВНИМАНИЕ! С бензин или нафта САМО НА ОТКРИТО!!! И при спазване на сериозни противопожарни правила за работа със запалими уреди и смеси! 
Ако желаете, и такава горелка мога да скрия зад подходящ дизайн. За да не се вижда резервоара и крана, но да са на достъпно за дозареждане и регулиране място.
biokamina_new_2013.jpg
  
За фирмите с луксозни офиси разработих биокамина тип 'вечен огън'. Тя е от един цял лист ламарина и позволява гъвкави решения. Аз в момента съм и монтирал медна гравюра. Но вместо нея може да се постави логото на фирмата например. Или да стане като паметен знак с постоянно горящ огън. Обърнете внимание, че горелката пак е професионална и с регулатор на пламъка и с гасящ капак. А не както повечето прескъпи биокамини само с една кутийка за наливане и палене на спирта. 
Тъй като повечето 'биокамини' западен тип са просто мангал, обграден с предпазно стъкло, но предлаган на висока цена, аз реших да предложа и такъв тип биокамина. Но с професионална горелка.  Eто какво се получи: 
bio_kamna_new2.jpg

 

Както се вижда горелката отново не е просто тъпа чаша от неръждавейка. А Горелка! Ето как изглежда биокамината ми и в профил. Ако ми я поръчате - бих я изработил само за 120 лв.

bio_kamna_new1.jpg

 

 

Най-новият ми СуперРеактор

4v1_2019_obshto1.jpgСпоред мен, засега и в света няма такова универсално решение за домашна употреба . С новото ми творение от Вас остават идеите. Експериментирайте! Инструментът ми Ви дава всякакви възможности.

Още за малкия ХВК бизнес

transportna_lenta6.jpg

 Какво е ХВК? Ами старо съкращение за хранително вкусовите ни едно време комбинати. А сега аз предлагам най-новата си иновация за дребния и семеен бизнес от хранително-вкусовия бранш. Повече инф.>>>

Още услуги от мен

30-литров съд от 'Лидъл' 

Нови технологични решения

МикроРефлукс

 

2col_2020_1.jpg Изваряване и под налягане и микро-колонка от тук >>>

А какво дава 2колонното решение Вижте от тук >>> 

последни мои идеи

35l_2020_staklo_inox3.jpg 35-литров дестилатор, флор. съд, измерител и др. Подробно >>>

Време е и за комбоУреди

3in1_3.jpg

 

 

kofa_van.jpg

   кликни всяка снимка за статия    

Пак иновация!

za_led.jpg

Как да елиминираме студената вода? Ами с лед!

 За пръв път хладник за лед! Четете от тук >>>

 А за парогенератор с непрекъснато (истински) действие. Повече от тук >>>

За душата и живота

Вижте и проектът ми за над 60-годишните , за релакса на село, за душата, храната и т.н.

200 и 300 литрови системи

Как от един 160-литров казан и един алпака леген (30-литров) правя 190 литров съд и как от два 160-литрови правя един 300?

200_2017_obshto.jpg      200_minispirt.jpg

 

Все системи правени от мен

Колона с термометър
Колона с термометър


10 литров
10 литров


Друг 190 литров
Друг 190 литров


50 литрова за билки
50 литрова за билки


190 литров
190 литров


60 литров дестилатор
60 литров дестилатор


Само казана
Само казана


100 литрови
100 литрови


100-литров
100-литров