Какво предлагам?

     

При избор на система

2_kol_2017.jpg   Преди да поръчвате система за добив на етерични масла от етерични култури и билки, Ви препоръчвам да прочетете тези мои бележки: ...натисни за продължение >>>

30-40 литрови професионални

30l_dest_cyal.jpgПоради голямото им

търсене ги разработих

на база иноксови

качествени

ресторантски тенджери

с капсуловано дъно...  

Виж целия текст>>>

Най-новото от мен!

50_bilki_2015Last.jpg

За малкия и домашен бизнес: МОДУЛНА! рафинерия за добив на етерични масла от билки, рози и т.н.. Продължава >>>

Парогенератор

За целите на дестилацията на билки трябва парогенератор. Защото са малко билките, които се поддават само на водно-парова дестилация.
Парогенератор трябва и за качествената подготовка на джибрите. Особено ако са на база зърнени култури.
Парогенератор трябва и за бързо измиване, обезмирисяване и дезинфекция на системите за дестилация. Продължава >>>

За да е питието Ви супер!

Предлагам и хидрозоли от различни билки. С тях, вместо с обикновена дестилирана вода, ако разреждате ракията си, можете да получите чудесна Ваша си напитка. Например ако ползвате хидрозол от липов цвят. Или хидрозол от зелен орех. Е, с хидрозол от мента всеки знае, че става ментовка. Но я опитайте с дестилат от джинджифил? Повече за хидрозолите ми (флорални води) на специализирания за тази цел сайт за здраве и здравословен начин на живот .

Малките домашни

10l_bilki.jpg За едно семейство, syst_zaredena.jpgза само лечение или козме тични цели или просто за здраво словни, чисти и собствени напитки. Към цялата статия >>>
По-добрата иновация пак от мен Печат
Сърфирайки из Мрежата за интересни идеи попаднах на интересна идея от Южна Африка. Сара (вижда се от снимките е не само красива, но явно и умна жена. Мислейки как да пести енергия, Природа и пари, тя е обновила една стара българска идея. Защо стара българска? Ами аз помня като малък как на село се правеше кисело мляко или как се подготвяше хляб за печене. И тестото и съда с киселото мляко просто се загъваха с дебели обработени  агнешки кожи, но с вълната на тях. Така се запазваше естествената топлина. 
decor-wonderbag-1_0.jpg
Е, Сара сама се е сетила най-вероятно и е ушила т.нар. Уондърбаг (чудна чанта). То на Запад вече всичко е чудо. И Сара явно мисли за западния тип жени. 
Какво е нейната чудна чанта? Ами калъфка с пълнеж от някаква термоизолация. Калъфка за тенджера. И каква е идеята? Ами слагате тенджерата на котлона или там огъня. Нагрявате я известно време, докато се приготви до някаква степен яденето. После махате тенджерата от котлона и я слагате в чудната чанта на Сара. Така температурата се запазва. И вие реализирате този момент в готварството, който по всички готварски книги наричат 'оставяте яденето да къкри'.
img-how-wonderbag-works.jpg
 
Според Сара така вие печелите време. Да, съгласен. Икономисвате енергия. Да, съгласен. Останалото за редукцията на въглеродния двуокис и Природата не го броя, защото както и вие да се грижите за българската Природа, благодарение на дървената мафия на Доган - все ще изсекат България и все ще останем без вода. 
tendzera1m.jpg
Аз в последно време забелязвам, че ми нараства търсенето на моите системи за домашна дестилация на база тенджера под налягане. Просто много дами искат вече сами да си дестилират билки. Или вманиачени за здравето си хора искат да пият само дестилирана вода. Да! Аз не съм търгаш и един такъв българин все пак го разубедих да не пие само дестилирана вода. Е, той не си купи от мен моя система, но аз съм доволен, че истината ми е по-скъпа. 
Та, като видях идеята на Сара, реших, че си струва тук да поработи и едновремешния истински български инженер. 
Как подобрих идеята?
Ами първо не е добре да си играете с обикновени тенджери. Я ще изплискате, докато пъхате тенджерата с яденето в чантата, я някое дете, играейки ще я обърне, и ще стане мазало. 
По-доброто решение е тенджера под налягане. Защо? Ами затваря се добре. Вдига по-голяма температура поради по-голямото налягане. Значи се акумулира още повече енергия за процеса. Т.е. икономията на енергия нараства. Намалява се още повече и времето на приготвяне на ястието. 
Такааа... до тук първо подобрение на идеята на Сара. Не работим с каква да е тенджера, а само с тенджера под налягане. Но това не е чак толкова сложно за досещане. 
Сега ето вече моята иновация:
Не си играем да шием торби с двойни стени и термоизолация между тях. Аз купих неопренови водолазни гащи. Неопренът е върхът в термоизолацията. Пере се. (Внимание! пере се в автоматични перални машини но на 40 градуса!).  Еластичен е много. За да го предпазя от високата температура на тенджерата използвах силиконово фолио за печене на кекс и сладки. Силиконът под неопрена изолира температурно. А неопренът + силикона пазят температурата по-добре от всякакви торби. И най-важното! Не си играете да вадите и слагате тенджери в торби. Просто използвате вече 'облечената' от мен тенджера. Ако случайно някога я олеете с ядене (готви се все пак в нея) - неопренът се сваля лесно. 
utiya_sama_otdolu.jpg
Нататък? Ами след като взех да мисля как като ще се прави нещо - то да бъде докарано до изцяло полезен за човека край, аз започнах да търся решение на нагряването. Повечето котлони, даже и на най-съвременните печки все още не могат да регулират до почти само топличка плоча. И нямат финото включване и изключване за автоматично поддържане на температурата и на ниски градуси. Е, има и такива котлони. Но просто са много по-скъпи от тия - нашите, ежедневните. Оставете богаташки като банева на БСП. Те нито мислят за енергийна ефективност, нито даже готвят. Те унищожават ли да унищожават наши заводи за скраб. Та те имат в кухните си такива котлони, но за чий ли са им? Аз сега говоря за обикновения, обран от ДС българин. Него го стяга примката около врата, която от ЧЕЗ, ЕВН, ЕОН и разните техеми и брунати на ДС му надяват на врата. Пък и обикновеният Българин е много по-мислещ и за Природата си от баневите на БСП. 
utiya_sama_otgore.jpg
 
И така: кое е по-евтиното решение? Ами ютиите, благодарение на братята китайци поевтиняха много. И могат да регулират температурата на плочата плавно и на много ниски градуси, за да не залепнат фините дамски нощнички. Затова аз взех една модерна ютия. И и оставих само системата за регулиране, заедно с термоизолацията на плочата. Това е също важен елемент. Плочите на съвременните ютии хем са плоски, хем откъм страната на дръжката на ютията са си изолирани температурно от издържливи на нагряване пластмаси. На снимката се вижда каква красота се крие в една съвременна ютия. Така въпросът с фин, но същевременно мощен нагревател беше решен от мен. Можете бързо да вдигнете температурата в тенджерата благодарение на 2-киловатовия нагревател в плочата. Няма да имате загуба на енергия, защото ютията е проектирана да е гладка (ще прилепне на дъното) и да отдава топлина само към плочата. 
tendzera_s_utiya_s_kapak.jpg
После можете да свалите температурата на плочата само колкото наистина яденето да доуври. 
Ето така се получи моята енергоспестяваща система за готвене и нагряване (и дестилацията е енергоемък процес и трае часове). И там е важно като започне кипенето, рязко да свалите нагряването (особено ако дестилирате алкохол). 
Накрая, как реших въпросът в термоизолацията и на капака на тенджерата? 
Ами с обикновена силиконова форма за печене на кекс. Пак да повторя този силикон издържа на до към 200 градуса без проблем. И е добър термоизолатор. И вече е евтин. 
Така се получи окончателния изглед на 'Чудната чанта на инженер Йорданов'. 
tendzera_s_utiya_s_silikon1.jpg
Гарантирано спестява повече от 30% енергия. 
Гарантирано изискава по-малко труд и умения, отколкото да работиш с чантата на Сара.
А чантата на Сара (само чантата и) струва почти 80 лева! Без доставката до България!
А моята цена на нова тенджера под налягане с обем 10 литра + неопреновите и и силиконови гащички + нагревателя с регулатора и плюс капака от силикон, т.е. както я виждате цялата система на снимката струва 95 лева!
 

От склад

10l_bilki.jpgМалък бърз автономен 9-литров дестилатор с разширени възможности и удобства на цена от 150 лв.

Още за малкия ХВК бизнес

transportna_lenta6.jpg

 Какво е ХВК? Ами старо съкращение за хранително вкусовите ни едно време комбинати. А сега аз предлагам най-новата си иновация за дребния и семеен бизнес от хранително-вкусовия бранш. Повече инф.>>>

Не само хладник

new__hlad_4_trabi.jpg
Защо моите хладници вършат работа? Защото освен че охлаждат те могат и да филтрират и да овкусяват и да екстахират донякъде дори. Как? Четете целя ми текст >>>

Още услуги от мен

30-литров съд от 'Лидъл'

 

30l_cial.jpg
 

 

Как го доработвам до автоматичен дестилатор? >>>   

Още иновации от мен

tend_bark_fur_otdolu.jpg

и ферментатор и бъркалка и сушилня и паров дестилатор и варене даже на зеленчуци на пара ...още>>>  

Как да мерим:


meri_2017.jpg
Ето един полезен за казанджиите уред моя разработка... Още >>>
В този ми проект съм публикувал и времева диаграма на процеса на дестилация на алкохол. ... Още >>>

Време е и за комбоУреди

3in1_3.jpg

 

 

kofa_van.jpg

   кликни всяка снимка за статия    

Малко политика?

jj_saveti.gif

200 и 300 литрови системи

Как от един 160-литров казан и един алпака леген (30-литров) правя 190 литров съд и как от два 160-литрови правя един 300?

200_2017_obshto.jpg      200_minispirt.jpg

 

Още малко визуална информация от мен

slide_2013_1.jpg