И за билки

instalaciata.jpg

 

малка технологична линия още >>>  

Какво предлагам?

     

И варка и преварка наведнъж

50l_bilki_2019_obshto_otgore.jpg

 

Най-многофункционалната, най-новата, най-енергоспестяващата и все НАЙ-системата ми засега. Подробности от тук

На Ваш казан

th-24164734502-356x1000.jpgКогато имате хубав меден казан, поръчайте от мен само колона за него. ПОВЕЧЕ>>>   

При избор на система

2_kol_2017.jpg   Преди да поръчвате система за добив на етерични масла от етерични култури и билки, Ви препоръчвам да прочетете тези мои бележки: ...натисни за продължение >>>

Малки и професионални

60l_dest_2022.jpgПоради голямото им

търсене ги разработих

на база иноксови

качествени

ресторантски тенджери

с капсуловано дъно...  Продължава тук>>>

а за още по-малки - вижте и тази ми статия>>>

Най-новото от мен!

50_bilki_2015Last.jpg

За малкия и домашен бизнес: МОДУЛНА! рафинерия за добив на етерични масла от билки, рози и т.н.. Продължава >>>

2 колонки вместо една.

30l_2col_2024.jpgВече си стана цяла линия. 30-литрови казанчета с две колони. Немска идея. Към цялата статия >>>

Автоматика и при дестилацията

meri2023.jpgАвтоматично следене и реакция на промяната на алкохолния градус по време на варката с помощта на оптрон и подходящ водач на спиртомера, прекалибриран за целта. Към текста >>>

Какво е Писториус?

000212.jpgТарелка или леща на Писториус

Има място и днес. Вижте сами >>>    

Само аксесоари

pistorius_me2.jpgДобавки, които все може да потрябват. Написал съм кога и за какво даже. А може и по ваша заявка, разбира се ... продължава>>>
Елемент на Пелтие и за дестилация Печат
Освен чисто въздушното охлаждане има и друг начин за охлаждане без течаща вода. И то доста високотехнологичен. С използването на т.нар. елемент на Пелтие. Вече даже малки хладилничета се правят на база елемент на Пелтие. С елемент на Пелтие са и повечето диспенсъри за вода в офисите. 
peltie.jpg
Елементът на Пелтие е полупроводникова плочка, на която ако се подаде напрежение, от едната страна на елемента се повишава температурата, а от другата страна се охлажда. Обикновено с елемент на Пелтие се успява да се свали температурата с 15 градуса спрямо околната. 
Най-накрая успях да намеря елементи на Пелтие на сравнително добра цена и със сравнително голяма мощност. 
Възникна въпросът как технологично да се използва пелтието най-удачно.
След търсения се спрях на електрическите кани за гореща вода. Но с корпус от неръждавейка! Такива кани са с добре залепен на дъното електрически нагревател. А цялата система е на база заварена плочка от алуминий към дъното от неръждавейка. Което е идеално за нашия случай. И така, след като се разглоби каната, с ъглошлайф се маха нагревателя. И се изглажда алуминиевата плочка на дъното, за да прилепне добре пелтието.
kana1.jpg
Възниква въпросът как в малкия обем на каната да увелича охлаждащата повърхност. Тъй като установих, че повечето ми клиенти на малки дестилатори си ги купуват за да добиват дестилирана вода а не алкохол, аз реших, че хладникът задължително следва да е и той от неръждавейка. (Имайте предвид, че и за дестилация на билки не е добре медна серпентина, защото се намирисва и после трудно се измива).
razgloben_hladnik_peltie2.jpg
След проучване на пазара, намерих технологично работещо решение за хладник за случая. От кафеварка се взема цедката и. И така, от две кафеварки се получава хладник, както съм показал на снимката. Финият филтър на цедката служи и за естествен филтър и за увеличаване на охлаждащата площ. А и фуниевидния тип на цедката дава още охлаждаща плош в малък. Обем. На практика съм реализирал хладник на Алин, но с увеличена от филтрите площ. Единият край на хладника излиза отгоре през капака на каната.
 Вторият край на хладника (изходът) се прокарва през дъното. На мястото на тръбичката, която иначе реализира автоматичното изключване на каната при кипване на водата (когато каната не е разглобена за нашите цели, разбира се). 
gotov_hladnik_peltie.jpg
Вторият отвор през дръжката съм го запушил с гумена тапа от шишенца за медицински цели. През такава тапа при желание на клиента бих прокарал термометъра за контрол на процеса.
Връзката между високотемпературния силиконов за медицински цели маркуч, по който парите от тенджерата под налягане постъпват в охладителя и хладникът, реализиран от цедките е също гъвкава. За да може лесно да се разкача и скача. Как изглежда готовият за монтаж в каната хладник на Алин се вижда от снимката вдясно.
След като се монтира хладника се затваря обратно дръжката на каната и се монтира и капакът и, но само тази му част, през която да  влиза маркучът от високотемпературен силикон за парите. 
peltie_sled_remonta.jpg
Залепва се с термопаста пелтието към дъното. След това на горещата страна на пелтието се монтира подходящ радиатор за да разсейва топлината. Така студената му страна ще е винаги по-студена. Както се вижда от снимката съм намерил подходящ радиатор от компютърна система, който си има легло все едно проектирано за влагане на елемент на Пелтие. На радиатора монтирам и вентилаторче от охлаждаща система за персонален компютър. Но не мощните за процесорите, а от тези за видеокартите. Така се реализира основното предимство на тази ми дестилационна система пред онази със серпентината и мощните охладители за централен процесор - тази система е  не само без течаща вода. Тя е и на практика и безшумна.
Ами това е системата.
В каната се сипва студена вода. Включва се пелтието. 
peltie_sled_remonta_otgore.jpg
Включва се и котлона със съда с билките или джибрите, които ще дестилираме. Или се нагрява с газ или дърва. Свързва се високотемпературния силиконов маркуч от изхода на тенджерата под налягане (куба) към входа на хладника в каната. (тръбичката от неръждавейка в дръжката на каната). Докато кипне съдържимото в съда за нагряване (кубът в случая при мен е тенджера под налягане), пелтието вече е успяло още да охлади водата в каната. Т.е. натрупан е вече капацитет от студена вода, която надежно да издържи процеса и да кондензира всичко без загуби. Критерий е да не излизат пари отдолу от края на серпентината. А само дестилат. На практика шоуто е голямо. Защото след два часа работа се вижда как водата в горната част на каната е вече гореща, а в долната студена. 
  
Ако е лято и температурите са високи и все пак пелтието не успее, следете температурата на водата в каната. Ако стане топличка, или пуснете в нея няколко бучки лед, и/или сложете лед и на радиатора на пелтието. Иначе за останалите сезони системата ще работи надеждно. Сега е зима и при мен си работи страхотно в кухнята. 
Цената на такава мобилна и напълно независима от водопроводи система от мен е 240лв. Системата включва преработената по моята си оригинална технология кана от неръждавейка (2л. обем), Тенджера под налягане 9 литра и накрайник за включване към 12 волта от запалката на автомобил. (Консумация на пелтието 50 вата). 
peltie_plus_gotovo.jpg
Тази система не е за постоянен добив на дестилат. (Не е например подходяща за зъболекари, които ползват много дестилирана вода). Защото след два-три часа постоянно навлизане на горещи пари в хладника, малкият обем си казва думата и системата се загрява и започва да работи неефективно (особено ако се ползва за билки и алкохол). Затова съм разработил и по-скъп вариант. При който освен охлаждане от елемента на пелтие отдолу на дръжката монтирам и вентилатор от процесор на лаптоп в горната и част, който вентилатор да охлажда вече въздушно парите преди постъпването им в каната.   Такава система изглежда както е показано на последната снимка. Но тук и консумацията на ток е по-голяма, затова и е необходим и адаптер за повече ток. А те са и доста по-скъпи. Затова и цената на такава система е вече 270 лв. 
 
 

Най-новият ми СуперРеактор

4v1_2019_obshto1.jpgСпоред мен, засега и в света няма такова универсално решение за домашна употреба . С новото ми творение от Вас остават идеите. Експериментирайте! Инструментът ми Ви дава всякакви възможности.

Още за малкия ХВК бизнес

transportna_lenta6.jpg

 Какво е ХВК? Ами старо съкращение за хранително вкусовите ни едно време комбинати. А сега аз предлагам най-новата си иновация за дребния и семеен бизнес от хранително-вкусовия бранш. Повече инф.>>>

Още услуги от мен

30-литров съд от 'Лидъл' 

Нови технологични решения

МикроРефлукс

 

2col_2020_1.jpg Изваряване и под налягане и микро-колонка от тук >>>

А какво дава 2колонното решение Вижте от тук >>> 

последни мои идеи

35l_2020_staklo_inox3.jpg 35-литров дестилатор, флор. съд, измерител и др. Подробно >>>

И пак оригинално

kana1.jpgВече и малките са като големите - с възможности >>>

Време е и за комбоУреди

3in1_3.jpg

 

 

kofa_van.jpg

   кликни всяка снимка за статия    

Пак иновация!

za_led.jpg

Как да елиминираме студената вода? Ами с лед!

 За пръв път хладник за лед! Четете от тук >>>

 А за парогенератор с непрекъснато (истински) действие. Повече от тук >>>

За душата и живота

Вижте и проектът ми за над 60-годишните , за релакс на село, за душата, храната и т.н. Опитвам се да поддържам и страницата си в Гугъл А ако искате реално и сериозно да обсъдим проблем, да потърсим решение - това ми е мястото за дискусии. Имам и видеоканал в Rumble Там напр. можете да видите как работят мои парогенератори с непрекъснато действие

Налични на склад към април 2022г.

ot_sklad1.gif

За повече информация от тук  или от тук

Все системи правени от мен

Колона с термометър
Колона с термометър


Друг 190 литров
Друг 190 литров


100-литров
100-литров


100 литрови
100 литрови


60 литров дестилатор
60 литров дестилатор


50 литрова за билки
50 литрова за билки


Само казана
Само казана


10 литров
10 литров


190 литров
190 литров