Какво предлагам?

     

При избор на система

2_kol_2017.jpg   Преди да поръчвате система за добив на етерични масла от етерични култури и билки, Ви препоръчвам да прочетете тези мои бележки: ...натисни за продължение >>>

30-40 литрови професионални

30l_dest_cyal.jpgПоради голямото им

търсене ги разработих

на база иноксови

качествени

ресторантски тенджери

с капсуловано дъно...  

Виж целия текст>>>

Най-новото от мен!

50_bilki_2015Last.jpg

За малкия и домашен бизнес: МОДУЛНА! рафинерия за добив на етерични масла от билки, рози и т.н.. Продължава >>>

Парогенератор

За целите на дестилацията на билки трябва парогенератор. Защото са малко билките, които се поддават само на водно-парова дестилация.
Парогенератор трябва и за качествената подготовка на джибрите. Особено ако са на база зърнени култури.
Парогенератор трябва и за бързо измиване, обезмирисяване и дезинфекция на системите за дестилация. Продължава >>>

За да е питието Ви супер!

Предлагам и хидрозоли от различни билки. С тях, вместо с обикновена дестилирана вода, ако разреждате ракията си, можете да получите чудесна Ваша си напитка. Например ако ползвате хидрозол от липов цвят. Или хидрозол от зелен орех. Е, с хидрозол от мента всеки знае, че става ментовка. Но я опитайте с дестилат от джинджифил? Повече за хидрозолите ми (флорални води) на специализирания за тази цел сайт за здраве и здравословен начин на живот .

Малките домашни

10l_bilki.jpg За едно семейство, syst_zaredena.jpgза само лечение или козме тични цели или просто за здраво словни, чисти и собствени напитки. Към цялата статия >>>
Елемент на Пелтие и за дестилация Печат
Освен чисто въздушното охлаждане има и друг начин за охлаждане без течаща вода. И то доста високотехнологичен. С използването на т.нар. елемент на Пелтие. Вече даже малки хладилничета се правят на база елемент на Пелтие. С елемент на Пелтие са и повечето диспенсъри за вода в офисите. 
peltie.jpg
Елементът на Пелтие е полупроводникова плочка, на която ако се подаде напрежение, от едната страна на елемента се повишава температурата, а от другата страна се охлажда. Обикновено с елемент на Пелтие се успява да се свали температурата с 15 градуса спрямо околната. 
Най-накрая успях да намеря елементи на Пелтие на сравнително добра цена и със сравнително голяма мощност. 
Възникна въпросът как технологично да се използва пелтието най-удачно.
След търсения се спрях на електрическите кани за гореща вода. Но с корпус от неръждавейка! Такива кани са с добре залепен на дъното електрически нагревател. А цялата система е на база заварена плочка от алуминий към дъното от неръждавейка. Което е идеално за нашия случай. И така, след като се разглоби каната, с ъглошлайф се маха нагревателя. И се изглажда алуминиевата плочка на дъното, за да прилепне добре пелтието.
kana1.jpg
Възниква въпросът как в малкия обем на каната да увелича охлаждащата повърхност. Тъй като установих, че повечето ми клиенти на малки дестилатори си ги купуват за да добиват дестилирана вода а не алкохол, аз реших, че хладникът задължително следва да е и той от неръждавейка. (Имайте предвид, че и за дестилация на билки не е добре медна серпентина, защото се намирисва и после трудно се измива).
razgloben_hladnik_peltie2.jpg
След проучване на пазара, намерих технологично работещо решение за хладник за случая. От кафеварка се взема цедката и. И така, от две кафеварки се получава хладник, както съм показал на снимката. Финият филтър на цедката служи и за естествен филтър и за увеличаване на охлаждащата площ. А и фуниевидния тип на цедката дава още охлаждаща плош в малък. Обем. На практика съм реализирал хладник на Алин, но с увеличена от филтрите площ. Единият край на хладника излиза отгоре през капака на каната.
 Вторият край на хладника (изходът) се прокарва през дъното. На мястото на тръбичката, която иначе реализира автоматичното изключване на каната при кипване на водата (когато каната не е разглобена за нашите цели, разбира се). 
gotov_hladnik_peltie.jpg
Вторият отвор през дръжката съм го запушил с гумена тапа от шишенца за медицински цели. През такава тапа при желание на клиента бих прокарал термометъра за контрол на процеса.
Връзката между високотемпературния силиконов за медицински цели маркуч, по който парите от тенджерата под налягане постъпват в охладителя и хладникът, реализиран от цедките е също гъвкава. За да може лесно да се разкача и скача. Как изглежда готовият за монтаж в каната хладник на Алин се вижда от снимката вдясно.
След като се монтира хладника се затваря обратно дръжката на каната и се монтира и капакът и, но само тази му част, през която да  влиза маркучът от високотемпературен силикон за парите. 
peltie_sled_remonta.jpg
Залепва се с термопаста пелтието към дъното. След това на горещата страна на пелтието се монтира подходящ радиатор за да разсейва топлината. Така студената му страна ще е винаги по-студена. Както се вижда от снимката съм намерил подходящ радиатор от компютърна система, който си има легло все едно проектирано за влагане на елемент на Пелтие. На радиатора монтирам и вентилаторче от охлаждаща система за персонален компютър. Но не мощните за процесорите, а от тези за видеокартите. Така се реализира основното предимство на тази ми дестилационна система пред онази със серпентината и мощните охладители за централен процесор - тази система е  не само без течаща вода. Тя е и на практика и безшумна.
Ами това е системата.
В каната се сипва студена вода. Включва се пелтието. 
peltie_sled_remonta_otgore.jpg
Включва се и котлона със съда с билките или джибрите, които ще дестилираме. Или се нагрява с газ или дърва. Свързва се високотемпературния силиконов маркуч от изхода на тенджерата под налягане (куба) към входа на хладника в каната. (тръбичката от неръждавейка в дръжката на каната). Докато кипне съдържимото в съда за нагряване (кубът в случая при мен е тенджера под налягане), пелтието вече е успяло още да охлади водата в каната. Т.е. натрупан е вече капацитет от студена вода, която надежно да издържи процеса и да кондензира всичко без загуби. Критерий е да не излизат пари отдолу от края на серпентината. А само дестилат. На практика шоуто е голямо. Защото след два часа работа се вижда как водата в горната част на каната е вече гореща, а в долната студена. 
  
Ако е лято и температурите са високи и все пак пелтието не успее, следете температурата на водата в каната. Ако стане топличка, или пуснете в нея няколко бучки лед, и/или сложете лед и на радиатора на пелтието. Иначе за останалите сезони системата ще работи надеждно. Сега е зима и при мен си работи страхотно в кухнята. 
Цената на такава мобилна и напълно независима от водопроводи система от мен е 240лв. Системата включва преработената по моята си оригинална технология кана от неръждавейка (2л. обем), Тенджера под налягане 9 литра и накрайник за включване към 12 волта от запалката на автомобил. (Консумация на пелтието 50 вата). 
peltie_plus_gotovo.jpg
Тази система не е за постоянен добив на дестилат. (Не е например подходяща за зъболекари, които ползват много дестилирана вода). Защото след два-три часа постоянно навлизане на горещи пари в хладника, малкият обем си казва думата и системата се загрява и започва да работи неефективно (особено ако се ползва за билки и алкохол). Затова съм разработил и по-скъп вариант. При който освен охлаждане от елемента на пелтие отдолу на дръжката монтирам и вентилатор от процесор на лаптоп в горната и част, който вентилатор да охлажда вече въздушно парите преди постъпването им в каната.   Такава система изглежда както е показано на последната снимка. Но тук и консумацията на ток е по-голяма, затова и е необходим и адаптер за повече ток. А те са и доста по-скъпи. Затова и цената на такава система е вече 270 лв. 
 
 

От склад

10l_bilki.jpgМалък бърз автономен 9-литров дестилатор с разширени възможности и удобства на цена от 150 лв.

Още за малкия ХВК бизнес

transportna_lenta6.jpg

 Какво е ХВК? Ами старо съкращение за хранително вкусовите ни едно време комбинати. А сега аз предлагам най-новата си иновация за дребния и семеен бизнес от хранително-вкусовия бранш. Повече инф.>>>

Не само хладник

new__hlad_4_trabi.jpg
Защо моите хладници вършат работа? Защото освен че охлаждат те могат и да филтрират и да овкусяват и да екстахират донякъде дори. Как? Четете целя ми текст >>>

Още услуги от мен

30-литров съд от 'Лидъл'

 

30l_cial.jpg
 

 

Как го доработвам до автоматичен дестилатор? >>>   

Още иновации от мен

tend_bark_fur_otdolu.jpg

и ферментатор и бъркалка и сушилня и паров дестилатор и варене даже на зеленчуци на пара ...още>>>  

Как да мерим:


meri_2017.jpg
Ето един полезен за казанджиите уред моя разработка... Още >>>
В този ми проект съм публикувал и времева диаграма на процеса на дестилация на алкохол. ... Още >>>

Време е и за комбоУреди

3in1_3.jpg

 

 

kofa_van.jpg

   кликни всяка снимка за статия    

Малко политика?

jj_saveti.gif

200 и 300 литрови системи

Как от един 160-литров казан и един алпака леген (30-литров) правя 190 литров съд и как от два 160-литрови правя един 300?

200_2017_obshto.jpg      200_minispirt.jpg

 

Още малко визуална информация от мен

slide_2013_1.jpg