И за билки

instalaciata.jpg

 

малка технологична линия още >>>  

Какво предлагам?

     

И варка и преварка наведнъж

50l_bilki_2019_obshto_otgore.jpg

 

Най-многофункционалната, най-новата, най-енергоспестяващата и все НАЙ-системата ми засега. Подробности от тук

На Ваш казан

th-24164734502-356x1000.jpgКогато имате хубав меден казан, поръчайте от мен само колона за него. ПОВЕЧЕ>>>   

При избор на система

2_kol_2017.jpg   Преди да поръчвате система за добив на етерични масла от етерични култури и билки, Ви препоръчвам да прочетете тези мои бележки: ...натисни за продължение >>>

Малки и професионални

60l_dest_2022.jpgПоради голямото им

търсене ги разработих

на база иноксови

качествени

ресторантски тенджери

с капсуловано дъно...  Продължава тук>>>

а за още по-малки - вижте и тази ми статия>>>

Най-новото от мен!

50_bilki_2015Last.jpg

За малкия и домашен бизнес: МОДУЛНА! рафинерия за добив на етерични масла от билки, рози и т.н.. Продължава >>>

2 колонки вместо една.

30l_2col_2024.jpgВече си стана цяла линия. 30-литрови казанчета с две колони. Немска идея. Към цялата статия >>>

Автоматика и при дестилацията

meri2023.jpgАвтоматично следене и реакция на промяната на алкохолния градус по време на варката с помощта на оптрон и подходящ водач на спиртомера, прекалибриран за целта. Към текста >>>

Какво е Писториус?

000212.jpgТарелка или леща на Писториус

Има място и днес. Вижте сами >>>    

Само аксесоари

pistorius_me2.jpgДобавки, които все може да потрябват. Написал съм кога и за какво даже. А може и по ваша заявка, разбира се ... продължава>>>
Ново! Мой въздушен хладник без течаща през него вода! Печат
Забелязвам, че има търсене и на малки кухненски дестилатори, но, както се изрази наскоро един питащ през сайта ми 'без никакви подключвания към разни системи'. 
Както знаете, аз предлагам и готови електрически дестилатори без течаща вода през тях за охлаждане. Те са на база американските 'Уотървайс'. 
waterwise1.jpg
Вижда се от картинките, че всъщност това е един малък съд (4-литров) от благородна стомана, на който в капака е монтирана серпентината за охлаждане на излизащите от съда при нагряване пари. Аз внесох, естествено, тайвански такива дестилатори. Този, който си оставих за мен започнах да пробвам. За добив на дестилирана вода става. По малко, но дава. Но за нищо друго не става. Особено лятото. Защото при 40 градуса на сянка, както и да въртиш околния въздух, всъщност няма как да получиш по-ниска от околната температура. Е, есента, пролетта и особено зимата и навън можеш да дестилираш и алкохол. 
Замислих се как да го подобря.
Аз съм си инженер но и компютърен специалист. 
Веднага махнах неговия си вентилатор и му бухнах един Залман от процесор на персонален компютър. Заработи веднага поне на 30% по-добре. Пък и има подходящ Залман, на който ребрата влизат все едно са правени за Уотървайс. 
waterwise2.jpg
До тук добре. Но съдът малък. 
Започнах да мисля как да си направя мой си дестилатор с въздушно охлаждане (независим от нищо, освен от огън. Е и едно 12-волтово вентилаторче, което всяко акумулаторче ще захрани).
На практика търсех подходящи компютърни системи за охлаждане.
Защото там производителите имат все по-страшни проблеми с охлаждането на двуядрени, а вече и четириядрените процесори. И добрите инженери по топлотехника точно там раждат направо вече гениални решения. 
Най-накрая открих!
Погледнете каква красавица! Първо това е турбина! А не просто ребра на радиатор с вентилатор отгоре му. Както пишат руснаците в един сайт за това чудо:
glacialtech-turbine4500-5sm.jpg
 "Одним своим видом Turbine Pro внушает страх всей своей турбической силы". Т.е. само с вида си внушавала страх от турбинната си сила. Нататък в руския сайт така представят турбината: "Это чем-то похоже на автоклав, чем-то на стиральную машину, но на самом деле это грамотно просчитанный радиатор, составленный из двух частей, произведённых по методу выдавливания. Как видно, радиатор имеет большую плотность рёбер разной длины, каждое из которых имеет форму конуса. Посередине, в "мёртвой точке" вентиляторов остаётся пространство для воздушного потока". Т.е. това прилича повече на автоклав, отколкото на перална машина, но на практика е грамотно изчислен радиатор. Радиаторът има голяма плътност от ребра с различна но конична повърхнина. В средата, в 'мъртвата точка' е пространството за въздушния поток издухван от вентилатора.
Както виждате идеално решение и за целите на дестилацията.
Защо? Ами защото изхвърля топлия въздух централно. Сиреч лесно се затваря в практична за пазара кутия. Второ, и то е най-важното, позволява лесно нанаждане на колкото си искаш мощен хладник. Докато обикновените охладители за процесори не позволяват.
И така, какво направих аз? Ами купих две турбини. Оказа се, че през две турбини спокойно се прекарва 120 см. 8-милиметрова медна тръба като серпентина. На това отгоре турбините имат като че ли за мен правени 'технологични отвори'. През които не само прекарах медната си тръба, през която вървят парите за конденз, но и се получиха удачни спойки. Направо се запоява моята си медна тръба с техните си медни тръбички, минаващи през турбините. Което си е разкош за к.п.д. на хладника ми. 
vazdushen4.jpg
След прекарване на медната тръба като серпентина се получи система, както е показана на снимката. После, след запояванията, взех домакинско алуминиево фолио и добре доомотах всичко. Между другото и това е благодарение на този вид турбина. Другите охлаждащи системи за компютърни процесори и това не предлагат като възможност. 
Накрая се получи ето този разкошен и мощен въздушен хладник. С размери:
1. Метър и двадесет дължина на медната тръба, през която става конденза! При 8мм вътрешен диаметър. Предостатъчно!
2. 13х13х11 само сантиметра габарити. 
3. Е, тежичко е малко. Самата турбина тежи фабрично 800гр. А аз ползвам две - сиреч кило и 600гр. само от турбините. И още 400гр. сигурно е медната тръба - значи към 2 кг. общо. 
vazdushen5.jpg
Това си 'изобретение' аз мога да продавам по поръчка за 160 лв. Ако желаете готова система, сиреч и тенджерата под налягане (9л.) за изваряване и свръзките с високотемпературен силиконов маркуч за медицински цели - обща цена 240лв. 
tend_otgore.jpg
С цел по-пазарен вид и по-удобно разнасяне насам-натам - мога да затворя хладника във втора тенджера под налягане без капак и с пробити от мен отвори за вентилация. Така на Цена 240лв. ще имате добре изглеждаща система. Всъщност получавате две лъскави тенджери, свързани с чист бял силиконов маркуч. За любителите на дизайна и изкуството около себе си само като идея казвам, че мога да затворя хладника и в напр. дървено буренце или в глинена 'амфора'. На снимката съм показал как за себе си съм монтирал въздушния хладник във втора тенджера под налягане без капак. Вместо капака ни трябва мрежа. За да пази все пак. Но и да пуска свободно въздушния поток. Така изтикващият нагоре през турбините въздуха вентилатор всъщност и ще засмуква отгоре покрай стените на тенджерата студен въздух. Т.е. ще охлажда и външните стени на въздушния хладник. По този начин тенджерата не само механично затваря. Но и създава допълнителен противоток за по-ефективно охлаждане.  
tend_krai.jpg
Така направения от мен дестилатор е вече сериозен, но пък и явно излиза пак скъпичко на българския джоб. Затова реших да предложа и междинен модел по цена. Пак без течаща през хладника вода, но по-евтино решение. Сетих се за т.нар. акумулатори на студ. Това са едни пластмасови съдчета, които са напълнени с нещо. Слагат се за известно време във фризера и после се ползват за хладилните чанти. 
hlad_hlad_cial.jpg
Е, аз реших да ги използвам за моя си хладник. Вижте от снимките какво се получи. Както се вижда, оня мой хладник от системата за 95лв. вече не се включва към водопровод а е обвит от множество съдчета-акумулатори на студ. 
hlad_hlad2.jpg
За по-разбираемо съм дал и снимка и на разтворен хладник. Вече стана ли ясно? Слагате системката от акумулатори на студ във фризера за час-два преди да дестилирате и...това е. После завивате хладника ми с нея както се вижда че е завит. Вътре в термоса също е добре да напълните студена вода. Гарантирам, че този хладник върши страхотна работа за добив на дестилирана вода. И то на цена само 140лв. 
vazd_2014_obshto_m.jpg
Нооо, нека да е ясно, че върши работа, но за малки количества и то само за дестилирана вода. За алкохол - забравете. Ще трябва даимате поне три-четири такива и да ги сменяте, когато се стоплят.
А пък и ония - огромните турбини първо скъпи и второ трудно се намират.
Затова имам и трети вариант на хладник с въздушно охлаждане - на база три по-стандартни охлаждащи блока от процесори на компютри. Даже за красота съм ги монтирал и в специална стойка, както се вижда на снимката. И отново само за 160 лв. 
  
 
 
 

Най-новият ми СуперРеактор

4v1_2019_obshto1.jpgСпоред мен, засега и в света няма такова универсално решение за домашна употреба . С новото ми творение от Вас остават идеите. Експериментирайте! Инструментът ми Ви дава всякакви възможности.

Още за малкия ХВК бизнес

transportna_lenta6.jpg

 Какво е ХВК? Ами старо съкращение за хранително вкусовите ни едно време комбинати. А сега аз предлагам най-новата си иновация за дребния и семеен бизнес от хранително-вкусовия бранш. Повече инф.>>>

Още услуги от мен

30-литров съд от 'Лидъл' 

Нови технологични решения

МикроРефлукс

 

2col_2020_1.jpg Изваряване и под налягане и микро-колонка от тук >>>

А какво дава 2колонното решение Вижте от тук >>> 

последни мои идеи

35l_2020_staklo_inox3.jpg 35-литров дестилатор, флор. съд, измерител и др. Подробно >>>

И пак оригинално

kana1.jpgВече и малките са като големите - с възможности >>>

Време е и за комбоУреди

3in1_3.jpg

 

 

kofa_van.jpg

   кликни всяка снимка за статия    

Пак иновация!

za_led.jpg

Как да елиминираме студената вода? Ами с лед!

 За пръв път хладник за лед! Четете от тук >>>

 А за парогенератор с непрекъснато (истински) действие. Повече от тук >>>

За душата и живота

Вижте и проектът ми за над 60-годишните , за релакс на село, за душата, храната и т.н. Опитвам се да поддържам и страницата си в Гугъл А ако искате реално и сериозно да обсъдим проблем, да потърсим решение - това ми е мястото за дискусии. Имам и видеоканал в Rumble Там напр. можете да видите как работят мои парогенератори с непрекъснато действие

Налични на склад към април 2022г.

ot_sklad1.gif

За повече информация от тук  или от тук

Все системи правени от мен

Колона с термометър
Колона с термометър


Друг 190 литров
Друг 190 литров


50 литрова за билки
50 литрова за билки


10 литров
10 литров


190 литров
190 литров


100-литров
100-литров


100 литрови
100 литрови


60 литров дестилатор
60 литров дестилатор


Само казана
Само казана