Какво предлагам?

     

При избор на система

2_kol_2017.jpg   Преди да поръчвате система за добив на етерични масла от етерични култури и билки, Ви препоръчвам да прочетете тези мои бележки: ...натисни за продължение >>>

30-40 литрови професионални

30l_dest_cyal.jpgПоради голямото им

търсене ги разработих

на база иноксови

качествени

ресторантски тенджери

с капсуловано дъно...  

Виж целия текст>>>

Най-новото от мен!

50_bilki_2015Last.jpg

За малкия и домашен бизнес: МОДУЛНА! рафинерия за добив на етерични масла от билки, рози и т.н.. Продължава >>>

Парогенератор

За целите на дестилацията на билки трябва парогенератор. Защото са малко билките, които се поддават само на водно-парова дестилация.
Парогенератор трябва и за качествената подготовка на джибрите. Особено ако са на база зърнени култури.
Парогенератор трябва и за бързо измиване, обезмирисяване и дезинфекция на системите за дестилация. Продължава >>>

За да е питието Ви супер!

Предлагам и хидрозоли от различни билки. С тях, вместо с обикновена дестилирана вода, ако разреждате ракията си, можете да получите чудесна Ваша си напитка. Например ако ползвате хидрозол от липов цвят. Или хидрозол от зелен орех. Е, с хидрозол от мента всеки знае, че става ментовка. Но я опитайте с дестилат от джинджифил? Повече за хидрозолите ми (флорални води) на специализирания за тази цел сайт за здраве и здравословен начин на живот .

Малките домашни

10l_bilki.jpg За едно семейство, syst_zaredena.jpgза само лечение или козме тични цели или просто за здраво словни, чисти и собствени напитки. Към цялата статия >>>
Ново! Мой въздушен хладник без течаща през него вода! Печат
Забелязвам, че има търсене и на малки кухненски дестилатори, но, както се изрази наскоро един питащ през сайта ми 'без никакви подключвания към разни системи'. 
Както знаете, аз предлагам и готови електрически дестилатори без течаща вода през тях за охлаждане. Те са на база американските 'Уотървайс'. 
waterwise1.jpg
Вижда се от картинките, че всъщност това е един малък съд (4-литров) от благородна стомана, на който в капака е монтирана серпентината за охлаждане на излизащите от съда при нагряване пари. Аз внесох, естествено, тайвански такива дестилатори. Този, който си оставих за мен започнах да пробвам. За добив на дестилирана вода става. По малко, но дава. Но за нищо друго не става. Особено лятото. Защото при 40 градуса на сянка, както и да въртиш околния въздух, всъщност няма как да получиш по-ниска от околната температура. Е, есента, пролетта и особено зимата и навън можеш да дестилираш и алкохол. 
Замислих се как да го подобря.
Аз съм си инженер но и компютърен специалист. 
Веднага махнах неговия си вентилатор и му бухнах един Залман от процесор на персонален компютър. Заработи веднага поне на 30% по-добре. Пък и има подходящ Залман, на който ребрата влизат все едно са правени за Уотървайс. 
waterwise2.jpg
До тук добре. Но съдът малък. 
Започнах да мисля как да си направя мой си дестилатор с въздушно охлаждане (независим от нищо, освен от огън. Е и едно 12-волтово вентилаторче, което всяко акумулаторче ще захрани).
На практика търсех подходящи компютърни системи за охлаждане.
Защото там производителите имат все по-страшни проблеми с охлаждането на двуядрени, а вече и четириядрените процесори. И добрите инженери по топлотехника точно там раждат направо вече гениални решения. 
Най-накрая открих!
Погледнете каква красавица! Първо това е турбина! А не просто ребра на радиатор с вентилатор отгоре му. Както пишат руснаците в един сайт за това чудо:
glacialtech-turbine4500-5sm.jpg
 "Одним своим видом Turbine Pro внушает страх всей своей турбической силы". Т.е. само с вида си внушавала страх от турбинната си сила. Нататък в руския сайт така представят турбината: "Это чем-то похоже на автоклав, чем-то на стиральную машину, но на самом деле это грамотно просчитанный радиатор, составленный из двух частей, произведённых по методу выдавливания. Как видно, радиатор имеет большую плотность рёбер разной длины, каждое из которых имеет форму конуса. Посередине, в "мёртвой точке" вентиляторов остаётся пространство для воздушного потока". Т.е. това прилича повече на автоклав, отколкото на перална машина, но на практика е грамотно изчислен радиатор. Радиаторът има голяма плътност от ребра с различна но конична повърхнина. В средата, в 'мъртвата точка' е пространството за въздушния поток издухван от вентилатора.
Както виждате идеално решение и за целите на дестилацията.
Защо? Ами защото изхвърля топлия въздух централно. Сиреч лесно се затваря в практична за пазара кутия. Второ, и то е най-важното, позволява лесно нанаждане на колкото си искаш мощен хладник. Докато обикновените охладители за процесори не позволяват.
И така, какво направих аз? Ами купих две турбини. Оказа се, че през две турбини спокойно се прекарва 120 см. 8-милиметрова медна тръба като серпентина. На това отгоре турбините имат като че ли за мен правени 'технологични отвори'. През които не само прекарах медната си тръба, през която вървят парите за конденз, но и се получиха удачни спойки. Направо се запоява моята си медна тръба с техните си медни тръбички, минаващи през турбините. Което си е разкош за к.п.д. на хладника ми. 
vazdushen4.jpg
След прекарване на медната тръба като серпентина се получи система, както е показана на снимката. После, след запояванията, взех домакинско алуминиево фолио и добре доомотах всичко. Между другото и това е благодарение на този вид турбина. Другите охлаждащи системи за компютърни процесори и това не предлагат като възможност. 
Накрая се получи ето този разкошен и мощен въздушен хладник. С размери:
1. Метър и двадесет дължина на медната тръба, през която става конденза! При 8мм вътрешен диаметър. Предостатъчно!
2. 13х13х11 само сантиметра габарити. 
3. Е, тежичко е малко. Самата турбина тежи фабрично 800гр. А аз ползвам две - сиреч кило и 600гр. само от турбините. И още 400гр. сигурно е медната тръба - значи към 2 кг. общо. 
vazdushen5.jpg
Това си 'изобретение' аз мога да продавам по поръчка за 160 лв. Ако желаете готова система, сиреч и тенджерата под налягане (9л.) за изваряване и свръзките с високотемпературен силиконов маркуч за медицински цели - обща цена 240лв. 
tend_otgore.jpg
С цел по-пазарен вид и по-удобно разнасяне насам-натам - мога да затворя хладника във втора тенджера под налягане без капак и с пробити от мен отвори за вентилация. Така на Цена 240лв. ще имате добре изглеждаща система. Всъщност получавате две лъскави тенджери, свързани с чист бял силиконов маркуч. За любителите на дизайна и изкуството около себе си само като идея казвам, че мога да затворя хладника и в напр. дървено буренце или в глинена 'амфора'. На снимката съм показал как за себе си съм монтирал въздушния хладник във втора тенджера под налягане без капак. Вместо капака ни трябва мрежа. За да пази все пак. Но и да пуска свободно въздушния поток. Така изтикващият нагоре през турбините въздуха вентилатор всъщност и ще засмуква отгоре покрай стените на тенджерата студен въздух. Т.е. ще охлажда и външните стени на въздушния хладник. По този начин тенджерата не само механично затваря. Но и създава допълнителен противоток за по-ефективно охлаждане.  
tend_krai.jpg
Така направения от мен дестилатор е вече сериозен, но пък и явно излиза пак скъпичко на българския джоб. Затова реших да предложа и междинен модел по цена. Пак без течаща през хладника вода, но по-евтино решение. Сетих се за т.нар. акумулатори на студ. Това са едни пластмасови съдчета, които са напълнени с нещо. Слагат се за известно време във фризера и после се ползват за хладилните чанти. 
hlad_hlad_cial.jpg
Е, аз реших да ги използвам за моя си хладник. Вижте от снимките какво се получи. Както се вижда, оня мой хладник от системата за 95лв. вече не се включва към водопровод а е обвит от множество съдчета-акумулатори на студ. 
hlad_hlad2.jpg
За по-разбираемо съм дал и снимка и на разтворен хладник. Вече стана ли ясно? Слагате системката от акумулатори на студ във фризера за час-два преди да дестилирате и...това е. После завивате хладника ми с нея както се вижда че е завит. Вътре в термоса също е добре да напълните студена вода. Гарантирам, че този хладник върши страхотна работа за добив на дестилирана вода. И то на цена само 140лв. 
vazd_2014_obshto_m.jpg
Нооо, нека да е ясно, че върши работа, но за малки количества и то само за дестилирана вода. За алкохол - забравете. Ще трябва даимате поне три-четири такива и да ги сменяте, когато се стоплят.
А пък и ония - огромните турбини първо скъпи и второ трудно се намират.
Затова имам и трети вариант на хладник с въздушно охлаждане - на база три по-стандартни охлаждащи блока от процесори на компютри. Даже за красота съм ги монтирал и в специална стойка, както се вижда на снимката. И отново само за 160 лв. 
  
 
 
 

От склад

10l_bilki.jpgМалък бърз автономен 9-литров дестилатор с разширени възможности и удобства на цена от 150 лв.

Още за малкия ХВК бизнес

transportna_lenta6.jpg

 Какво е ХВК? Ами старо съкращение за хранително вкусовите ни едно време комбинати. А сега аз предлагам най-новата си иновация за дребния и семеен бизнес от хранително-вкусовия бранш. Повече инф.>>>

Не само хладник

new__hlad_4_trabi.jpg
Защо моите хладници вършат работа? Защото освен че охлаждат те могат и да филтрират и да овкусяват и да екстахират донякъде дори. Как? Четете целя ми текст >>>

Още услуги от мен

30-литров съд от 'Лидъл'

 

30l_cial.jpg
 

 

Как го доработвам до автоматичен дестилатор? >>>   

Още иновации от мен

tend_bark_fur_otdolu.jpg

и ферментатор и бъркалка и сушилня и паров дестилатор и варене даже на зеленчуци на пара ...още>>>  

Как да мерим:


meri_2017.jpg
Ето един полезен за казанджиите уред моя разработка... Още >>>
В този ми проект съм публикувал и времева диаграма на процеса на дестилация на алкохол. ... Още >>>

Време е и за комбоУреди

3in1_3.jpg

 

 

kofa_van.jpg

   кликни всяка снимка за статия    

Малко политика?

jj_saveti.gif

200 и 300 литрови системи

Как от един 160-литров казан и един алпака леген (30-литров) правя 190 литров съд и как от два 160-литрови правя един 300?

200_2017_obshto.jpg      200_minispirt.jpg

 

Още малко визуална информация от мен

slide_2013_1.jpg