Какво предлагам?

     

При избор на система

2_kol_2017.jpg   Преди да поръчвате система за добив на етерични масла от етерични култури и билки, Ви препоръчвам да прочетете тези мои бележки: ...натисни за продължение >>>

30-40 литрови професионални

30l_dest_cyal.jpgПоради голямото им

търсене ги разработих

на база иноксови

качествени

ресторантски тенджери

с капсуловано дъно...  

Виж целия текст>>>

Най-новото от мен!

50_bilki_2015Last.jpg

За малкия и домашен бизнес: МОДУЛНА! рафинерия за добив на етерични масла от билки, рози и т.н.. Продължава >>>

Парогенератор

За целите на дестилацията на билки трябва парогенератор. Защото са малко билките, които се поддават само на водно-парова дестилация.
Парогенератор трябва и за качествената подготовка на джибрите. Особено ако са на база зърнени култури.
Парогенератор трябва и за бързо измиване, обезмирисяване и дезинфекция на системите за дестилация. Продължава >>>

За да е питието Ви супер!

Предлагам и хидрозоли от различни билки. С тях, вместо с обикновена дестилирана вода, ако разреждате ракията си, можете да получите чудесна Ваша си напитка. Например ако ползвате хидрозол от липов цвят. Или хидрозол от зелен орех. Е, с хидрозол от мента всеки знае, че става ментовка. Но я опитайте с дестилат от джинджифил? Повече за хидрозолите ми (флорални води) на специализирания за тази цел сайт за здраве и здравословен начин на живот .

Малките домашни

10l_bilki.jpg За едно семейство, syst_zaredena.jpgза само лечение или козме тични цели или просто за здраво словни, чисти и собствени напитки. Към цялата статия >>>
Съветите на "чичо Данчо" Печат

Най-важния елемент на един казан е системата му за конденз. Затова, серпентината не трябва да е много тясна (или пък дълга и широка), защото налягането в казана се повишава и дестилата излиза на тласъци и с боклуците из охладителната система. Не трябва и да е прекалено широка, защото ще има загуба на алкохол. Разбира се зависи и от силата на огъня, но от нея зависи по скоро времето за изваряване.

В този сайт има времева диаграма на процеса на дестилация на алкохол. Тя е от немската книга Schnaps brennen als Hobby. Малко коментари по диаграмата: когато започне изваряването и температурата на джибрите достигне 62-64 градуса започва да тече метанол (т.е. първите капки), след което при достигане на 74-76 градуса,  започва да тече спиртът, който всъщност трябва да събираме. След 95-96 градуса започва да тече чиста вода, която започва да разрежда спирта и така да сваля градуса му. Ако един казан е снабден с термометър, който измерва например до 110 градуса, то тогава изваряването става по-професионално. Затова и съм внесъл от САЩ специални термометри за казани. И още нещо важно: разреждането в последната фаза не бива да продължава под 60 градуса, защото ракията ще получи страничнен привкус (например от некачествените  джибри). Градуса е по-добре да се мери не с гребане от общия съд, защото може да се изпусне ракията. Измерва се последното изтекло количество. Като започне да тече потока (слабият или просто безградусов дестилат огъня може да се усили малко за ускоряване на процеса. 

 

Защо казват, че казана трябва да е от мед? Ами няма особена причина. В древността медта е била скъпо удоволствие и системите за дестилация са били керамични. Днес неръвдавейката е по-евтина и замества ефективно медта. Единствената научна причина казана да е от мед може да бъде каталитичната способност на медта да неутрализира производните на синилната киселина, присъстващи в костилките на плодовете. Затова, ако са от мед,  казанът и куполът не се калайдисват, а само вътрешната повърхност на лулата и серпентината. При казани, произведени от други материали, в лулата се монтира допълнителен меден катализатор, направен доста голямо количество от фина медна вълна, който да компенсира липсата на каталитичната повърхност.  Точно такава фина медна мрежичка внесох от САЩ и мога да предложа на заинтересованите.

И така: За да е професионален казана Ви, всичките му части преди лулата би трябвало да са медни, а лулата и кондензатора - от неръждавейка. Използването на неръждавейката се препоръчва, за да се премахне риска от замърсяване на дестилата с меден ацетат.

 


 

 
< ПредишенРуски рецепти за водка от картофи и зърно   Общи сведенияСледващ >

От склад

10l_bilki.jpgМалък бърз автономен 9-литров дестилатор с разширени възможности и удобства на цена от 150 лв.

Още за малкия ХВК бизнес

transportna_lenta6.jpg

 Какво е ХВК? Ами старо съкращение за хранително вкусовите ни едно време комбинати. А сега аз предлагам най-новата си иновация за дребния и семеен бизнес от хранително-вкусовия бранш. Повече инф.>>>

Не само хладник

new__hlad_4_trabi.jpg
Защо моите хладници вършат работа? Защото освен че охлаждат те могат и да филтрират и да овкусяват и да екстахират донякъде дори. Как? Четете целя ми текст >>>

Още услуги от мен

30-литров съд от 'Лидъл'

 

30l_cial.jpg
 

 

Как го доработвам до автоматичен дестилатор? >>>   

Още иновации от мен

tend_bark_fur_otdolu.jpg

и ферментатор и бъркалка и сушилня и паров дестилатор и варене даже на зеленчуци на пара ...още>>>  

Как да мерим:


meri_2017.jpg
Ето един полезен за казанджиите уред моя разработка... Още >>>
В този ми проект съм публикувал и времева диаграма на процеса на дестилация на алкохол. ... Още >>>

Време е и за комбоУреди

3in1_3.jpg

 

 

kofa_van.jpg

   кликни всяка снимка за статия    

Малко политика?

jj_saveti.gif

200 и 300 литрови системи

Как от един 160-литров казан и един алпака леген (30-литров) правя 190 литров съд и как от два 160-литрови правя един 300?

200_2017_obshto.jpg      200_minispirt.jpg

 

Още малко визуална информация от мен

slide_2013_1.jpg