Какво предлагам?

     

При избор на система

2_kol_2017.jpg   Преди да поръчвате система за добив на етерични масла от етерични култури и билки, Ви препоръчвам да прочетете тези мои бележки: ...натисни за продължение >>>

30-40 литрови професионални

30l_dest_cyal.jpgПоради голямото им

търсене ги разработих

на база иноксови

качествени

ресторантски тенджери

с капсуловано дъно...  

Виж целия текст>>>

Най-новото от мен!

50_bilki_2015Last.jpg

За малкия и домашен бизнес: МОДУЛНА! рафинерия за добив на етерични масла от билки, рози и т.н.. Продължава >>>

Парогенератор

За целите на дестилацията на билки трябва парогенератор. Защото са малко билките, които се поддават само на водно-парова дестилация.
Парогенератор трябва и за качествената подготовка на джибрите. Особено ако са на база зърнени култури.
Парогенератор трябва и за бързо измиване, обезмирисяване и дезинфекция на системите за дестилация. Продължава >>>

Система за обогатяване и фракциониране

След дълго ровене из американски и руски сайтове и след внимателен прочит на учебника за студентите от УХТ Пловдив на Марин Маринов, аз проектирах, конструирах и произведох уникална за сега у нас система.
На практика сведох технологията на големите производители на спирт до малкия бизнес.  Създадох мини спирт завод, както го наричат руснаците.  Технологията се базира на т.нар. колона с непрекъснато действие (continuous still). 

650l.jpg

За да е питието Ви супер!

Предлагам и хидрозоли от различни билки. С тях, вместо с обикновена дестилирана вода, ако разреждате ракията си, можете да получите чудесна Ваша си напитка. Например ако ползвате хидрозол от липов цвят. Или хидрозол от зелен орех. Е, с хидрозол от мента всеки знае, че става ментовка. Но я опитайте с дестилат от джинджифил? Повече за хидрозолите ми (флорални води) на специализирания за тази цел сайт за здраве и здравословен начин на живот .

Малките домашни

10l_bilki.jpg За едно семейство, syst_zaredena.jpgза само лечение или козме тични цели или просто за здраво словни, чисти и собствени напитки. Към цялата статия >>>
Още за производствата ми Печат
chainik_krai.jpg
Оказа се, че у нас има проблем с малките парогенератори за битови цели. Например, звъни ми някакъв шивач. Полупрофесионалните ютии, които са с отделен парогенератор (нещо като цървул, на който обикновено отгоре стои ютията) се оказа, че не са достатъчно добре проектирани за по-професионални цели. Както ми обясни сам човекът, бързо свършва водата в резервоара на парогенераторчето и после не можеш веднага да го отвориш и да долееш. Трябва да чакаш да изстине. После да чакаш пак да подготви парата и т.н. 
Малки парогенератори ми търсят и пчеларите. Оказа се, че бързо се обработват питите с нож, по корпуса на който е захваната тръбичка, по която тече пара за да го подгрява. Търсят и за дезинфекция на почви и т.н.
Малките парогенератори са необходими и за домашно дестилиране на билки.
А пазарът не предлага никакви парогенератори за дома. Не говоря за разните ръчни мопсове, които съскат 2-3 минути и или свършва водата им, или започват да плюят вода. А и бързо се скапват както повечето  стийм мопсове 'само за 99.лв и 99 ст.' от разните телешопи. 
Това ме накара да разработя мои си модели парогенератори за битови цели.
Първо едно уточнение.
Парогенераторите обикновено са два типа. Единият е парогенератор под налягане. Такива са парогенераторите например във вечеописаните полупрофесионални ютии. Вътре в 'цървула' има здраво заварен съд с обем обикновено един литър, на който има монтирани датчик за налягане, датчик за пренагряване и електрически управляем клапан за изпускане на парата. Когато се включи такъв парогенератор се изчаква да кипне водата в него и да се вдигне налягането. После с бутона (монтиран обикновено в дръжката на ютията) се пуска парата навън. В общи линии същото е и при индустриалните парогенератори под налягане. Но тъй като са под налягане и висока температура, тези уреди са под строг държавен надзор.
Вторият тип парогенератори са от т.нар. отворен или бойлерен тип. При тях няма налягане. Има силно нагрят съд, в който или като в тенджера се кипва вода, или обикновено с помпичка се впръсква вода във нагретия съд. Водата при впръскването, съскайки се изпарява мигновено почти, създавайки пара на изхода. От такъв тип са стийм мопсовете и също и някои от полупрофесионалните ютии.
Тъй като нагретия съд, в който се впръсква водата е отворен, тези парогенератори не са опасни по отношение на възможен взрив. Няма налягане. Затова те не са под толкова строг надзор.
Поради изложената основна причина, аз реших, че ще предлагам само парогенератори от този (отворен или още бойлерен) тип.
paro_otvoren_podrobno.jpg
Отначало хванах и преработих съда от полупрофесионалните ютии. За целта първо трябваше да се вдигне мощността за нагряване. Отворих съда и монтирах втори нагревател от 2 кВт в горната половина. Така освен фабрично монтирания 1.8 кВт нагревател на дъното, вече имаме и мощно нагряване и отгоре. Вместо отвора с капачка на винт за пълнене на водата, монтирах една фина цедка от инокс взета от иноксова кафеварка. Тя е с много и фини отворчета, през които обикновено се екстрахира еспресото. А сега служи за фин душ, който разпръсква пълнената вода по голяма и силно нагрята повърхност вътре в съда. На дъното долу на съда монтирах едно силиконово високотемпературно маркуче, което извих нагоре, така че да стърчи малко над най-високата точка на парогенератора. Така това маркуче (по-сивичкото на снимката)  хем служи за индикатор за това докъде има вода, хем ако случайно настъпите или прегънете маркучето извеждащо парата и много се вдигне налягането - ще испусне излишната пара, защото то си е отворено.  Тъй като вече няма нужда от датчик за налягане, на мястото на датчика за налягане вече е входа за подаваната непрекъснато от кранче вода. Добре е водата да идва от крана за топла вода у дома. За да е предварително вече гореща от бойлера. 
paro_otvoren_krai.jpg
С крана се регулира колко малко вода да се подава, така че нагревателите да успяват напълно да я изпарят без да се стига до напълване на съда с вода на повече от 2/3. 
Парата отново се отнема от изхода за пара, който фабрично си е почти до тавана на съда. Как изглежда всичко се вижда на първата снимка. А как стои на стойката си парогенератора се вижда на втората снимка.
Тъй като този ми парогенератор няма добър търговски вид и следва да го монтирвам в някаква кутия, реших да преработя за целите един по-голям електрически чайник (на снимката в началото). За целта вече горния нагревател монтирах в капачето на чайника. Както се вижда на снимката по-долу към спиралата на нагревателя съм прикрепил допълнителни медни пластини за увеличаване на топлоотдаването. Фабрично чайникът си има индикатор за нивото на водата вътре. 
chainik_otvoren.jpg
Пак фабрично вътре има монтирана и тръбичка, която стига до върха на чайника и която тръбичка и отгоре на върха и отдолу на дъното е отворена. Тя иначе е служела за сензор, че водата в чайника е кипнала. Сега вече при мен служи за извеждане на генерираната пара. На нея точно съм скачил високотемпературния силиконов маркуч (жълтеникавия на снимката) от който да излиза парата. А водата се подава през чучура на чайника. 
paro_cainik_2015_last.jpg
Както се вижда на чучура съм монтирал стандартна половинцолова муфа. За да се затваря херметично капачето на чайника съм монтирал пружина, която се запъва в дръжката. Мисля, че всичко е ясно от снимките. На снимката вдясно се вижда парогенератор от същия тип, само че на база по-голям чайник и вече с цифров терморегулатор.
Другата ми разработка са т.нар. проточни бойлери. В последно време тях ги правят просто като монтират един 3 кВт нагревател в едно пластмасово казанче. И ... това е. Ефективност - никаква. А аз, докато разглобявах разните чайници и ютии  се сетих, че вградените ел. нагреватели в корпуса на метален съд са далеч по-ефективни в топлоотдаването. Така стигнах и до моя си модел ефективно проточно бойлерче. 
protocen_otvoren.jpg
За основа взех два високо ефективни битови електроуреда - електрическата кана за гореща вода и кафемашината. Битовите кафемашини също имат алуминиево съдче с вграден ел. нагревател. Така от каната отдолу и от кафеварката отгоре се получи следното проточно бойлерче (снимката вдясно). Вижда се че целият корпус вече е от алуминий за хранителни цели. Вижда се и че нагревателите са си вградени, т.е. предават топлина ефективно. Общата мощност на уреда е само 1900 вата! Водата се подава отдолу (металното щуцерче) и се извежда отгоре (силиконовото маркуче). 
protocen_krai.jpg
Между другото водата от каната отива в кафемашината през специална тръбичка, така че да се нагрее добре. Вече затворения с капачките си уред се вижда на снимката в ляво.  Вече споменах за парните ютии. Според мен няма по-ефективен битов топлообменник от парната ютия. Отново вграден нагревател и канали за водата през него. Затова от две ютии разработих следната система 2 в едно. Двете парни ютии съм монтирал в едно цяло една срещу друга с плоските гладещи повърхности и на малко разстояние една от друга между плоскостите. Цялата система съм затворил с винтове, а отгоре съм и запечатал с високотемпературен силикон. Запазил съм терморегулаторите на ютиите. Само съм ги запаралелил на общо захранване. Накрая отново съм ги атворил с капака им. Получи се както е показано на снимката. Водата от водопровода постъпва от входа за вода на едната ютия а парата, която се получава в ютиите излиза през входа за вода на другата ютия. 
yutii_gotovo.jpg
А защо две в едно? Ами това е и проточен бойлер за топла вода и парогенератор. При това много ефективен относно ел. енергия. Това ми описание не приемайте за ръководство, а за теоретично и запознаващо с темата. Аз изрично ви предупреждавам да не правите сами подобни уреди, защото ха сте запушили нещо - следва взрив. Освен това, ако сте в район с много варовита вода - помнете. Отлаганията от варовик също могат да запушат. Затова ползвайте антикалк. 
Аз на село в банята съм си монтирал тази си иновация. Понеже автобусът ми стига в село в 10.30 вечерта като се прибера - веднага имам и топла вода. И то пак да почетвъртя енергоспестяващо. Ютиите са само по 800 вата. Т.е. обща консумация само 1600 вата. Изтичащата топла вода е с дебит достатъчен да се къпеш. Защо? Ами защото ютиите са добре изчислени да предават топлината на водата и да я правят на пара. А докато мине през отворите на едната ютия, постъпи  между двете им гладещи плочи и да после обратно през отворите отдолу за парата на втората ютия и мине и през нея, водата се нагрява достатъчно. Или съответно и парата е с двойно по-голям от една ютия обем.  Предлагам и малки ректификационни колони, мои си разработки. Те са на база изучените от мен американски малки ректификационни колонки. Които преди това внесох, пипнах и продадох. Но след като изучих споделения от клиентите ми опит с американските колони, аз реших, че те трябва да се подобрят функционално. И след изучаване и на руския опит се родиха изцяло моите като иновация и решение малки ректификационни колони за бита. Единствено аз предлагам и малки кухненски дестилатори. На база тенджера под налягане и моя си разработка хладник. Предлагам и моя си разработка хладници с въздушно охлаждане без никаква течаща вода през тях. Сиреч напълно мобилни и независими.
Предлагам и биокамини моя разработка. За биоетанол и биогел.
За клие
rocketstove3.jpg
нти съм подбирал и преработвал центрофуги за пране за да станат центрофуги, които да центрофугират екстракти от билки, имам моя си разработка и на дозатор за течности на база помпа от кафемашина, управлявана от прецизен таймер и т.н. 
Предлагам и моя доработка термометри специално за целите на варенето на алкохола, мои си системки за автоматично регулиране на нагряването с газ, помпички за осигуряване на добра циркулация на охлаждащата вода, ако е скъпо да се ползва водопроводната и т.н. 
В последно време започнах да разработвам и уреди за приятно и полезно прекарване на времето в градината. Ето каква мини горелка на дърва с размер  на 5-литрово буренце за бира разработих за приятно прекарване на вечерите на село. Мисля, че на последната снимка се вижда колко добре и чисто гори. Всъщност тази мини печка може да се ползва и на къмпинг на риболов и т.н. 
 
< ПредишенРазликата между дестилация и ректификация   Още уреди за бита от менСледващ >

От склад

10l_bilki.jpgМалък бърз автономен 9-литров дестилатор с разширени възможности и удобства на цена от 150 лв.

Още за малкия ХВК бизнес

transportna_lenta6.jpg

 Какво е ХВК? Ами старо съкращение за хранително вкусовите ни едно време комбинати. А сега аз предлагам най-новата си иновация за дребния и семеен бизнес от хранително-вкусовия бранш. Повече инф.>>>

Не само хладник

new__hlad_4_trabi.jpg
Защо моите хладници вършат работа? Защото освен че охлаждат те могат и да филтрират и да овкусяват и да екстахират донякъде дори. Как? Четете целя ми текст >>>

Още услуги от мен

30-литров съд от 'Лидъл'

 

30l_cial.jpg
 

 

Как го доработвам до автоматичен дестилатор? >>>   

Още иновации от мен

tend_bark_fur_otdolu.jpg

и ферментатор и бъркалка и сушилня и паров дестилатор и варене даже на зеленчуци на пара ...още>>>  

Как да мерим:


meri_2017.jpg
Ето един полезен за казанджиите уред моя разработка... Още >>>
В този ми проект съм публикувал и времева диаграма на процеса на дестилация на алкохол. ... Още >>>

Време е и за комбоУреди

3in1_3.jpg

 

 

kofa_van.jpg

   кликни всяка снимка за статия    

Малко политика?

jj_saveti.gif

200 и 300 литрови системи

Как от един 160-литров казан и един алпака леген (30-литров) правя 190 литров съд и как от два 160-литрови правя един 300?

200_2017_obshto.jpg      200_minispirt.jpg

 

Още малко визуална информация от мен

slide_2013_1.jpg