И за билки

instalaciata.jpg

 

малка технологична линия още >>>  

Какво предлагам?

     

И варка и преварка наведнъж

50l_bilki_2019_obshto_otgore.jpg

 

Най-многофункционалната, най-новата, най-енергоспестяващата и все НАЙ-системата ми засега. Подробности от тук

На Ваш казан

th-24164734502-356x1000.jpgКогато имате хубав меден казан, поръчайте от мен само колона за него. ПОВЕЧЕ>>>   

При избор на система

2_kol_2017.jpg   Преди да поръчвате система за добив на етерични масла от етерични култури и билки, Ви препоръчвам да прочетете тези мои бележки: ...натисни за продължение >>>

Малки и професионални

60l_dest_2022.jpgПоради голямото им

търсене ги разработих

на база иноксови

качествени

ресторантски тенджери

с капсуловано дъно...  Продължава тук>>>

а за още по-малки - вижте и тази ми статия>>>

Най-новото от мен!

50_bilki_2015Last.jpg

За малкия и домашен бизнес: МОДУЛНА! рафинерия за добив на етерични масла от билки, рози и т.н.. Продължава >>>

Система за обогатяване и фракциониране

Мини спирт завод, както го наричат руснаците. 

650l.jpg

2 колонки вместо една.

30l_2col_2024.jpgВече си стана цяла линия. 30-литрови казанчета с две колони. Немска идея. Към цялата статия >>>

Автоматика и при дестилацията

meri2023.jpgАвтоматично следене и реакция на промяната на алкохолния градус по време на варката с помощта на оптрон и подходящ водач на спиртомера, прекалибриран за целта. Към текста >>>

Какво е Писториус?

000212.jpgТарелка или леща на Писториус

Има място и днес. Вижте сами >>>    

Само аксесоари

pistorius_me2.jpgДобавки, които все може да потрябват. Написал съм кога и за какво даже. А може и по ваша заявка, разбира се ... продължава>>>
Още за производствата ми Печат
dimo_cyal.jpg
Аз вече в този си проект бях описал че руснаци и канадци масово ползват иноксовите си казани за дестилация и за целите на опушването. Опушване на месо, риба, пипер и т.н.
Там, в статията си аз само бях показал схеми как може това да се прави.
Основният допълнително необходим модул в случая се нарича димогенератор.
Димогенераторът е външно устройство и затова не пречи на използването на казана и като казан и като пушилня.
Но първо теорията:
Опушването унищожава микробите, придава приятен вкус и запазва клетъчната структура на месото, за разлика от пърженето и/или скарата.
Ама бялата мафия някъде била писала, че пушеното месо било канцерогенно. Вероятно е така, ако става дума за 'пушеното' от кутерите на тандемите, бонимесарите и прочие химии. Иначе, тя, бялата мафия например е 'лекувала' до скоро с наркотици, после оплю конопа сега пък се оказа че конопът бил полезен и т.н. Както се казва аналогичен случай с яйцата. Да не говорим за полезността на кокаколите им.
dimo_vatre.jpg
Та да продължа с теорията: има два вида опушване - горещо и студено. Тук ще стане дума за по-естественото и по-непроменящо структурата на месото - студеното. Точно за такова опушване е нужен димогенератор.
И не си мислете, че трябва чааак тооолкова много време за опушване на филета риба или пилешко или тънко нарязано свинско. Щом имате казан за дестилация и сте свикнали да клечите покрай него с часове, имайте предвид, че за опушването трябва по-малко време от за дестилацията. Е за всеки вид месо или зеленчук (вече споменах за пушени чушки например) времената са различни. Както си има и различни дървета (череша, черница и т.н.) за различен вкус на дима.
Сега за необходимото устройство - димогенератора.
Аз си знам какви видове казани съм правил и правя. Все от инокс и все и с отвор за отточване.
Е, затова и няма да променяте нищо в моите казани.
Просто отвивате отвора за отточване и през него вкарвате изхода на димогенератора, т.е. пушека. 
Това е!
Иначе вътре в казана на иноксови стойки (най-лесно и евтино на вилици забити в дървени пънчета) поставяте парчетата месо. Готови сте с пушилнята.
Но, понеже аз като констриурам нещо все гледам да е възможно най-полезно на потребителя,  и димогенератора си съм проектирал да върши и други полезни неща.
Както се вижда от втората ми снимка, разпалването на треските става автоматично от ел. реотан. Той работи само наистина за запалване т.е. 2 минути максимум.
Накъдреното съдче е също за хранителни цели и е било форма за кекс. Сега в него ел. изолирано е монтиран реотанов отоплител иначе. Както се вижда от снимката няма никакъв проблем в студените есенни вечери навън да си го ползвате отново и за отоплител около вас.
Над ел. запалката се поставя 'коминчето'. То служи да осигури тяга нагоре на произвеждания дим.
dimo_selo.jpg
Нарочно направих димогенератора си двустепенен. Идеята е на първа степен да се ползва за топло опушване (да погори малко и огън в него). А вече двустепенния със специалната капачка пак от инокс отгоре си е пълноценен димогенератор за студено опушване.
На снимката не е показана единствено помпичката, подаваща завихрящ въздух горе в капачката. На практика с тази помпичка се изпраща димът директно и само в пушилната камера (казана).
За който може и иска сам мога да представя чертежи от публичното руско интернет-пространство, на база на който чертеж е и моята конструкция.

А който смята, че козата си иска пръч, т.е. трябва си който го предлага той да му го произведе - на Ваше разположение съм. Изработвам такъв димогенератор за обем до 100 литра на пушилнята (казана) за цена от 250 лв. заедно с помпата за въздух. Опционно мога и да добавя и терморегулатор, който да поддържа температура на дима 30 градуса, както пише в дебелите книги.

Най-малките ми парогенератори с непрекъснат режим. 
Оказа се, че уж професионалните ютии за куп пари, които са с отделен парогенератор (нещо като цървул, на който обикновено отгоре стои ютията) се оказа, че не са достатъчно добре проектирани за по-професионални цели. Както ми обясни сам човекът, бързо свършва водата в резервоара на парогенераторчето и после не можеш веднага да го отвориш и да долееш. Трябва да чакаш да изстине. После да чакаш пак да подготви парата и т.н. 
chainik_krai.jpg
Оказа се също, че у нас има проблем и с малките парогенератори за битови цели. Например, звъни ми някакъв шивач. Полупрофесионалните ютии, които са с отделен парогенератор (нещо като цървул, на който обикновено отгоре стои ютията) се оказа, че не са достатъчно добре проектирани за по-професионални цели. Както ми обясни сам човекът, бързо свършва водата в резервоара на парогенераторчето и после не можеш веднага да го отвориш и да долееш. Трябва да чакаш да изстине. После да чакаш пак да подготви парата и т.н. 
Малки парогенератори ми търсят и пчеларите. Оказа се, че бързо се обработват питите с нож, по корпуса на който е захваната тръбичка, по която тече пара за да го подгрява. Търсят и за дезинфекция на почви и т.н.
Малките парогенератори са необходими и за домашно дестилиране на билки.
А пазарът не предлага никакви парогенератори за дома. Не говоря за разните ръчни мопсове, които съскат 2-3 минути и или свършва водата им, или започват да плюят вода. А и бързо се скапват както повечето  стийм мопсове 'само за 99.лв и 99 ст.' от разните телешопи. 
Това ме накара да разработя мои си модели парогенератори за битови цели.
Първо едно уточнение.
Парогенераторите обикновено са два типа. Единият е парогенератор под налягане. Такива са парогенераторите например във вечеописаните полупрофесионални ютии. Вътре в 'цървула' има здраво заварен съд с обем обикновено един литър, на който има монтирани датчик за налягане, датчик за пренагряване и електрически управляем клапан за изпускане на парата. Когато се включи такъв парогенератор се изчаква да кипне водата в него и да се вдигне налягането. После с бутона (монтиран обикновено в дръжката на ютията) се пуска парата навън. В общи линии същото е и при индустриалните парогенератори под налягане. Но тъй като са под налягане и висока температура, тези уреди са под строг държавен надзор.
Вторият тип парогенератори са от т.нар. отворен или бойлерен тип. При тях няма налягане. Има силно нагрят съд, в който или като в тенджера се кипва вода, или обикновено с помпичка се впръсква вода във нагретия съд. Водата при впръскването, съскайки се изпарява мигновено почти, създавайки пара на изхода. От такъв тип са стийм мопсовете и също и някои от полупрофесионалните ютии.
Тъй като нагретия съд, в който се впръсква водата е отворен, тези парогенератори не са опасни по отношение на възможен взрив. Няма налягане. Затова те не са под толкова строг надзор.
Поради изложената основна причина, аз реших, че ще предлагам само парогенератори от този (отворен или още бойлерен) тип.
paro_otvoren_podrobno.jpg
Отначало хванах и преработих съда от полупрофесионалните ютии. За целта първо трябваше да се вдигне мощността за нагряване. Отворих съда и монтирах втори нагревател от 2 кВт в горната половина. Така освен фабрично монтирания 1.8 кВт нагревател на дъното, вече имаме и мощно нагряване и отгоре. Вместо отвора с капачка на винт за пълнене на водата, монтирах една фина цедка от инокс взета от иноксова кафеварка. Тя е с много и фини отворчета, през които обикновено се екстрахира еспресото. А сега служи за фин душ, който разпръсква пълнената вода по голяма и силно нагрята повърхност вътре в съда. На дъното долу на съда монтирах едно силиконово високотемпературно маркуче, което извих нагоре, така че да стърчи малко над най-високата точка на парогенератора. Така това маркуче (по-сивичкото на снимката)  хем служи за индикатор за това докъде има вода, хем ако случайно настъпите или прегънете маркучето извеждащо парата и много се вдигне налягането - ще испусне излишната пара, защото то си е отворено.  Тъй като вече няма нужда от датчик за налягане, на мястото на датчика за налягане вече е входа за подаваната непрекъснато от кранче вода. Добре е водата да идва от крана за топла вода у дома. За да е предварително вече гореща от бойлера. 
paro_otvoren_krai.jpg
С крана се регулира колко малко вода да се подава, така че нагревателите да успяват напълно да я изпарят без да се стига до напълване на съда с вода на повече от 2/3. 
Парата отново се отнема от изхода за пара, който фабрично си е почти до тавана на съда. Как изглежда всичко се вижда на първата снимка. А как стои на стойката си парогенератора се вижда на втората снимка.
Тъй като този ми парогенератор няма добър търговски вид и следва да го монтирвам в някаква кутия, реших да преработя за целите един по-голям електрически чайник (на снимката в началото). За целта вече горния нагревател монтирах в капачето на чайника. Както се вижда на снимката по-долу към спиралата на нагревателя съм прикрепил допълнителни медни пластини за увеличаване на топлоотдаването. Фабрично чайникът си има индикатор за нивото на водата вътре. 
chainik_otvoren.jpg
Пак фабрично вътре има монтирана и тръбичка, която стига до върха на чайника и която тръбичка и отгоре на върха и отдолу на дъното е отворена. Тя иначе е служела за сензор, че водата в чайника е кипнала. Сега вече при мен служи за извеждане на генерираната пара. На нея точно съм скачил високотемпературния силиконов маркуч (жълтеникавия на снимката) от който да излиза парата. А водата се подава през чучура на чайника. 
paro_cainik_2015_last.jpg
Както се вижда на чучура съм монтирал стандартна половинцолова муфа. За да се затваря херметично капачето на чайника съм монтирал пружина, която се запъва в дръжката. Мисля, че всичко е ясно от снимките. На снимката вдясно се вижда парогенератор от същия тип, само че на база по-голям чайник и вече с цифров терморегулатор.
Другата ми разработка са т.нар. проточни бойлери. В последно време тях ги правят просто като монтират един 3 кВт нагревател в едно пластмасово казанче. И ... това е. Ефективност - никаква. А аз, докато разглобявах разните чайници и ютии  се сетих, че вградените ел. нагреватели в корпуса на метален съд са далеч по-ефективни в топлоотдаването. Така стигнах и до моя си модел ефективно проточно бойлерче. 
protocen_otvoren.jpg
За основа взех два високо ефективни битови електроуреда - електрическата кана за гореща вода и кафемашината. Битовите кафемашини също имат алуминиево съдче с вграден ел. нагревател. Така от каната отдолу и от кафеварката отгоре се получи следното проточно бойлерче (снимката вдясно). Вижда се че целият корпус вече е от алуминий за хранителни цели. Вижда се и че нагревателите са си вградени, т.е. предават топлина ефективно. Общата мощност на уреда е само 1900 вата! Водата се подава отдолу (металното щуцерче) и се извежда отгоре (силиконовото маркуче). 
protocen_krai.jpg
Между другото водата от каната отива в кафемашината през специална тръбичка, така че да се нагрее добре. Вече затворения с капачките си уред се вижда на снимката в ляво.  Вече споменах за парните ютии. Според мен няма по-ефективен битов топлообменник от парната ютия. Отново вграден нагревател и канали за водата през него. Затова от две ютии разработих следната система 2 в едно. Двете парни ютии съм монтирал в едно цяло една срещу друга с плоските гладещи повърхности и на малко разстояние една от друга между плоскостите. Цялата система съм затворил с винтове, а отгоре съм и запечатал с високотемпературен силикон. Запазил съм терморегулаторите на ютиите. Само съм ги запаралелил на общо захранване. Накрая отново съм ги атворил с капака им. Получи се както е показано на снимката. Водата от водопровода постъпва от входа за вода на едната ютия а парата, която се получава в ютиите излиза през входа за вода на другата ютия. 
yutii_gotovo.jpg
А защо две в едно? Ами това е и проточен бойлер за топла вода и парогенератор. При това много ефективен относно ел. енергия. Това ми описание не приемайте за ръководство, а за теоретично и запознаващо с темата. Аз изрично ви предупреждавам да не правите сами подобни уреди, защото ха сте запушили нещо - следва взрив. Освен това, ако сте в район с много варовита вода - помнете. Отлаганията от варовик също могат да запушат. Затова ползвайте антикалк. 
Аз на село в банята съм си монтирал тази си иновация. Понеже автобусът ми стига в село в 10.30 вечерта като се прибера - веднага имам и топла вода. И то пак да почетвъртя енергоспестяващо. Ютиите са само по 800 вата. Т.е. обща консумация само 1600 вата. Изтичащата топла вода е с дебит достатъчен да се къпеш. Защо? Ами защото ютиите са добре изчислени да предават топлината на водата и да я правят на пара. А докато мине през отворите на едната ютия, постъпи  между двете им гладещи плочи и да после обратно през отворите отдолу за парата на втората ютия и мине и през нея, водата се нагрява достатъчно. Или съответно и парата е с двойно по-голям от една ютия обем.  Предлагам и малки ректификационни колони, мои си разработки. Те са на база изучените от мен американски малки ректификационни колонки. Които преди това внесох, пипнах и продадох. Но след като изучих споделения от клиентите ми опит с американските колони, аз реших, че те трябва да се подобрят функционално. И след изучаване и на руския опит се родиха изцяло моите като иновация и решение малки ректификационни колони за бита. Единствено аз предлагам и малки кухненски дестилатори. На база тенджера под налягане и моя си разработка хладник. Предлагам и моя си разработка хладници с въздушно охлаждане без никаква течаща вода през тях. Сиреч напълно мобилни и независими.
Предлагам и биокамини моя разработка. За биоетанол и биогел.
За клие
rocketstove3.jpg
нти съм подбирал и преработвал центрофуги за пране за да станат центрофуги, които да центрофугират екстракти от билки, имам моя си разработка и на дозатор за течности на база помпа от кафемашина, управлявана от прецизен таймер и т.н. 
Предлагам и моя доработка термометри специално за целите на варенето на алкохола, мои си системки за автоматично регулиране на нагряването с газ, помпички за осигуряване на добра циркулация на охлаждащата вода, ако е скъпо да се ползва водопроводната и т.н. 
В последно време започнах да разработвам и уреди за приятно и полезно прекарване на времето в градината. Ето каква мини горелка на дърва с размер  на 5-литрово буренце за бира разработих за приятно прекарване на вечерите на село. Мисля, че на последната снимка се вижда колко добре и чисто гори. Всъщност тази мини печка може да се ползва и на къмпинг на риболов и т.н. 
 
< ПредишенРазликата между дестилация и ректификация   Още уреди за бита от менСледващ >

Най-новият ми СуперРеактор

4v1_2019_obshto1.jpgСпоред мен, засега и в света няма такова универсално решение за домашна употреба . С новото ми творение от Вас остават идеите. Експериментирайте! Инструментът ми Ви дава всякакви възможности.

Още за малкия ХВК бизнес

transportna_lenta6.jpg

 Какво е ХВК? Ами старо съкращение за хранително вкусовите ни едно време комбинати. А сега аз предлагам най-новата си иновация за дребния и семеен бизнес от хранително-вкусовия бранш. Повече инф.>>>

Още услуги от мен

30-литров съд от 'Лидъл' 

Нови технологични решения

МикроРефлукс

 

2col_2020_1.jpg Изваряване и под налягане и микро-колонка от тук >>>

А какво дава 2колонното решение Вижте от тук >>> 

последни мои идеи

35l_2020_staklo_inox3.jpg 35-литров дестилатор, флор. съд, измерител и др. Подробно >>>

И пак оригинално

kana1.jpgВече и малките са като големите - с възможности >>>

Време е и за комбоУреди

3in1_3.jpg

 

 

kofa_van.jpg

   кликни всяка снимка за статия    

Пак иновация!

za_led.jpg

Как да елиминираме студената вода? Ами с лед!

 За пръв път хладник за лед! Четете от тук >>>

 А за парогенератор с непрекъснато (истински) действие. Повече от тук >>>

За душата и живота

Вижте и проектът ми за над 60-годишните , за релакс на село, за душата, храната и т.н. Опитвам се да поддържам и страницата си в Гугъл А ако искате реално и сериозно да обсъдим проблем, да потърсим решение - това ми е мястото за дискусии. Имам и видеоканал в Rumble Там напр. можете да видите как работят мои парогенератори с непрекъснато действие

Налични на склад към април 2022г.

ot_sklad1.gif

За повече информация от тук  или от тук

Все системи правени от мен

100 литрови
100 литрови


10 литров
10 литров


Само казана
Само казана


Друг 190 литров
Друг 190 литров


60 литров дестилатор
60 литров дестилатор


Колона с термометър
Колона с термометър


100-литров
100-литров


190 литров
190 литров


50 литрова за билки
50 литрова за билки