И за билки

instalaciata.jpg

 

малка технологична линия още >>>  

Какво предлагам?

     

И варка и преварка наведнъж

50l_bilki_2019_obshto_otgore.jpg

 

Най-многофункционалната, най-новата, най-енергоспестяващата и все НАЙ-системата ми засега. Подробности от тук

На Ваш казан

th-24164734502-356x1000.jpgКогато имате хубав меден казан, поръчайте от мен само колона за него. ПОВЕЧЕ>>>   

При избор на система

2_kol_2017.jpg   Преди да поръчвате система за добив на етерични масла от етерични култури и билки, Ви препоръчвам да прочетете тези мои бележки: ...натисни за продължение >>>

Малки и професионални

60l_dest_2022.jpgПоради голямото им

търсене ги разработих

на база иноксови

качествени

ресторантски тенджери

с капсуловано дъно...  Продължава тук>>>

а за още по-малки - вижте и тази ми статия>>>

Най-новото от мен!

50_bilki_2015Last.jpg

За малкия и домашен бизнес: МОДУЛНА! рафинерия за добив на етерични масла от билки, рози и т.н.. Продължава >>>

2 колонки вместо една.

30l_2col_2024.jpgВече си стана цяла линия. 30-литрови казанчета с две колони. Немска идея. Към цялата статия >>>

Автоматика и при дестилацията

meri2023.jpgАвтоматично следене и реакция на промяната на алкохолния градус по време на варката с помощта на оптрон и подходящ водач на спиртомера, прекалибриран за целта. Към текста >>>

Какво е Писториус?

000212.jpgТарелка или леща на Писториус

Има място и днес. Вижте сами >>>    

Само аксесоари

pistorius_me2.jpgДобавки, които все може да потрябват. Написал съм кога и за какво даже. А може и по ваша заявка, разбира се ... продължава>>>
Моите технологии
Купете моето производство Печат

  Най-новата ми рационализация!

s-ma_det.jpg

Понеже на пазара ми се намесиха и дамите. Да! Искат да си имат дестилатори за билки. У дома. Замислих се как хем агнето да е цяло, хем и вълкът да е сит. Т.е. как хем да не прецакаме нашата си (мъжка) система за ректификация на качествен алкохол, хем и да си имаме добра система за дестилация. (Внимание! Питат ме, даже един читател ми се кълнеше, че в описанията на янките пишело, че колоните им стават и за есеншъл ойл/ етерични масла. НЕ СТАВАТ! Не че не искам да си им ги продавам. Но има огромна разлика между процеса дестилация и процеса ректификация. При дестилацията на билки се гони да се извлече ВСИЧКО от билката. При ректификацията се създава температурна разлика/фракция ЗА ДА СЕ ОТДЕЛИ САМО една съставка от онова в джибрите - само етиловия алкохол).  

s-ma_sgl2.jpg

И така, предлагам Ви моята си гъвкава лесно сглобяема и разглобяема система и за дестилация и за ректификация. За да бъда разбран, да започна с детайлите. Както се вижда на снимката, системата се състои от удължителна медна тръба, горен кондензор (направен от термос от неръждавейка), съединителна клампа, тапа и дестилатор от неръждавейка (в него слагам и дефлегматора).  

Когато ще се дестилират билки се монтира на капака на казана само  дестилатора (онова от неръждавейката с 'човката'). Горе отворът се запушва с медицинската тапа (бялата на снимката).  И ...готово. 

s-ma_sgl1.jpg

Когато ще се дестилира алкохол се сглобява ректификационна колона.

 

  • Добавя се медната тръба отдолу за да се получи колоната. Нарочно съм я снимал и без и с кожуха и за термоизолация (черната пореста обвивка). 
  • Маха се тапата отгоре на дестилатора и се вкарва вътре дефлегматора.
  • Слага се силиконовия пръстен - уплътнител и се нанизва отгоре кондензора (от термоса който е направен).
  • Слага се напълнителя, който служи да смесва по-добре летящите нагоре пари с капещата отгоре флегма. 
  • Монтира се цялата колона на казана и ... следим температурата както съм описал в други статии тук. 

 

На снимките се вижда цялата колона с и без топлоизолацията. Топлоизолацията е включена в цената. Тя трябва, защото точно в долния край при капака на казана  е горещо и не само можете да се опарите. Ами и при студено време ще промените режима на колоната при ректификация. А защо дестилаторът е от неръждавейка? Ами при дестилация на билки неръждавейката е задължителна. Защото не се намирисва и се измива лесно. Т.е. от един хидрозол да не смесите миризма с друг. Повярвайте ми, измам личен опит с един проклет китайски звезден анасон. После и ментата ми миришеш на него, че и още по-после един дестилат от липа развалих. Между другото и затова и кондензора следва да е прав, а не серпентини с много навивки. За да се мие лесно, че при силните билки прошка няма. 

Системата ми става за казани от 30 до 100 литра. За по-големи НЕ!

Цената на системата в комплект, както се вижда на снимката е 350 лв. 

  На пазара са вече и моите оригинални ректификационни колони.

След като внесох от САЩ различни видове малки системи за дестилация, аз, естествено, им гледах сеира. Оказа се, че янките типично по американски. Направили са нещо просто до безкрай. Да, то работи. Но и първо не ти дава нищо да регулираш. И второ, разчита, че ще правиш само от качествени джибри и то ще правиш без паток. Т.е. колоните на янките просто спират да 'пускат' каквото и да е под 30 градуса алкохол.

След като прочетох цялата налична информация в РУнета (на руснаците) по въпроса, аз стигнах до своите си изводи. Все пак аз съм инженер. И все пак руснаците от векове дестилират самогон даже и от дървета.

И така, имам нахалството да Ви предложа моя си и по технология и по дизайн и по функционалност ректификационна колона.

Аз не съм откривател на топлата вода. Гледах със седмици какво се предлага у нас из разните му 'Практикер', 'Мосю Бриколаж', ТСМ, 'промоциите' на Кауфланд' и 'Карфур' и евтини арабски магазини (да, из тях можете да намерите щуцерчета, маркучета, силикони и т.н. наистина с нелошо качество и на изключителни цени).

jj50-10011.jpg

Защо обикалях магазините?  Ами докато даже евтините арабски магазини продават китайски термоси от неръждавейка за по 10 лева, то в 'Кауфланд' същите ги намерих за 6 лева. А в 'Карфур' можете да намерите изпаднали 'Факелман' (топ-неръждавейки) за по 2 лева. И то при положение, че българските 'майстори' ви обират за неръждавейки с по стотици левове. 

Да, аз развалям работещи кафемашини, защото е по-евтино да развалиш кафемашина, да вземеш щуцерите, силиконовите уплътнители и т.н., отколкото да ги купиш от резервни части. До там ни докараха престъпните картели на Божидар Данев у нас.

И така, купувам готови съдове от инкос, вместо да се хваля, че правя казани.

И произвеждам мои си ректификационни колони.

По мой си лиценз.

Събирам най-доброто от американците и руснаците.

Докато при американците колоните за малки дестилационни системи са само с напречни тръбички, през които тече студена вода за да се реализира температурната фракция, то при руснаците се набляга на опита и възможността 

човекът да регулира.

Затова и моите колони са събрали най-доброто от опита на янките и руснаците.

В моите колони има и хоризонтални тръбички, както при янките.

Но има и дефлегматор. И отнемател. И кондензор. И регулации. Както при руснаците.

 

Затова моите колони дават възможности и на лаика (новака). Но дават възможности и на професионалиста.

Дават възможност и да се учите без да се провалите (джибрите). С моите колони задължително все ще изкарате качествено питие. Защото съм видял, пипнал, чел и внедрил.

Много мислих и по основния проблем. Монтажа и демонтажа на капака и колоната. Измислих изцяло моя си технология. Стана! Само с леко завъртане и ... готово!

Ето как изглежда една изцяло моя си система, поръчана от човек, който ми повярва.

Вижда се, че е използван качествен съд от инокс. Италиански съдове ползвам. В ЕС те са най-добрите по отношение качество/цена. Е, техните уплътнители не стават. Затова аз им слагам силиконови от издържлив на печене даже силикон. 

kapak_otgore.jpg

kapak.jpg

Ето, както се вижда на снимката. А ето как изглежда и капакът с монтирана оригинално моя си система за окачване на колоната към съда. 

  Вижда се и цифровият термометър. (Сивата 'кутийка' с жълтото куплунгче отдолу).

quality22.jpg

 Неговата термодвойка е монтирана точно в мястото на отнемане на алкохола. А не както при американците - забучен в гумена тапа, затапваща отгоре основната тръба. Аз съм завършил електроизмервателна техника. 

Затова ви гарантирам, че така се мери действителната температура, която ни трябва. А не 'мерен' изобщо. На снимката в по-едър план от горната част на колоната се вижда ясно как 

е агрегиран опитът на американците и руснаците. Т.е. вижда

 се, че студена вода се подава и към горен кондензор, както при руснаците и през хоризонтални тръбички (както при американците). Това най-малко ви дава възможност за много по-гъвкаво управлени

е и контрол на процеса. Как става съм го описал в личния си опит, който споделям в ръководството за работа с колоната. Пак там съм описал и какво е дефлегматор и как се регулира т.нар. флегма число. Тук само показвам част от технологичните решения вътре в колоната. 

meden_filtar.jpgotnematel.jpg

 За да се насладите на една вискотехнологична система, с която да произведете свои си качествени напитки - поръчайте ми. Обикновено успявам да произведа за 14 работни дни. Цената, на която предлагам 50 литров казан от инокс с моята ректификационна колона като на снимката е 550 лева. 

За да предпазя инокса предлагам още една екстра. Двойно дъно. Просто купувам една тава от алпака. Тава за печене на баници да речем. В нея слагам възглавница мое производство (пак мой патент) от желязна вълна, обхваната от калъфка от алуминиево фолио. Иноксът е инертен температурно. Изобщо не е както медта. Нищо че е лъскав, за варене на джибри просто сие далеч по-податлив на загаряне. Затова двойното дъно не е просто екстра. А необходимост. Освен това тавата предпазва казана и опушване до черно. Пък и имате сменяемо дъно. А това е също важно.  

 

А за тези, които искат възможно най-евтино да могат да дестилират?

Ами тенджерата за варене под налягане! Това не е мое изобретение. Май-руснаците бая преди мен го ползват.

Но аз измислих евтин вариант на хладник.

На база обикновен еднолитров термос от неръждавейка. Термосът и така си е двустенен. С празно пространство между двете стени. Е? Аз пробивам термоса до дъното му. И пускам парите от тенджерата да влизат от там в него и да се охлаждат. А във външната стена пускам да влиза и излиза студената, течаща вода. ТОва е.Просто и евтино.

Вижте снимки:

Ето го само хладника на база термос: Както се вижда на снимката, основните пари вл

hladnik_new.jpg

изат по медна тръбичка отзад в центъра на термоса. През двойното му дъно, до вътрешната част, където обикновено се пълни термосът с чайчето.  А охлаждащата вода влиза от долния щуцер и излиза от горния вертикален щуцер. 

Полезният дестилат (билков или спиртен) излиза през 'човката' от предния капак на термоса.  

Тръбичката влиза през технологичния отвор на тенджерата под налягане.

Ето как изглежда целият комплекс: 

На хладника не му трябва никаква допълнителна стойка. Той си ляга върху тенджерата. А го крепи здраво вклинването на база силиконово уплътнение между отвора за клапана на тенджерата, където влиза медната тръбичка. Както 

hladnik_new_sas1.jpg

виждате елегантно и просто. При това без да се разваля тенджерата. Даже и термосът пак може да се ползва

 и за термос, ако се запуши медната тръбичка. Цената?

Ами за компл

екса тенджера под налягане с хладника ми - 80 лева. (тенджера под налягане за под 40 лева няма. А и термосът струва 10 лева минимум. Плюс малко за моя труд).  Можете да закупите и само хладника ми. На цена от 40 лева. И ще имате малка домашна система за дестилация.  Показаната на снимката тенджерае от скъпите (със завъртащ се стабилен капак). За друг мой клиент направих вариант и с евтина (внос от Китай или Турция) тенджера. Тъй като на тях капакът им се затваря по доста несигурен начин (тънка ламарина и гърбица) - тук вече ползвам и малка стяга за закрепване на хладника към едната от дръжките на тенджерата. Показаният на снимката вариантtendzera1m.jpg е и с цифров термометър (жълтото) за контрол на температурата на процеса (15 лв.). Термометърът вкарвам на мястото на клапана. Тенджерата функционално изобщо не се променя. Т.е. когато ви потрябва тенджера под налягане за готвене - просто разкачвате хладника и завивате на местата им клапаните. И... това е. Когато ви потрябва дестилатор - развивате клапаните и поставяте хладника и термометъра. или развивате само изпускателния клапан и завивате само хладника и го закрепвате за дръжката с приложената стягичка. 

 

 

 

Най-новият ми СуперРеактор

4v1_2019_obshto1.jpgСпоред мен, засега и в света няма такова универсално решение за домашна употреба . С новото ми творение от Вас остават идеите. Експериментирайте! Инструментът ми Ви дава всякакви възможности.

Още за малкия ХВК бизнес

transportna_lenta6.jpg

 Какво е ХВК? Ами старо съкращение за хранително вкусовите ни едно време комбинати. А сега аз предлагам най-новата си иновация за дребния и семеен бизнес от хранително-вкусовия бранш. Повече инф.>>>

Още услуги от мен

30-литров съд от 'Лидъл' 

Нови технологични решения

МикроРефлукс

 

2col_2020_1.jpg Изваряване и под налягане и микро-колонка от тук >>>

А какво дава 2колонното решение Вижте от тук >>> 

последни мои идеи

35l_2020_staklo_inox3.jpg 35-литров дестилатор, флор. съд, измерител и др. Подробно >>>

И пак оригинално

kana1.jpgВече и малките са като големите - с възможности >>>

Време е и за комбоУреди

3in1_3.jpg

 

 

kofa_van.jpg

   кликни всяка снимка за статия    

Пак иновация!

za_led.jpg

Как да елиминираме студената вода? Ами с лед!

 За пръв път хладник за лед! Четете от тук >>>

 А за парогенератор с непрекъснато (истински) действие. Повече от тук >>>

За душата и живота

Вижте и проектът ми за над 60-годишните , за релакс на село, за душата, храната и т.н. Опитвам се да поддържам и страницата си в Гугъл А ако искате реално и сериозно да обсъдим проблем, да потърсим решение - това ми е мястото за дискусии. Имам и видеоканал в Rumble Там напр. можете да видите как работят мои парогенератори с непрекъснато действие

Налични на склад към април 2022г.

ot_sklad1.gif

За повече информация от тук  или от тук

Все системи правени от мен

Колона с термометър
Колона с термометър


10 литров
10 литров


60 литров дестилатор
60 литров дестилатор


Само казана
Само казана


190 литров
190 литров


Друг 190 литров
Друг 190 литров


50 литрова за билки
50 литрова за билки


100 литрови
100 литрови


100-литров
100-литров