И за билки

instalaciata.jpg

 

малка технологична линия още >>>  

Какво предлагам?

     

И варка и преварка наведнъж

50l_bilki_2019_obshto_otgore.jpg

 

Най-многофункционалната, най-новата, най-енергоспестяващата и все НАЙ-системата ми засега. Подробности от тук

На Ваш казан

th-24164734502-356x1000.jpgКогато имате хубав меден казан, поръчайте от мен само колона за него. ПОВЕЧЕ>>>   

При избор на система

2_kol_2017.jpg   Преди да поръчвате система за добив на етерични масла от етерични култури и билки, Ви препоръчвам да прочетете тези мои бележки: ...натисни за продължение >>>

Малки и професионални

60l_dest_2022.jpgПоради голямото им

търсене ги разработих

на база иноксови

качествени

ресторантски тенджери

с капсуловано дъно...  Продължава тук>>>

а за още по-малки - вижте и тази ми статия>>>

Най-новото от мен!

50_bilki_2015Last.jpg

За малкия и домашен бизнес: МОДУЛНА! рафинерия за добив на етерични масла от билки, рози и т.н.. Продължава >>>

2 колонки вместо една.

30l_2col_2024.jpgВече си стана цяла линия. 30-литрови казанчета с две колони. Немска идея. Към цялата статия >>>

Автоматика и при дестилацията

meri2023.jpgАвтоматично следене и реакция на промяната на алкохолния градус по време на варката с помощта на оптрон и подходящ водач на спиртомера, прекалибриран за целта. Към текста >>>

Какво е Писториус?

000212.jpgТарелка или леща на Писториус

Има място и днес. Вижте сами >>>    

Само аксесоари

pistorius_me2.jpgДобавки, които все може да потрябват. Написал съм кога и за какво даже. А може и по ваша заявка, разбира се ... продължава>>>
За майсторите
DIY Казан Печат
Казан за дестилация на алкохол с ректификационна колона

   Дълго мислих. Ходих по няколко пъти и до 'Практикер' и до 'Бриколаж' и до 'Баумакс'. А имах пред себе си и американските и руските и португалските решения. Най-накрая (все пак съм инженер, макар и електро по образование) измислих проста и ефективна технология за това как сами да си направите домашен казан с ректификационна колона. 
Всеки знае, че охладителя (хладника или кондензора) е много важен елемент за ефективното превръщане на парите в алкохол. 
ohlad.jpg
Да се навива медна тръба на серпентина и да се топи във варел с вода е скъпо и трудно начинание. И на Запад, и в Русия вече предпочитат този вариант от черно-бялата картинка. Т.е. тръбичка, през която текат и се охлаждат спиртните пари, поставена в тръба, през която минава течаща вода за да отнема топлината и да кондензират парите. 
Ето проста технология за направа на охладител с достъпни и евтини средства. Аз използвах медната тръбичка от пръскачка за лозите. Ако нямате - купувате медна тръбичка с диаметър 8мм и дължина 1 метър. Вземате тръба от старата ви прахосмукачка. Два крана с вградено малко кранче за изпускане на водата от тръбата. Два холендъра с вътрешна резба. И две тапи за затапване на водопроводна тръба. Всичките водопроводни части да са половин цол.
rekt_kol_moya_hladnik_casti.jpg
Развивате крановете и им махате спирателния механизъм. След това намазвате със силиконово лепило (на снимката по-долу - червената субстанция вътре в купола на ръкохватката на крана) за да не изпуска крана. Разпробивате тапите до диаметър да минава свободно медната тръбичка. 
От холендрите вземата тази половина, която е с конусовидната и по-дълга част. Намотавате я с тефлонова лента (за да не изпускат вода) и ги набивате в двата края на тръбата от прахосмукачката. След това намазвате отгоре с епоксидно лепило (за всеки случай - и за здравина и за да е сигурно съединението, че няма да изпуска). 
rekt_kol_moya_kran.jpg
Даже бих ви препоръчал и по една скоба за стягане на маркучи например да наденете.
На резбите на холендрите навивате по един нипел, за да можете да завиете и крановете. Накрая в крановете завивате тапите. Прокарвате медната тръбичка и ... сте готови! 
Остава само със силиконово лепило да намажете все пак медната тръбичка около тапите. Пак за да не изпуска вода. 
Как работи нашият охладител?
Ами пускате от медицински маркуч, надянат на изпускателното кранче в долния кран да влиза вода от водопровода. А от маркучето, надянато на изпускателя на горния кран да се излива изтичащата вече затоплена от отнетата от медта на медната тръбичка вътре топлина. Т.е. крановете не са вече кранове, а само готов преход от малкото им изпускателно кранче към тръбата на прахосмукачката. Това е! Просто и ефективно. 
rekt_kol_moya_hladnik_gotov.jpg
И най-вече евтино! Ето накрая какво се получи при мен:
Друг голям проблем е закрепването на колоната към капака на казана. Тук също съм за патент. Изключително мое ноу-хау. 
Вземате стария си водомер. Почти навсякъде веикатата ги подмениха с нови (цифрови боклуци) китайски. И са длъжни да са ви оставили стария български водомер, защото си е бил ваш. 
Та: развивате горния капак на стария си водомер. Изхвърляте пластмасовите предавки и стъклото. Но си запазвате гумения и силиконовия уплътнител. 
rekt_kol_moya_vodomer_casti.jpg
След това отрязвате с ъглошлайф (или ножовка, ако ви се играе) пръстен с височина поне 1 см. от корпуса на водомера. Т.е. да си вземете долната резба, заедно с малко резерв под нея. Трябва да получите частите, показани на снимката. 
След това? Ами пръстенът, който сте отрязали си е от месинг. И капакът от водомера също. 
rekt_kol_moya_kapak.jpg
Нямате проблем да ги запоявате с малко по-мощен (300 вата например) поялник или газова горелка. Ето как аз съм си ги запоил. Така няма да имате проблем с бързото разглобяване на казана след варене. И лесното му измиване. Ето какво се получи накрая при мен. За капак съм използвал стар неден пахар. 
А за казан - меден и калайдисан котел за вода от време оно. Само с ъглошлайфа му махнах дръжката за окачване. 
rekt_kol_moya_samo_sada.jpgrekt_kol_moya_sas_sada.jpg
За ректификационната колона четете в следващата ми статия. Тъй като тя си е отделен елемент. Също с доста ноу-хау от мен. А ако не ви се занимава, но искате по-евтин вариант - доверете ми се. Ще ви го направя. Вече знам как и съм го правил и ползвам.
 

 
DIY Ректификационна колона Печат

И така как да се направи охладител без заварки, запоявания и т.н. вече обясних в статията за казана. Сега как да си направите пак без заварки евтина и в същото време много ефективна ректификационна колона?

Ето как:

1. Пазете си кутийките от биричката, която сте изпили. Вземате една ножица за рязане на пиле. И отрязвате дъната и капаците на 12 кутийки за бира. С цел да се получат еднакви по размер и равни от двете си страни парчета от бъдещата ни ректификационна колона. Пак повтарям еднакви по размер и равни отдолу и отгоре. За целта аз ползвах кутийки от една полска бира. Защото си имаше нанесени черти горе и долу. И просто рязах по тях. Карпатске пиво. Не режете с ъглошлайф. По-лесно е. Но оставя мустаци. И така получили сме парчета от тръба с обща дължина 130 см.

2. Блестящата технологична мисъл на 'чичо Данчо'. Патент номер 3. (Патент номер 1 бяха водопроводните кранове с изпускател. Патент номер две беше ползването на водомера). Та, купувате си ролка (не пликове!) от фолио за печене във фурна.  За мен най-качественото е на 'Мелита Хаусхалтпродукте' ГмБХ. 'Прима Пак'. Вижте само какво пише на етикета и: "Специализирано силиконово покритие за запазване вкуса и аромата на храните при печене". Е? Идеално! Издържа до 220 градуса! Значи това ще ни е покритието отвътре на нашата ректификационна колона. Хем ще запази вкуса и аромата на алкохола, хем ще изолира алуминиевата тръба от кутийки за бира отвътре. Защото по принцип кутийките са покрити отвътре с филм. Но все пак. Вържете селото за да е мирен попа. Т.е. гарантирано безопасна за здравето ви колона!  

И така купувате две бутилки с енергийна напитка 'Ултимейт пауър' 500 мл. Защото те са с диаметър с един само милиметър по-тесен от бирените кутийки. И така, както са пълни бутилките, отрязвате от фолиото за печене лист с дължина 130 см. (Фолиото е цели 8 метра дълго). След това в двата края на отрязания лист слагате бутилките с енергийна напитка и намотавате на  цилиндър фолиото върху бутилките. Т.е. да получите хартиена тръба от фолиото. 

И така: Патент номер 4. Ползвате за лепило и запълване на фуги и т.н. фотополимер за пломби. Зъболекарски пломби. Идеален е. Бързо втвърдява с УВ-лампа (Ако нямате - синьо стъкло е филтър за УВ от обикновена светлина) . И най-важното! Абсолютно безвреден за здравето (в устата ви стои в крайна сметка с години).

termos_rektif_kol3.jpg

Та, залепвате хартиената тръба от краищата и по средата (и от вътре и от вън) с фотополимера.

Като изсъхне, започвате една по една да нанизвате изрязаните от кутийки за биричка парчета от нашата ректификационна колона. Надявате една биричка и залепвате хартиения ни цилиндър за надянатото парче. С маалко полимер.  Колкото да се задържи здраво хартиената тръба за стената на кутийката.  След това надява следващата кутийка и с ролка от алуминиево широко тиксо залепвате предишната кутийка за новонадянатата. 

И така, стъпка по стъпка получавате една хубава колона от кутийки за бира. Ето какво трябва да получите накрая.

termos_rektif_kol2.jpg

Сега Патент номер 5. Дефлегматора на ректификационната ни колона. Купувате от ТСМ (или друг евтинджос) магазин един китайски цилиндричен еднолитров термос от неръждавейка. Развивате му капачката и я сязвате с ъглошлайфа на един сантиметър по-надолу от винта и с който се завива на термоса. Отрязаната капачка нахлузвате в горния край на колоната ни и я залепвате за колоната със зъболекарския фотополимер. Трябва да получите ето това от втората снимка. За всеки случай аз съм намотал и две навивки от гумена лента за ремонт на градински маркуч. За да не изпуска ако случайно съм оставил фуга. 

termos_rektif_kol1.jpg

Сега термосът. Пробиваме но не с бургия, а с абразивно конусче дупка с диаметър един см. на дъното му и в горния му край под резбата му. Внимавайте много да не пробиете и вътрешния съд! Само външната обвивка! Защо? Ами ще пускаме течаща студена вода между вътрешната и външната стена на термоса. Която ще охлажда вътрешността на термоса. В който пък ще кондензират алкохолните пари. Схванахте ли? Залепвате на отворите на термоса подходящи щуцери за маркуче (медицинско с диаметър да речем 8 мм. ). Ето накрая какво трябва да получите:  Сега вече, като изсъхне всичко, завийте термоса за колоната. За да се порадвате на междинен резултат. Ето как трябва да изглежда до тук работата ни.  

termos_rektif_kol4.jpg
Сега най-тънката част. Патент номер 6. Устройството за отнемане на алкохола от тръбата навън. Вземате един дезодорант, но от най-широките опаковки. Деним за мъже има такава например. Първо се подсигурявате че е празен. После за всеки случай с пирон го пробивате. Някъде в горната му част. Защото ще ползваме долната. А всичко това е за да се застраховате от останало налягане в опаковката. Когато е изфъскало всичко - само тогава хващате ъглошлайфа и режете. 
rekt_kol_moya_deflegma1.jpgrekt_kol_moya_deflegma2.jpg
Внимателно изрязвате и част от дъното. После с пиличка заглаждате. Трябва да получите ето това. както виждате съм оставил ухо за укрепване към стената на колоната отвътре. Точно при отвора, който съм пробил, защото точно там ще има аксиални услия при монтаж и демонтаж на външния охладител (оня с водопроводните кранове). Надянал съм и силиконовия уплътнител от капачката на термоса. Пасва идеално. Какъв ще е принципа на действие се вижда от снимката вдясно. На нея просто съм разположил термоса и отнемателя за да разберете действието. 
rekt_kol_moya_deflegma4.jpg
Парите ще кондензират по вътрешната стена на термоса от течащата студена вода. И ще капят долу през устата му. А под тях ще бъде монтиран точно ей този пръстен (отнемателя) от дезодоранта. Хлътналата конусна част, която се образува след срязването на дъното просто служи да събира капещите отгоре капки. 
rekt_kol_moya_deflegma5.jpg
А как иначе вътре в колоната се монтира отнемателят? Ами пак с фотополимер се залепва на сантиметър под устата на термоса (в навито на отрязаната му капачка състояние!).  Долу горе (с телефон съм снимал (как е монтиран се вужда на снимката.
Такааа... Сега вече отивате и купувате една ПВЦ тръба за канал с диаметър 6 см и дължина 150 см. Ако не ви отрежат - купувате 2 метра и си я отрязвате. Намотавате на колоната ни от бирички един пласт от стар чаршаф (за топлоизолация) и напъхвате готовата тръба от кутийките за бира в тръбата от ПВЦ.  Пробивате през двете тръби  отвор, пасващ точно на отвора на отнемателя. 
Сега патент номер 7. Отивате в резервните части и купувате системката за пароотвеждане на кафемашина 'Плевен'. Струва 13.50 лв. Тя се състои от тефлоново маркуче и в единия край месингов щуцер а в другия никелирана човка с винт. Пъхате гайката на никелирания винт в отвора на ректификационната тръба така че да пасне на отвора на отнемателя. После пак с фотополимер запълвате всичко за да стегне и да не изпуска пари отникъде. Внимавате да не оцапате вътрешната резба на гайката! Защото в нея после ще завиваме винта с тефлоновото маркуче.
Накрая закупувате и скоба с гума за укрепване на улук. Да пасва на ПВЦ-тръбата ви. 
rekt_kol_moya_krai2.jpg
Тази скоба ще държи във фиксирано положение отвън монтиран външния охладител (оня с водопроводните кранове от предната статия за казана). Аз навих с медна тел стърчащия край на водопроводния кран (там дето иначе трябваше да е ръкохватката за спиране и пускане на водата) към стърчащия дулъг винт на крепителя на улука. После намазах с полимер за да стане още по-здраво закрепването на външния хладник към колоната ни
rekt_kol_moya_krai1.jpg
.
Накрая набутах щуцерчето на тефлоновото маркуче в отвора на медната тръбичка на външния хладник. Стягате с винтовете всичко. Тo си е предвидено да държи на налягане и температура в кафемашината. Така че се получава готовата ни колона. Вижте каква красавица е. И е здрава. И е абсолютно безвредна за здравето! И е лесно разглобяема с цел миене и почистване.  
И така всичко като материали излиза под 80 лева.
Ако не ви се играе - можете да ми поръчате такава колона. Ще ви я направя само за 150 лева.  А ако имате въпроси. Или идеи как нещо да стане още по-просто, по-функционално и по-евтино - ползвайте системата за контакт с мен. 
 

Най-новият ми СуперРеактор

4v1_2019_obshto1.jpgСпоред мен, засега и в света няма такова универсално решение за домашна употреба . С новото ми творение от Вас остават идеите. Експериментирайте! Инструментът ми Ви дава всякакви възможности.

Още за малкия ХВК бизнес

transportna_lenta6.jpg

 Какво е ХВК? Ами старо съкращение за хранително вкусовите ни едно време комбинати. А сега аз предлагам най-новата си иновация за дребния и семеен бизнес от хранително-вкусовия бранш. Повече инф.>>>

Още услуги от мен

30-литров съд от 'Лидъл' 

Нови технологични решения

МикроРефлукс

 

2col_2020_1.jpg Изваряване и под налягане и микро-колонка от тук >>>

А какво дава 2колонното решение Вижте от тук >>> 

последни мои идеи

35l_2020_staklo_inox3.jpg 35-литров дестилатор, флор. съд, измерител и др. Подробно >>>

И пак оригинално

kana1.jpgВече и малките са като големите - с възможности >>>

Време е и за комбоУреди

3in1_3.jpg

 

 

kofa_van.jpg

   кликни всяка снимка за статия    

Пак иновация!

za_led.jpg

Как да елиминираме студената вода? Ами с лед!

 За пръв път хладник за лед! Четете от тук >>>

 А за парогенератор с непрекъснато (истински) действие. Повече от тук >>>

За душата и живота

Вижте и проектът ми за над 60-годишните , за релакс на село, за душата, храната и т.н. Опитвам се да поддържам и страницата си в Гугъл А ако искате реално и сериозно да обсъдим проблем, да потърсим решение - това ми е мястото за дискусии. Имам и видеоканал в Rumble Там напр. можете да видите как работят мои парогенератори с непрекъснато действие

Налични на склад към април 2022г.

ot_sklad1.gif

За повече информация от тук  или от тук

Все системи правени от мен

60 литров дестилатор
60 литров дестилатор


10 литров
10 литров


Друг 190 литров
Друг 190 литров


190 литров
190 литров


Колона с термометър
Колона с термометър


Само казана
Само казана


50 литрова за билки
50 литрова за билки


100 литрови
100 литрови


100-литров
100-литров